Annonce
Vejen

Dødsfald: Lis Amund Andersen giver videnskaben en sidste hånd

Lis Amund Andersen er taget videre på nye eventyr i en helt ny verden. Den gamle fik hun set det meste af. Hun døde for nogle dage siden og har testamenteret sit legeme til videnskaben. På søndag er der mindesamling i Føvling Forsamlingshus. Privatfoto
Den markante kvinde på Lervadgård er død, 82 år. Der er mindesammenkomst på søndag i Føvling Forsamlingshus

FØVLING: "Husholdningslærer" stod der som stillingsbetegnelse i telefonbogen, men det er jo nærmest en fornærmerende fattig beskrivelse.

Lis Amund Andersen, artisten fra stenbroen i København, der blev landmandskone langt ude på landet i Lervad øst for Føvling, var så meget mere - først og fremmest et enestående menneske født med et evigt smil på læben, selv om der godt kunne være meget at ærgre sig over - ikke mindst bøvl med en dårlig ryg gennem det meste af et slidsomt virke og en alderssvækket hukommelse de seneste år.

Nu er det slut. Lis Amund Andersen døde i sidste uge 82 år gammel og blev sunget ud på dagen. Der vil være mindehøjtidelighed på søndag, fortæller hendes mand, børn og svigersøn, Henning Andersen, Charlotte, John, Bodil og Søren.

Annonce

Så lukker vi dig i hjertet ind, og gemmer dig inderst inde. Her skal du fredfyldt bo i vort sind, som et kært og dyrebart minde.

Alle er velkommen

- Vores livsglade, sjove, kærlige mor og svigermor er stille sovet ind på Lervadgård tidligt om morgenen den 15. oktober 2019.

”Så lukker vi dig i hjertet ind, og gemmer dig inderst inde. Her skal du fredfyldt bo i vort sind, som et kært og dyrebart minde.” Mor blev sunget ud fra Lervadgård på dagen ved en varm og kærlig ceremoni, men vi vil gerne mødes og mindes mor ved en mindehøjtidelighed.

- Mor har doneret sit legeme til videnskaben, så der vil ikke være bisættelse før mindehøjtideligheden.

- Mindehøjtidelighed finder sted i Føvling Forsamlingshus søndag den 27. oktober kl. 11. Alle er velkommen. I stedet for blomster bedes man betænke Føvling Forsamlingshus, som altid har været ramme om mors sociale aktiviteter. Der har hun oplevet mange sjove og glade stunder sammen med venner og familie, fortæller familien.

Børn og teater

JydskeVestkystens arkiver rummer en lang artikler om Lis Amund Andersens gøren og laden gennem 60 år i Lervad. Her plukker vi lidt i højdepunkterne:

Lis Amund Andersen var en rigtig københavnertøs. Opvokset på Tagensvej i den indre by, hvor hendes forældre var frisører. Selv satte hun frisure, som hun ville livet igennem. Kun ti år gammel vandt hun Danmarksmesterskabet i akrobatik og beholdt titlen i en halv snes år. Siden blev hun professionel danser og læste samtidig til husholdningslærer.

- Jeg stoppede med dansen, da vi blev gift. At flytte til Jylland var en totalforandring af mit liv, men jeg kan helt ærligt sige, at jeg aldrig har længtes tilbage til København, fortalte hun i 1997.

Årene var fyldt med børnepasning, husholdning, undervisning og teatertruppen Spilopperne. Hun optrådte også på tv hos Otto Leisner og Lykkehjulet.

Lis og Henning Andersen blev gift i 1959 og overtog hans fædrende slægtsgård i Lervad. Privatfoto

Nye tider

- I 1977 fik jeg en påmindelse om, at træerne ikke gror ind i himlen. På vej hjem fra skole kørte jeg ind i en mejeritankbil. Jeg lå på sygehuset et år og troede ikke, jeg kom rigtig i gang igen.

Men viljen fik hende op af sygesengen og i gang med en ny uddannelse med undervisning af handicappede. Fire dage om ugen var hun på job i Ribe. I vinterhalvåret underviste hun mænd i madlavning på aftenskole.

Da økonomien i landbruget gjorde ondt for nogle år siden, stod Lis og Henning Andersen åbent frem og fortalte om vanskelighederne. Jorden blev solgt, men selve gården reddet.

- Alt er nu faldet på plads. Det var et par år med omvæltninger, men nu nyder vi det virkelig. Vi bor det sted, jeg allerhelst vil være, fortalte hun avisen.

Og sådan blev det altså. Omgivet af sine kære sagde hun livet farvel i aftægtsboligen ved sin elskede Lervadgård. Nu da hun ikke længere har brug for sin krop, men fremover lader sig transportere på anden vis gennem kosmos, lader hun videnskaben og lægestuderende blive klogere til gavn for kommende generationer.

Kan det næsten være smukkere!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce