x
Annonce
Nordtyskland

Lige syd for grænsen raser en voldsom arbejdskamp

Strejken rammer denne gang private busselskaber. Arkivfoto: Marcel Nass.
Hidtil har blandt andet transport af handicappede børn været undtaget fra punktstrejkerne i den verserende lønkamp lige syd for grænsen. Mandag meddelte fagforeningen Verdi til Nordfrisland Amt, at disse undtagelser ikke længere gælder, når chauffører nedlægger arbejdet i fire dage i denne uge.

HUSUM: Fagforeningen Verdi har besluttet at øge presset i den aktuelle lønkamp for chaufførerne i den kollektive trafik i Slesvig-Holsten. Hidtil har flere tjenester været fritaget for strejke. Det gjaldt for eksempel befordringen af handicappede børn. Men mandag blev Nordfrisland Amt orienteret om, at disse undtagelser ikke gælder længere. Derfor bliver også denne trafik lammet, når chaufførerne i amtet nedlægger arbejdet mellem tirsdag den 25. februar og fredag den 28. februar. Det skriver amtet i en pressemeddelelse. Strejken skyldes overenskomstforhandlinger. Verdi har i den forløbne tid gennemført chauffør-strejker rettet mod såvel de offentlige som de private arbejdsgivere. I det aktuelle tilfælde er det de private selskaber, der bliver ramt, når fagforeningen opfordrer medarbejderne hos to private busselskaber til at slippe rattet i fire dage.

Annonce

Høje lønkrav

Verdi kræver timelønnen for chaufførerne sat op med omkring to euro i timer for såvel privatansatte som medarbejderne i det offentlige trafikselskaber. De private arbejdsgivere har regnet sig frem til, at kravet svarer til en lønstigning på 17 procent og afviser ønsket. Det samme gør de offentlige busselskaber.

Omfang er usikkert

Strejken omfatter også busserne i Husum und Sankt Peter-Ording. Heller ikke tilkaldebusserne i Nordfrisland kører. Endnu er det konkrete omfang af arbejdsnedlæggelserne i amtet ukendt. Trafikselskaberne oplyser til amtet, at chauffører er hjertelig velkomne til at køre, hvis de ikke ønsker at deltage i strejken. I givet fald får de pågældende naturligvis også løn. Også i Slesvig-Flensborg Amt har Verdi anmeldt en fire dage lang punktstrejke. Her er de nøjagtige konsekvenser ligeledes ikke kendt. Men amtets pressekontor oplyser, at der må påregnes betydelige indskrænkninger i den kollektive trafik alle fire dage.

Flensborg rammes også

Selvom busdriften i Flensborg bliver varetaget af den kommunale virksomhed Aktiv Bus, kommer byens borgere også til at mærke den fire dage lange strejke i den private sektor. Flere ruter bliver nemlig betjent af private underleverandører, hvis ansatte Verdi opfordrer til at nedlægge arbejdet.

Verdi kræver en lønforhøjelse på 2.06 euro i timen til de ansatte i offentlige trafikselskaber. Til de privatansatte chauffører vil fagforeningen have lønforhøjelser på to euro i timen. Såvel de offentlig som de private arbejdsgivere afviser kravet,

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kongehuset aflyser alle arrangementer i forbindelse med Genforeningen

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Annonce