Annonce
Nordtyskland

Lige syd for grænsen bliver der røget igennem

E-cigaretter er et dårligt alternativ, påpeger sygekassen.
Næsten hver fjerde slesvig-holstener ryger. Det er over det tyske gennemsnit, og i Danmark ryger kun 16 procent dagligt.

Kiel. Slesvig-Holsten har flere rygere end det tyske gennemsnit. I Tysklands nordligste delstat ryger 23,5 procent af befolkningen. I hele Tyskland er kun 22,5 procent rygere. Det viser en undersøgelse, som sygekassen AOK har fået gennemført.

I Danmark er det til sammenligning kun 16 procent af indbyggerne, der ryger dagligt.

– Når næsten hver fjerde slesvig-holstener ryger, må vi erkende, at vi under ingen omstændigheder må slække på indsatsen med at advare om rygningens skadelige følger. Vi skal sætte ind så tidligt som muligt for at forebygge, at børn og unge overhovedet kommer i gang, siger AOK-direktør Tom Ackermann i en pressemeddelelse.

Annonce

Mænd ryger mest

Mænds og kvinders rygevaner er vidt forskellige. I Slesvig-Holsten ryger 27,2 procent af mændene, men kun 19,9 procent af kvinderne.

Sammen med stress, manglende motion og dårlige spisevaner er rygning en af de største risikofaktorer, når det handler om hjerte- karsygdomme, åndedrætsbesvær, diabetes og kræft. Således er rygning forklaringen på 90 procent af alle tilfælde af lungekræft.

Hvert år slår rygning cirka 120.000 mennesker ihjel i Tyskland.

Farlige e-cigaretter

AOK blæser også til kamp mod e-cigaretter. De fastholder ”damperne” i deres dårlige vaner og afhængighed af nikotin. Samtidig kan e-væsker med smagsvarianter som slik eller frugt lokke unge til at starte på e-rygning.

AOK tilbyder de forsikrede mange muligheder for at droppe rygning blandt andet via rygestop-kurser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce