Annonce
Tønder

Lille museum lander nyt stort scoop

2017 var et stort Kvium-år, hvor kunstneren blandt andet havde sin store udstilling "Cirkus Europa" på Arken, og var et trækplaster på Kunstmuseet Trapholt i Kolding. Til ferniseringen her viste han barnebarnet rundt, som så kunne nyde bedstefars pennestrøg. Foto: Søren Gylling

Med Michael Kvium har Museet Holmen i Løgumkloster sikret sig en af Danmarks største nutidsnavne inden for billedkunst. Det bliver dog ikke hans store malerier med groteske og grimme skabninger, men derimod skitser, tegninger og optegnelser fra kunstnerens værksted, der vil præge udstillingen. Den åbner den 8. december, og kan ses helt frem til maj.

Annonce

LØGUMKLOSTER: Dronning Margrethe udstillede her i 2005. Per Kirkeby viste sine billeder i 2010. Den unge Günther Grass (2017) og en stor John Lennon-udstilling (2015) sørgede ligeledes for national opmærksomhed. Nu har Museet Holmen sikret sig et nyt scoop, der vil give genlyd i vide, kunstneriske kredse.

Under titlen "Half dead dane" (halvdød dansker, red.) har det lille museum i Løgumkloster sikret sig en vinter- og forårsudstilling med Michael Kvium, og dermed et af de største danske nutidsnavne inden for billedkunst.

- Der skal en idé, et godt netværk, gode mennesker og lidt held til, for at sådan noget kan lykkes, siger museumsleder Gertrud Yde Iversen. Hun har svært ved, og i øvrigt heller intet ønske om at skjule sin begejstring over, at det er lykkes at hente Michael Kvium til Løgumkloster.

- Det er jeg glad for på museets vegne stolt over. Det bliver superspændende, siger hun.

Der skal en idé, et godt netværk, gode mennesker og lidt held til, for at sådan noget kan lykkes.

Gertrud Yde Iversen, leder, Museet Holmen, Løgumkloster
Museumsleder Gertrud Yde Iversen ser frem til at få besøg af Michael Kvium på Holmen i Løgumkloster til december. Foto: André Thorup
Annonce

Værkstedet

62-årige Michael Kvium, der blandt andet startede som bladtegner på Horsens Folkeblad, er ikke mindst kendt for sine store og groteske malerier af "grimme" skabninger. De temaer, som Kvium tager fat på i sin kunst, er ofte universelt konfliktstof som forgængelighed, kroppen, psykens afkroge og familieforhold.

Senest opnåede han international bevågenhed med udstillingen "Cirkus Europa" på Arken, hvor han på sin helt egen måde med blandt andet store malerier og installationer stillede skarpt på emner som turisme, underholdning, nyheder, flygtningestrømme, krig og klima.

Det bliver dog ikke denne opsigtsvækkende del af det Kviumske univers, der vil finde vej til Løgumkloster. "Half dead dane" kommer efter kunstnerens eget ønske til at bestå af udvalgte skitser, tegninger og optegnelser, der dermed viser grundlaget og tilblivelsesprocesserne bag nogle af hans mest betydningsfulde værker.

- Michael Kvium har selv valgt skitser, tegninger og optegnelse, og dermed tager han os med helt ind i sit værksted, hvor vi blandt andet møder den dygtige tegner, som han er, siger Gertrud Yde Iversen.

Michael Kviums kunst er ofte bizar og grotesk. På Holmen i Løgumkloster vil han med skitser og tegninger give indblik i tilblivelsesprocessen bag nogle af hans mest kendte værker. Foto: Søren Gylling
Annonce

Premiere

Kvium-udstillingen byder ikke kun på et stort navn, men også på en verdenspremiere - i hvert på Holmen. For første gang ledsages en udstilling her med optagelser i podcast-format - bedst kendt som værende et format, man udgiver kortere radioprogrammer i på internettet. Her har man allieret sig med en af de større danske udbydere af podcasts:

- Det sker i samarbejde med podcastmagasinet Third Ear, forklarer Gertrud Yde Iversen.

Rent økonomisk er den kommende udstilling en større sag. Konkrete tal og budgettet holder museumsformanden dog tæt ind til livet.

- Der har været en betydelig fundraising. Økonomien bag udstillingen er sikret. Vi har oplevet meget stor velvilje fra forskellige fonde, der tilgodeser os med betydelige beløb. Det er vi meget glade for, siger Gertrud Yde Iversen.

Efter ferniseringen den 8. december vil udstillingen være tilgængelig for publikum frem til 19. maj. Museet Holmen fortsætter dermed ambitionen om at blive et helårs-museum, i det omfang, der er frivillige hjælpere nok.

Michael Kvium vil selv være med til at opbygge udstillingen, og være til stede ved ferniseringen. Dermed bliver der også mulighed for at spørge ind til, hvorfor udstillingen hedder "halvdød dansker".

- Det kan jeg ikke svare på. Det har Kvium selv valgt, siger Gertrud Yde Iversen.

Michael Kvium er en af Danamrks største nutidskunstnere. Billedet er fra sidste års udstilling på Trapholt. Foto: Søren Gylling
Udstillingen på Holmen i Løgumkloster ledsages af podcasts - det er første gang det indgår i en udstilling på Holmen. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce