Annonce
Nordtyskland

Lige syd for grænsen raser en voldsom arbejdskamp

Strejken rammer denne gang private busselskaber. Arkivfoto: Marcel Nass.
Hidtil har blandt andet transport af handicappede børn været undtaget fra punktstrejkerne i den verserende lønkamp lige syd for grænsen. Mandag meddelte fagforeningen Verdi til Nordfrisland Amt, at disse undtagelser ikke længere gælder, når chauffører nedlægger arbejdet i fire dage i denne uge.
Annonce

HUSUM: Fagforeningen Verdi har besluttet at øge presset i den aktuelle lønkamp for chaufførerne i den kollektive trafik i Slesvig-Holsten. Hidtil har flere tjenester været fritaget for strejke. Det gjaldt for eksempel befordringen af handicappede børn. Men mandag blev Nordfrisland Amt orienteret om, at disse undtagelser ikke gælder længere. Derfor bliver også denne trafik lammet, når chaufførerne i amtet nedlægger arbejdet mellem tirsdag den 25. februar og fredag den 28. februar. Det skriver amtet i en pressemeddelelse. Strejken skyldes overenskomstforhandlinger. Verdi har i den forløbne tid gennemført chauffør-strejker rettet mod såvel de offentlige som de private arbejdsgivere. I det aktuelle tilfælde er det de private selskaber, der bliver ramt, når fagforeningen opfordrer medarbejderne hos to private busselskaber til at slippe rattet i fire dage.

Høje lønkrav

Verdi kræver timelønnen for chaufførerne sat op med omkring to euro i timer for såvel privatansatte som medarbejderne i det offentlige trafikselskaber. De private arbejdsgivere har regnet sig frem til, at kravet svarer til en lønstigning på 17 procent og afviser ønsket. Det samme gør de offentlige busselskaber.

Annonce

Omfang er usikkert

Strejken omfatter også busserne i Husum und Sankt Peter-Ording. Heller ikke tilkaldebusserne i Nordfrisland kører. Endnu er det konkrete omfang af arbejdsnedlæggelserne i amtet ukendt. Trafikselskaberne oplyser til amtet, at chauffører er hjertelig velkomne til at køre, hvis de ikke ønsker at deltage i strejken. I givet fald får de pågældende naturligvis også løn. Også i Slesvig-Flensborg Amt har Verdi anmeldt en fire dage lang punktstrejke. Her er de nøjagtige konsekvenser ligeledes ikke kendt. Men amtets pressekontor oplyser, at der må påregnes betydelige indskrænkninger i den kollektive trafik alle fire dage.

Annonce

Flensborg rammes også

Selvom busdriften i Flensborg bliver varetaget af den kommunale virksomhed Aktiv Bus, kommer byens borgere også til at mærke den fire dage lange strejke i den private sektor. Flere ruter bliver nemlig betjent af private underleverandører, hvis ansatte Verdi opfordrer til at nedlægge arbejdet.

Verdi kræver en lønforhøjelse på 2.06 euro i timen til de ansatte i offentlige trafikselskaber. Til de privatansatte chauffører vil fagforeningen have lønforhøjelser på to euro i timen. Såvel de offentlig som de private arbejdsgivere afviser kravet,

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Der skal summe af liv og glade dage

Annonce