Annonce
Vejen

Lisbeth Zornig: Vejen Kommune kommer til at inspirere mange

Fra venstre er det personale og pædagogfaglig leder i område to, Birgitte Skøtt Nielsen, psykolog Hanne Bach Andersen, forfatter Lisbeth Zornig og områdechef Mette Guldager. Alle har bidraget til bogen på den ene eller anden måde. Foto: Jacob Schultz

På overfladen kan Lisbeth Zornigs bog om hemmeligheder godt ligne blot endnu en sød børnebog. Men bag fortællingen om bjørneungerne Samson og Nanna gemmer der sig et stykke detaljeret og systematisk udviklingsarbejde, som Vejen Kommune har bidraget til.

Annonce

Vejen: Hvis man som barn bærer rundt på en ubehagelig hemmelighed, er det ok at fortælle den til en voksen.

Det er temaet i ny børnebog fra Lisbeth Zornig fra Huset Zornig, hvis egen barndom var præget af vold, alkoholmisbrug og overgreb.

Bogen - med titlen Hemmeligheder - er blevet til i samarbejde med blandt andre Vejen Kommune og Red Barnet, mens hendes datter, Freja Palsgaard Andersen, er medforfatter. Den handler om bjørneungerne Samson og Nanna, der går i bjørnehave sammen, hvor de fortæller hinanden hemmeligheder. Idéen stammer fra en række interviews med tidligere krænkede voksne, der blandt andet har anbefalet, at der bliver lavet en børnebog.

- Der findes ikke så meget om de ubehagelige ting, man kan komme ud for i børnehavealderen. Der er rigtig meget til de lidt større børn, og ikke så meget til de små. Men det er så vigtigt, at de allerede i en tidlig alder bliver klar over, hvad der er rigtigt og forkert, og hvad de skal gøre, hvis de bliver udsat for noget, der er ubehageligt. Den kan også virke forebyggende, fordi børnene nu ved, at de skal sige det til en voksen, hvis de senere hen skulle blive udsat for et overgreb, fortæller Lisbeth Zornig om baggrunden for bogen.

Lørdag var der temadag i Vejen Idrætscenter for alle medarbejderne i område to. Her blev holdt oplæg - af blandt andre Lisbeth Zornig selv - mens medarbejderne også delte idéer til, hvordan bogen kan bruges i dagligdagen. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Børn er loyale

Den er ikke kun henvendt til de børn, der gemmer på en grim hemmelighed på egne vegne.

- Vores interviews gjorde os også bevidst om, at mange af de krænkede børn faktisk betroede sig til en ven, som naturligvis ikke måtte sige det videre. Så kunne de også gå rundt med ondt i maven over den viden, siger Lisbeth Zornig.

- Vi ved, at børn er de mest loyale mennesker, der findes. Så hvis de får at vide, at de ikke må fortælle det videre, gør de det ikke. Derfor er bogens budskab så vigtigt, for børnene skal vide, at det er bedst for alle, at de fortæller de ubehagelige hemmeligheder til en voksen, supplerer psykolog Hanne Bach fra Vejen Kommunes psykologenhed, som har givet input til bogen.

Den er skrevet, så børnene også bare kan tage den ned fra bogreolen og hygge sig over de fine tegninger.

- Vi har bevidst ikke gjort den alt for eksplicit, for vi vil ikke skræmme børnene eller plante idéer i deres hoveder. På overfladen er det en sød historie, der ender godt, siger Lisbeth Zornig.

Forsideillustrationen til bogen om hemmeligheder. Illustration: Bolette Thygesen
Annonce

Detaljerede og systematiske

Personalet fra Vejen Kommune og forældrebestyrelsen har bidraget med kommentarer til indhold, mens bogen er blevet læst højt for forskellige børnegrupper for at analysere, hvordan den virker, og om noget skal tilpasses.

- Vi har haft en arbejdsgruppe, som har kvalificeret bogen, og givet feedback og kritik. Vi forstår, hvad børn kan kapere, og hvilke slags historier, de gerne vil høre, og her har Lisbeth Zornig været yderst lydhør. Vi har været meget detaljerede og systematiske, fordi vi synes, den kan blive et godt redskab, siger Mette Guldager, der er områdeleder for de institutioner, der arbejder med bogen.

- Så vi er landet på en god tekst med nogle gode supplerende spørgsmål, som de voksne kan vælge at stille børnene for at få dem til at åbne sig op, supplerer Lisbeth Zornig.

Desuden har Red Barnet lavet en voksenvejledning, der kommer sammen med bogen, så både forældre og fagpersoner ved, hvad de skal gøre, hvis et barn fortæller dem om eksempelvis et overgreb.

- Det er meget vigtigt, at barnet får en fornemmelse af, at den voksne tager det alvorligt og har styr på det. Det skal føle sig hørt, siger psykolog Hanne Bach.

Forfatteren kunne ikke være kommunens bidrag foruden.

- Det er ubetalelige input, for det er faktisk meget svært at ramme et sprog til børn i fire- til seksårsalderen, siger Lisbeth Zornig, som i øvrigt udtrykker stor benovelse over kommunens pædagogiske arbejde.

- Jeg er dybt imponeret over, hvordan medarbejderne arbejder så systematisk med at skabe en tryg barndom og et fortroligt rum for børnene. Det har jeg ikke set i andre kommuner, og jeg tænker faktisk, at Vejen Kommune kommer til at inspirere mange andre med det her, siger hun.

Skolechef Regin Holm Nielsen var imponeret over den energi, han mærkede blandt det pædagogiske personale. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Endnu et redskab

Områdeleder Mette Guldager ser den som et supplerende redskab til at spotte børn i udsatte positioner. Nu er det bare vigtigt, at det bliver brugt i hverdagen. Hun har allerede gjort sig nogle tanker om hvordan.

- I dag arbejder vi meget systematisk med leg- og læringsprojekter, hvor pædagogerne arbejder indgående med mindre børnegrupper i otte uger ad gangen. Eksempelvis kan målet med sådan et projekt være, at børnene knytter venskaber. Her tænker jeg, at bogen om hemmeligheder kan implementeres på tværs af de forskellige projekter. Her udvikles nemlig i forvejen en helt fantastisk relation mellem børnene og den voksne, siger Mette Guldager.

Men bogen kan også bruges i den normale dagligdag.

- Så hvis en pædagog ved, at et barn er i en udsat position i forbindelse med eksempelvis en skilsmisse, er vedkommende velkommen til at læse med barnet for at få det til at åbne sig, siger Mette Guldager.

Bogen kan forhåbentlig være med til at give det pædagogiske personale endnu et redskab i værktøjskassen.

- Normalt kigger vi alene på adfærden, og der kan det godt være svært at spotte alle de børn, der mistrives. Men hvis vi kan få dem til at tale for sig selv og på andres vegne, tror jeg på, vi kan gøre en forskel, siger Mette Guldager.

Lisbeth Zornig ville ønske, der havde været sådan en bog til hende, da hun var barn.

- Jeg vidste ikke, det var forkert, det jeg blev udsat for. Så jeg vidste heller ikke, at jeg burde sige noget til nogen. Derfor sagde jeg det først, da jeg var 16 år. Bogen her skal forhindre, at det sker for andre, siger hun.

Hemmeligheder udkommer den 25. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Regionalt

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Danmark

Live fra pressemøde: 'Smittetal er gået fuldstændig bananas' - hele verdenskortet kan snart blive orange

Annonce