Annonce
Erhverv

Lille Manhattan midt i Vejle: Her er den nye plan for Posthusgrunden

Et byrådsflertal besluttede sidste år, at NPV skulle arbejde med arkitekturen på hjørnet ud mod Søndertorv. Her planlægger selskabet nu en bygning med et afrundet hjørne, som det kendes fra den kendte "Flatiron Building" i New York. Illustration: NPV/Årstiderne Arkitekter
NPV har arbejdet med arkitekturen på karrébyggeriet på Posthusgrunden. Byrådet bliver præsenteret for de nye tegninger i dag.

Vejle: Udviklingsselskabet NPV har endnu engang slået nye streger til det planlagte karrébyggeri på den store Posthusgrund midt i Vejle.

Selskabet har sammen med projektets arkitekter arbejdet med facaderne og har især haft fokus på tre af karréens hjørner, som har fået helt nye udtryk.

De mange ændringer bliver fremlagt for Vejle Byråd på et orienteringsmøde, borgmester Jens Ejner Christensen (V) har indkaldt til torsdag eftermiddag.

Annonce

Det er i princippet byrådet selv, der har bestilt ændringerne. På det meget omtalte byrådsmøde i DGI Huset i maj sidste år vedtog et spinkelt byrådsflertal en stribe ændringer, som det planlagte byggeri skal overholde.

Hjørne skal bearbejdes

En af ændringerne, der snarest skal tinglyses som en deklaration på matriklen, lyder:

"Projektets hjørne mod Sønderbrogade og Gammelhavn rykkes tilbage og bearbejdes arkitektonisk, så der skabes visuel forbindelse mellem Søndertorv og det nye grønne byrum i gårdrummet til bebyggelsen."


Mod Søndertorv har vi ”Strygejernet”, som med sin afrundede form og højde indgår i en dialog med omgivelserne og skaber en helt særlig karakter.

NPV's facadepræsentation


Den politiske beslutning har gjort, at NPV ikke blot har arbejdet med hjørnet ud mod Søndertorv, men nu præsenterer ny arkitektur og nye facader på tre af karréens fire hjørner.

Mest markant bliver den bygning, der kommer til at ligge på en del af det areal, som i dag optages af Sønderbrogade. Gaden nedlægges som en konsekvens af byggeriet og en forestående jordbyttehandel med Vejle Kommune.

Annonce

Skal hamle op med naboer

På hjørnet af Sønderbrogade og Gammelhavn planlægger NPV nu at opføre en otte etagers bygning, hvis arkitektur er inspireret af den ikoniske og knap 120 år gamle bygning "Flatiron Building" på Manhattan i New York.

NPV har arbejdet med byggeriet ved Gammelhavn, hvor inspirationen til arkitekturen på det planlagte parkeringshus på hjørnet af Fredericiavej og den planlagte forbindelsesve, er hentet fra det kommunale parkeringshus "Albert" i midtbyen. Illustration: NPV/Årstiderne Arkitekter

"Mod Søndertorv har vi ”Strygejernet”, som med sin afrundede form og højde indgår i en dialog med omgivelserne og skaber en helt særlig karakter, der kan stå distancen over for sine naboer,  Lido Biograferne, som også har et rundet hjørne, Hotel Cabinn, som er et 12 etagers højhus og Bryggen, der har et stort volumen," skriver NPV i præsentationen af de nye facadekoncepter.

Annonce

Albert inspirerer P-hus

NPV har arbejdet med bebyggelsen, så den mere opleves som en karré af forskellige teglbygninger, hvor bygningerne forskyder sig i forhold til hinanden - både i facadelinjerne og i højden.

Her er den ægte "Flatiron Building" (Strygejernet) i New York. Millionbyen er kendt for sine vinkelrette gader og avenuer, men lige præcis Broadway skærer sig gennem Manhattan på skrå og krydser her Fifth Avenue - så der dannes en trekantet grund. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Dette er gjort for at nedskalere bebyggelsen og skabe et varieret udtryk og derved modvirke, at karréen fremstår for massivt, som en stor del af den lokale kritik er gået på.

Samtidig har flere af bebyggelsens hjørner som nævnt fået en særlig arkitektonisk bearbejdning, og mens "Strygejernet" opføres i lyse teglsten, bliver hjørnet over for Bryggen opført i mørke teglsten. Det også gælder kontorbygningen i den modsatte ende af Posthusgrunden, der i stueetagen skal rumme en Kvickly.

Bebyggelsens sydligste hjørne, der vender ud imod Fredericiavej og den planlagte forbindelsesvej over Posthusgrunden, vil rumme både en kontorbygning og et parkeringshus.

Parkeringshusets facade er skulpturelt bearbejdet med inspiration, arkitekterne har hentet fra parkeringshuset ”Albert” i midtbyen.

Undervejs i processen har NPV tilknyttet endnu et arkitektteam for at sikre variation i projektet. Det betyder, at Årstiderne Arkitekter, Henning Larsen Arkitekter og Rambøll Arkitekter har tegnet forskellige dele af projektet, mens Årstiderne Arkitekter har stået for det overordnede arkitektoniske greb og for at sikre sammenhængen i projektet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ewii får dobbelt så mange henvendelser om elpriser som for en måned siden - men få vil have fif til at sænke forbruget

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Kolding

Nyt testcenter er åbnet i Kolding: Håber at ventetider vil falde med en halv time

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce