Annonce
Vejen

Lissi er vild med sit job: - Vi kan nyde det dejlige vejr og lege med vand, mens mange andre sidder på et kontor dagen lang

Lissi Astrup Hansen har arbejdet som dagplejer i knap 15 år. Inden da var hun 20 år i ældreplejen, men efter hun tog beslutningen om at blive dagplejer, har hun ikke set sig tilbage. Foto: Jacob Schultz
59-årige Lissi Astrup Hansen er dagplejer og bruger langt de fleste af hverdagens timer i selskab med børn fra knap et til tre års alderen. For 15 år siden lavede hun et karriereskifte, og det er en beslutning, som hun aldrig har fortrudt.

Selvom Lissi Astrup Hansen har rundet de 59 år, så er hendes hjem i Andst alligevel spækket med legetøj, børnebøger og puslebord. Lissi Astrup Hansen arbejder nemlig som dagplejer og har gjort det i knap 15 år. Hun er slet ikke i tvivl om, hvorfor netop det job er givende og interessant at have.

- Jeg tror, at det er den store frihed under ansvar. Vi har et meget stort ansvar overfor de børn, vi passer. De er det dyrebareste, forældrene har, som de afleverer til os, når børnene ikke er ret gamle. Det er spændende at løfte den opgave, fortæller hun.

Det var faktisk et tilfælde, at Lissi Astrup Hansen i første omgang blev dagplejer. For år tilbage besluttede hun sig sammen med sin mand for at flytte fra Kolding til Andst i Vejen Kommune, hvor familien købte et hus. Lissi Astrup Hansen ville i den forbindelse gerne finde et job, der lå tættere på den nye bopæl. På det tidspunkt havde hun arbejdet som plejehjemsassistent i næsten tyve år, men et jobopslag som dagplejer fik hende til at tænke i nye baner, og hun besluttede sig for at prøve det af.

Annonce

- Jeg tænkte, at jeg altid kunne give det nogle måneder, og så gå tilbage til ældreplejen, hvis det ikke var mig, men jeg har aldrig fortrudt det valg. Vi kan eksempelvis nyde det dejlige vejr og lege med vand, mens mange andre sidder på et kontor dagen lang eller går rundt inde i forretninger. Vi er ude hver dag uanset vejret, og jeg nyder det, fortæller hun.

Oplever hverdagen gennem børnenes øjne

Lissi Astrup Hansen har fire børn tilknyttet, som har mulighed for at spise morgenmad hos hende, efter de er blevet afleveret. Efterfølgende bliver der hygget, læst og leget, inden gruppen som oftest tager afsted på tur.

- Jeg har tit tænkt på, at jeg tror ikke, at jeg har oplevet naturen så intenst, som jeg gør nu som dagplejer. Når jeg går med børnene, så ser de lige pludselig en snegl, og så drejer alt sig om den. Så skal den diskuteres, og så vil de andre måske også gerne have en snegl. Så må vi se, om vi kan finde flere, siger Lissi Astrup Hansen og fortæller, at områdets dagplejere også gør meget brug af hinanden i hverdagen.


Det er en virkelig tæt relation, man får til børnene, og når de er sendt i børnehave, så har man dem stadigvæk i tankerne. Jeg får også besøg af børn, som er kommet i børnehave, hvor forældrene ringer og spørger, om de må komme forbi og hilse på. Så de glemmer ikke lige en, og det er jo bare dejligt.

Lissi Astrup Hansen


- Før corona var vi en gang i ugen i en heldagslegestue her i Andst. Den gruppe, som man er sammen med der, er også dem, som man snakker mest med. Vi er rigtig gode til at støtte og hjælpe hinanden herude, og vi har et fint samarbejde med pædagoger og ledelse. Man står aldrig selv, selvom vi er meget alene i jobbet, siger hun.

Hos Lissi Astrup Hansen kan børnene blive passet i tidsrummet fra 6.30 til 16.15 mandag til torsdag, mens hun fredag lukker klokken 15.30. I alt skal dagplejen holde åbent i 48 timer ugentligt, og det kan af og til have sine omkostninger.

- Man er ofte nødt til at tage fri eller bruge afspadsering, hvis man skal til tandlæge eller læge, for det er ikke altid, at forældrene kan hente tidligt. På den anden side så har vi jo heller ikke nogen transporttid, som de fleste andre ellers har. Det er selvfølgelig noget, man skal være klar over, men det er bestemt ikke noget, der ville afholde mig fra jobbet, siger Lissi Astrup Hansen.

Annonce

Det tætte bånd

Siden Lissi Astrup Hansen blev ansat som dagplejer den 1. december 2006, har hun taget en pædagogisk assistentuddannelse. Da hun begyndte i jobbet, gik hendes yngste barn i 4. klasse, og her gav arbejdet som dagplejer også nogle familiemæssige fordele.

- Min datter havde ofte klassekammerater med hjem, fordi de tit skulle være i SFO eller senere hen var alene hjemme, så de var jo meget glade for at komme her hjem, hvor de også kunne få lidt at spise sammen med de små. I den alder var de jo også helt vilde med de mindste, siger Lissi Astrup Hansen og fortæller, at noget af det bedste ved jobbet er det tætte bånd, der bliver skabt mellem dagplejer og barn gennem årene.

- Det er en virkelig tæt relation, man får til børnene, og når de er sendt i børnehave, så man har man dem stadigvæk i tankerne. Jeg får også besøg af børn, som er kommet i børnehave, hvor forældrene ringer og spørger, om de må komme forbi og hilse på. Så de glemmer ikke lige en, og det er jo bare dejligt, siger Lissi Astrup Hansen.

Af og til kan Lissi Astrup Hansen godt trænge til at komme lidt væk fra hjemmet, hvor hun både arbejder og bor. Så tager hun sammen med sin mand i sommerhus. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Erhverv For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lokal politiker fik Hyballa-banner flået ned af kontrollører: - Min grænse går, når træneren bliver beskyldt for vold

Varde For abonnenter

Mangeårig redder og tillidsmand om fartbøder til frivillige: Vi taber hver eneste gang

Vejen

Adolf er en af kommunens ældste borgere: Antallet af ældre over 100 år er steget

Erhverv For abonnenter

Is skal smage af meget, mener ismageren: Laver is med smag af øl og rosé

Varde For abonnenter

Succes i specialklassen: Nu er hunde de nye hjælpelærere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland

Syd- og sønderjyske forældre siger farvel til folkeskolen til fordel for fri- og privatskoler

Tønder

Bingo: Vognmand investerer massivt i fremtiden

EfB

Hyballa: Jeg ville elske at arbejde med van der Vaart

Sønderborg For abonnenter

Brødre med succes: Omsætning i korn- og foderstofselskab er vokset eksplosivt med dem i spidsen

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterer: Forsvarer overbeviser igen, og midtbanemand ramte den lige i rumpetten

Erhverv

Nystartet firma med gaderacer har solgt fire biler: - Vi går efter en slutspurt efter sommeren

Annonce