Annonce
Erhverv

Lille Branderup får gigantisk rensningsanlæg

Tønder Forsyning overtager Arlas rensningsanlæg i tilknytning til Branderup Mejeri og bygger et nyt. Det skal kunne klare de fremtidige mængder af spildevand, når mejeriet er udbygget for et stort trecifret millionbeløb. Både mejeri og rensningsanlægget skal stå klar til sommeren 2021. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Branderup får Tønder Kommunes næststørste rensningsanlæg. Anlægget, der skal rense vand fra Branderup Mejeri, venters færdigt til sommeren 2021. Forinden venter stor tocifret millioninvestering for forsyningen.

BRANDERUP: Branderup får det næststørste rensningsanlæg i Tønder Kommune - kun overgået af anlægget i Tønder by.

Det er den kæmpe ombygning og udvidelse af Branderup Mejeri, der medfører, at mejeriets aldrende renseanlæg i Branderup skal udbygges. En udbygning er nærmest en underdrivelse, for det bliver et helt nyt anlæg, der skal rense spildevandet fra osteproduktionen på Branderup Mejeri, oplyser direktør for Tønder Forsyning, Bo Ludvigsen.

- Det bliver et helt nyt renseanlæg, der bliver opført på den nuværende grund ejet af Arla, fortæller Bo Ludvigsen.

Det nuværende anlæg har omregnet kapacitet til at rense spildevandet fra 5000 personer, mens det nye anlæg får kapacitet til 28.000 personer. Til sammenligning bor der cirka 37.500 personer i hele Tønder Kommune.

Annonce

Branderup Mejeri

Arla har besluttet at udvide Branderup Mejeri for knap 600 millioner kroner, som vil øge kapaciteten med 500 millioner liter mælk årligt, svarende til 53 millioner kilo mozzarella.

Den store mængde ekstra ost mere end fordobler den nuværende mozzarellaproduktion, så der fremover bliver produceret 91 millioner kilo mozzarella på Branderup Mejeri årligt.

Det gør mejeriet til det største mozzarellaproduktionsanlæg målt på volumen i Europa.

Branderup Mejeri og det nye renseanlæg skal stå klar til drift i sommeren 2021.

Overtager privat anlæg

Det er første gang, at Tønder Forsyning har lavet en aftale med en privat virksomhed om at overtage et renseanlæg. Selv om det kræver en stor millioninvestering for Tønder Forsyning, skal brugerne og kommunens borgere ikke frygte for, at det kan ramme dem på økonomien, forsikrer Bo Ludvigsen.

- Det er en god ting. Vi skal godt nok have pengene op ad lommen lige nu, men på langt sigt håber vi, at den samlede mængde spildevand giver stordriftsfordele. Det er jo ikke sådan, at vi kan give Arla specielle gunstige vilkår, siger forsyningsdirektøren, der har svært ved at sætte pris på nybyggeriet. Og det er der flere grunde til.

- Det bliver et rent industrianlæg, og det har vi ikke prøvet at bygge før. Nogle steder vil det blive mere simpelt end et almindelig anlæg, og andre steder vil det være specialiseret, fortæller Bo Ludvigsen.

Udbud på renseanlæg

Bo Ludvigsen gætter forsigtigt på, at det kommende anlæg, der skal ligge ved det eksisterende i den sydvestlige ende af Branderup, vil koste i omegnen af 60-70 millioner kroner at opføre. Det er endnu ikke færdigtegnet, men der skulle ikke gå lang tid før det kommer i udbud.

Det er planen, at det nye anlæg skal projekteres og bygges samtidig med at det gamle anlæg kører. Det er grunden nemlig stor nok til. Til gengæld kan der i tilslutningsfasen blive udfordringer. Derfor har Tønder Forsyning, med Bo Ludvigsen i spidsen, indgået en aftale med renseanlæg uden for kommunen om, at de midlertidigt kan overtage rensningen af spildevandet, hvis der skulle opstå problemer eller uforudsete forhindringer.

- Det kan være frost, at grundvandet står højt, eller at vi får en masse nedbør, siger han.

Hvis det bliver aktuelt, skal spildevandet køres til rensning i store tankbiler.

Klar i 2021

Når det nye anlæg med en kapacitet til 28.000 personer er færdigt, vil det alene stå for rensningen af mellem en fjerdedel og en tredjedel af alt spildevand i Tønder Kommune, oplyser Bo Ludvigsen.

Tønder Kommunes teknik- og miljøudvalg godkendte på sit seneste møde planerne for rensningsanlægget i Branderup. Det er nu op til kommunens økonomiudvalg og kommunalbestyrelsen at godkende planerne. Når/hvis det sker, skal udvidelsen efterfølgende i offentlig høring i otte uger.

Det er planen, at det nye rensningsanlæg skal stå klar til drift samtidig med den udvidede fabrik i sommeren 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce