Annonce
Tønder

Lille klub løfter stor opgave

Klar - parat - start: Jesper Knudsen og Casper Nielsen er klar til at give den fuld gas, når de stiller op til EM i speedway på hjemmebane i Skærbæk. Lørdag kl. 14 går det løs. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Skærbæk Motor Klub er i weekenden vært for europamesterskabet i ungdomsspeedway. Det sker på et nyrenoveret stadion. Formand Torben Nielsen og hans frivillige ser frem til både spændende og travle dage, hvor også to lokale talenter er blandt deltagerne.

Annonce

SKÆRBÆK: Med gashåndtaget helt i bund, hvinende motorer med op til 15.000 omdrejninger og så ellers helt uden bremser, kommer der fart over feltet, når Skærbæk Motor Klub (SMK) lørdag og søndag lægger slagger og stadion til europamesterskabet i ungdomsspeedway. 32 kørere fra bl.a. Polen, Tyskland, Sverige og Finland i alderen op til 15 år har kvalificeret sig til mesterskabet, og formand for SMK, Torben Nielsen, ser frem til en begivenhedsrig weekend.

- Der er ingen penge i det for os, men det gælder prestige. Og så oplever vi kæmpeopbakning fra kommunen og Skærbæk-egnen. Vi har som klub tidligere vist, at vi kan løfte internationale stævner, så det er nok derfor, at den internationale motorsportsunion har givet os mesterskabet i år, siger Torben Nielsen.

Vi har som klub tidligere vist, at vi kan løfte internationale stævner, så det er nok derfor, at den internationale motorsportsunion har givet os mesterskabet i år.

Torben Nielsen, formand, Skærbæk Motor Klub

SMK

Skærbæk Motor Klub (SMK) blev grundlagt i 1974 og har gennem årene fostret en lang række speedwaykørere på højt niveau. Blandt de mest kendte er Tommy Knudsen og senest fætrene Jonas Knudsen og Mads Hansen, der sidste år vandt ungdoms-VM i hhv. speedway og langbane-speedway. De to unge kører i den danske speedway-liga for henholdsvis Esbjerg og Outrup.

SMK har i dag 15 aktive A-kørere.

Klubben var vært for ungdoms-VM i speedway i 2008 og har desuden lagt stadion og slagger til flere danske ungdomsmesterskaber og ungdomslandskampe.

To drenge med benzin i blodet: Casper Nielsen (t.v.) håber at komme i aktion ved weekenden EM-stævne i Skærbæk. Her er Jesper Knudsen (t.h.) sikker starter som en af de otte danske kørere, der har kvalificeret sig. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Lokale talenter

Skærbæk Motor Klub har siden starten i 1974 fostret mange unge speedwaytalenter.

Det er da heller ikke uden stolthed i stemmen, at Torben Nielsen nævner, at alle tre kørere, der stod på sejrsskamlen ved ungdoms-VM i Polen forleden, i deres unge år har kørt i eller for Skærbæk. Der er da også to lokale deltagere, der er sluppet gennem det danske EM-nåleøje og er udtaget til mesterskabet i Skærbæk.

14-årige Jesper Knudsen fra Roager er sikker starter som en af i alt otte danske deltagere. Endvidere stiller Torben Nielsens 15-årige søn Casper op som reservekører. Det betyder, at han får chancen for at være med, hvis der skulle komme et afbud fra en af de øvrige deltagere.

Jesper Knudsen er ud af en rigtig speedway-familie. Storebror Jonas har påkaldt sig både national og international bevågenhed. Hans hidtil største triumf var, da han sidste år blev verdensmester i 250 ccm-klassen i Tjekkiet. Dermed har lillebror Jesper på sin 85 ccm-maskine både noget at se og leve op til. At han kan styre sin speedway-maskine, viste han under VM i Polen forleden, hvor han sluttede på 12. pladsen. På hjemmebane i Skærbæk er ambitionsniveauet højt.

- Jeg vil gerne nå finalen på søndag. Og så kan alt ske, siger han.

Gashåndtaget er i bund, når Jesper Knudsen og Casper Nielsen træner og varmer op til weekendens EM på hjemlige slagger i Skærbæk. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Gode forhold

Skærbæk Motor Klub har tidligere blandt andet været vært for et verdensmesterskab i ungdomsspeedway. Når den forholdsvis lille klub nu står til at afvikle et EM-stævne, skyldes det ifølge formanden ud over opbakning af mange frivillige hænder også særdeles gode stadionforhold.

- Vi har som nogle af få en bynær bane midt i et industriområde, hvor der er rigtig gode træningsmuligheder. Og så er banen lige blevet opgraderet med nye bander og et nyt dommertårn. Det hele står spritnyt og har kostet omkring 800.000 kroner, påpeger Torben Nielsen.

De mange penge er rejst gennem lokal opbakning og fonde. Blandt andet har SE Fonden bidraget med 200.000 kroner.

Speedwaybanen i Skærbæk er 210 meter lang og udmærker sig blandt andet ved, at den er forholdsvis lang og i modsætning til de fleste andre baner byder på niveauforskel.

- Den krænger lidt, og det er en ekstra udfordring for kørerne. Alle andre baner er flade som en pandekage, lyder det fra formanden.

Weekendens VM-stævne indledes lørdag eftermiddag klokken 14 og kl. 17 med to semifinaler-runder, mens det søndag med start klokken 14 gælder finaleheatene og altså pladserne på podiet.

De seneste par dage er gået med at klargøre både banen, ryttergården og drengenes 85 ccm-maskiner. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Skærbæks speedway-stadion har fået et gevaldigt løft op til weekendens europamesterskab. Der er opsat nye bander hele vejen rundt, og også dommertårnet, der ses i baggrunden, er spritnyt. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Casper Nielsen håber som reservekører til weekendens mesterskab at få chancen for at vise sit værd i hjemlige omgivelser. Foto: Hans Christian Gabelgaard
14-årige Jesper Knudsen nåede VM-finalen i sidste uge i Polen, hvor han sluttede på 12. pladsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Gashåndtaget er i bund, når Jesper Knudsen og Casper Nielsen træner og varmer op til weekendens EM på hjemlige slagger i Skærbæk. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
14-årige Jesper Knudsen nåede VM-finalen i sidste uge i Polen, hvor han sluttede på 12. pladsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Sønnen ramt af covid-19: Byrådsmedlem rasende over udelukkelse fra byrådsmøde

Vejen

Frisør låner for at overleve: Har endnu ikke fået penge fra hjælpepakker

Vejen

Helle har mistet 90 procent af omsætningen under nedlukningen: - Jeg har haft ondt i maven over det her længe

Annonce