Annonce
Aabenraa

Ligebehandling ønskes: Fritidspas til udsatte børn og unge skal uddeles efter kriterier

Foreningerne oplever det som en forbedring, at det nu er skolerne, der uddeler fritidspas. Og nu skal der udarbejdes kriterier for uddelingen, så opgaven bliver nemmere for de store skoler. Arkivfoto: André Thorup
Omkring 100 børn og unge får hvert år et fritidspas af Aabenraa Kommune, så de gratis kan deltage i en fritidsaktivitet. Skolerne skal fortsat stå for at uddele passene, men nu skal der udarbejdes kriterier.
Annonce

AABENRAA: Fællesskaber i fritiden er vigtige for børns og unges trivsel. Men ikke alle familier har lige nemt ved at afsætte pengene til at betale kontingentet til en forening. Derfor har Aabenraa Kommune siden 2012 uddelt fritidspas til børn og unge fra familier, der er er socialt eller økonomisk udsatte.

I de første år var det kultur- og fritidsforvaltningen, som uddelte passene, men i 2018 blev det besluttet, at de i stedet skulle fordeles af skolerne. Og sådan vil ordningen fortsætte.

Det har børne- og uddannelsesudvalget samt kultur- og fritidsudvalget godkendt på baggrund af en evaluering af ordningen. Af evalueringen fremgår det, at skolerne har tættere kontakt til familierne, og at de dermed har bedre mulighed for at vurdere behovet.

Annonce

Ny model skal findes

I de små samfund er det ikke svært for skolerne at finde frem til de børn, som kan få glæde af passet. Til gengæld opleves det som en stor opgave på kommunens tre største skoler, hvor flere end ti fritidspas uddeles. Og samtidig har det vist sig, at det er meget forskelligt, hvordan ordningen administreres på skolerne.

Derfor er det nu besluttet, at der skal udarbejdes nogle kriterier, som gør det nemmere for skolerne at vurdere, hvem der skal tilbydes passet. Kriterierne skal stilles op i forbindelse med, at kultur- og fritidsforvaltningen arbejder på en model, der generelt skal få flere til at deltage i fritidslivet. Og den model skal præsenteres for kultur- og fritidsudvalget i efteråret 2021.

Annonce

Svarer til behovet

Ifølge evalueringen vurderer skolerne, at fritidspasset er en god ordning, som hjælper familier med økonomiske udfordringer. De fem foreninger, som har flest medlemmer med fritidspas, er også blevet spurgt. De oplever, at det er blevet nemmere, efter skolerne er begyndt at administrere ordningen, fordi kontingentopkrævningen kan sendes direkte til skolen.

Og foreningerne oplever ikke, at de står med børn, som er i klemme, fordi de bliver nægtet et fritidspas. Det er kun få, der får afslag, og derfor lyder vurderingen, at det nuværende udbud af fritidspas dækker behovet. Det sker inden for en ramme på 100.000 kr. årligt.

I skoleåret 2019/2020 blev der uddelt omkring 100 fritidspas, hvilket var en stigning på omkring 20 i forhold til året før. Tidligere er der blevet uddelt væsentligt flere fritidspas – i 2015 var man helt oppe omkring 300 ansøgere. Men ifølge evalueringen uddeles de mere målrettet nu, hvor der tidligere var der mange af de uddelte fritidspas, der aldrig blev anvendt.

Annonce

Modtagere går igen

Det generelle billede er også, at det ofte er de samme børn, der år efter år modtager et fritidspas. Dermed kan ordningen ikke ses som et middel til at få familierne til selv at afsætte pengene til en fritidsaktivitet.

- Man kan ikke regne med, at familierne får flere penge året efter, bare fordi et barn har fået et fritidspas. Vi kan kun glæde os over, at der er en stigning i antallet af børn, der får gavn af passet, siger formanden for kultur- og fritidsudvalget, Lars Kristensen (V).


Vi kan kun glæde os over, at der er en stigning i antallet af børn, der får gavn af passet.

Lars Kristensen (V), formand for kultur- og fritidsudvalget


Fritidspas

Aabenraa Kommune uddeler fritidspas, så børn og unge fra socialt eller økonomisk udsatte familier kan få adgang til fritidsaktiviteter.

Med passet, som uddeles af skolerne, får børn og unge op til 18 år dækket op til 1000 kr. årligt i kontingent til foreninger med fritidsaktiviteter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce