Annonce
Esbjerg

Liste: Esbjerg har stadig en hård ghetto

Stengårdsvej har igen i år fået stemplet som en hård ghetto på den årlige liste fra Transport- og Boligmninisterie. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Stengårdsvej er stadig i den tungeste kategori hvad angår udsatte boligområder i Danmark. Hedelundgårdparken er på listen over udsatte områder, mens Syrenparken/Præstebakken er røget af samme liste.
Annonce

Esbjerg: Stengårdsvej i Esbjerg er stadig at betegne som en hård ghetto.

Vejen i den østlige del af Esbjerg er dermed i det dårlige selskab sammen med 12 andre boligområder i Danmark på listen over de mest udsatte boligområder.

Transport og Boligministeriet offentliggjorde tirsdag den årlige liste over udsatte boligområder i landet, populært kaldet ghettolisten.

Her skelnes mellem udsatte boligområder, ghetto og hård ghetto.

For at blive betegnet som en hård ghetto skal et boligområde have opfyldt kriterierne for at være på ghettolisten mindst fem år i træk, og det gør Stengårdsvej.

Stengårdsvej opfylder tre af de fem kriterier, der bliver vurderet på, nemlig andelen af beboere med ikke-vestlig baggrund, andelen af dømte kriminelle og andelen kun med en grunduddannelse. Til gengæld er gennemsnitsindkomsten og antal beboere i arbejde indenfor skiven.

Hedelundgårdparken er på listen over udsatte boligområder, fordi for mange af de 2.359 beboere er dømte, står udenfor arbejdsmarkedet og kun har grundskole.

På sidste års liste var Præstebakken/Syrenparken også på listen over udsatte boligområder, men på årets liste slipper boligområdet for stemplet.

Annonce

Langsigtet plan

Borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (V), er ikke overrasket over resultatet.

- Problematikken omkring Stengårdsvej er jo velkendt, og vi har gang i en langsigtet plan, der rækker frem mod 2030, det er ikke noget vi kan ændre på med et snuptag. Vi har fokus på alle tre nævnte boligområder, og jeg glæder mig over, at Præstebakken/Syrenparken er kommet af listen over udsatte områder. Det har ligget og boblet lige på grænsen i flere år, og selv om det kan være tilfældigheder, der afgør, om et område ender på en liste eller ej, så håber og tror jeg også, at det er et resultat af det arbejde, som vi fra kommunens side og 3i1 gør i området. Jeg går ikke så meget op i listen, der kan være temmelig stigmatiserende, jeg fokuserer mere på de mange gode indsatser, der er i gang, siger Jesper Frost Rasmussen.


Jeg går ikke så meget op i listen, der kan være temmelig stigmatiserende, jeg fokuserer mere på de mange gode indsatser, der er i gang.

Jesper Frost Rasmussen


Som eksempel på små marginaler, der kan gøre en stor forskel, kan nævnes, at Stengårdsvej ifølge opgørelsen fra Transport- og Boligministeriet har 2,27 procent dømte, og det er lige nøjagtigt kriteriet for at dumpe på det parameter.

Havde tallet været 0,01 procent lavere, var Stengårdsvej ikke at betegne som ghetto.

Ghettolisten

De fem parametre, som boligområderne bliver mål på er andelen af beboere med ikke-vestlig baggrund, andel af beboere udenfor arbejdsmarkedet, andel af beboere med en dom for overtrædelse af straffeloven , loven om euforiserende stoffer eller våbenloven, andel af beboere med grundskole som højeste uddannelse og beboernes indkomst i forhold til gennemsnittet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Navne For abonnenter

Edel er ny leder på Koldinghus: Som barn tænkte jeg, at når jeg bliver voksen, så køber jeg slottet og flytter ind

Annonce