Annonce
Trekantområdet

Lillebælt har det skidt - politiker vil have handling

Der er langt mellem både spisefisk og erhvervsfiskere i Lillebælt. Naturpark Lillebælt søger fonde om penge til at udforske årsagen til de manglende fisk. Løsgænger Karsten Byrgesen vil have Fredericia til at gå forrest i en samlende indsats mellem kommunerne langs Lillebælt. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Alle kommunale udvalg skal tænke FN's verdensmål for klima og bæredygtighed ind i arbejdet, men løsgænger Karsten Byrgesen vil have mere konkret handling. Verdensmålet om havmiljøet bør have fuldt fokus, når Lillebælt er i ubalance.
Annonce

Fredericia: Det er ikke nok at gå med et emblem med 17 forskellige farver, der symboliserer verdensmål. Der skal konkret handling på bordet, mener byrådets løsgænger Karsten Byrgesen. Mandag aften vedtog byrådet, at verdensmålene skal tænkes ind i alle politiske udvalg, og Karsten Byrgesen benyttede lejligheden til at slå et slag for verdensmål nummer 14, der handler om et sundt havmiljø.

- Vi har måske ikke et hav, men vi har Lillebælt lige uden for døren. Og det er en patient, som har det skidt. Fiskerne har forlængst slået alarm, og det bør vi lytte til og tage alvorligt, sagde Karsten Byrgesen.

Han opfordrede til at Fredericia går sammen med kommunerne langs det indre Lillebælt for at få undersøgt, hvad der er galt.

- Vi kender konsekvensen, men ikke årsagen. Vi burde gå forrest og invitere kommunerne langs den jyske og fynske kyst til et samarbejde, sagde Karsten Byrgesen.

Vi burde have solidt fokus på verdensmål nr. 14, der handler om et sundt havmiljø. Vi har ikke et hav, men vi har Lillebælt lige uden for døren, og det er en patient, der lider.

Løsgæger Karsten Byrgesen

Annonce

Er i gang

Formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) var enig med Karsten Byrgesen i, at det er nødvendigt at få undersøgt, hvad der er årsagen til at Lillebælt er i ubalance.

- Det arbejder vi for i Naturpark Lillebælt. Vi er i gang med at finde midlerne til en undersøgelse. Vi håber at kunne gennemføre et projekt i lighed med Vejle Kommune, som har fået penge fra Veluxfonden til at få livet tilbage i fjorden. Vi har allerede fået tilsagn fra et par fonde, men mangler det sidste, sagde Christian Bro.

Han pointerede, at der i dag kan fanges små skrubber og pigvar, men at det er de store spisefisk, som ikke svømmer rundt i Lillebælt.

- Det skal vi have fundet årsagen til. Vi ved, at der er masser af krabber, så der er i hvert fald ikke tale om iltsvind i vores del, sagde Christian Bro.

Annonce

Pres på Christiansborg

Det er i princippet ikke kommunerne, som sidder med ansvaret for miljøet i Lillebælt. Det er Miljøstyrelsen, konstaterede Christian Bro.

Karsten Byrgesen mente da også, at man burde lægge pres på Christiansborg-politikerne for at få afsat midler til at undersøge, hvorfor det halter i Lillebælt.

- Det er fint, at man gør noget her og der. Der er fritidsfiskere og sportsfiskere, som har fokus på problemet, men jeg synes, at der mangler det samlende træk, sagde Karsten Byrgesen.

Krabber og snegle er der rigeligt af i Lillbælt, så det udelukker at iltsvind kan være årsag til problemerne med at fange fisk. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce