Annonce
Esbjerg

Listebrødrene vil omdanne deres fabrik til bofællesskab

Seniorboligfællesskabet med navnet med ”Listefabrikken Bofællesskab Esbjerg” er blevet grundigt beskrevet i et materiale fra det aarhusianske arkitektfirma AART. Visualisering: AART.
Erhvervsdrivende tvillinger vil omdanne deres virksomhed på Darumvej i Østerbyen til et storstilet seniorkollektiv. Plan & Miljøudvalget er begejstret for planerne.

Esbjerg: Tvillingerne Bent og Knud Nielsen, populært kaldet Listebrødrene, har i årtier som anden generation drevet Esbjerg Listefabrik, Erik Nielsen & Sønner A/S, på Darumvej.

Men næste år går brødrene på pension, og i den forbindelse har de truffet en opsigtvækkende beslutning, som ikke alene vil være en interessant nyskabelse i Esbjerg – den vil også være med til at løfte og øge attraktionsværdien af Esbjergs østlige bydel.

Brødrene vil ganske enkelt lukke deres listefabrik i næste år, hvor virksomheden har 75 års jubilæum, og i stedet skal den godt 4.000 kvadratmeter store ejendom samt enkelte tilstødende arealer omdannes til et seniorbofælleskab.

Annonce

Projektet

  • Projektet på Darumvej indeholder 3.645 boligkvadratmeter. Det er meningen, boligerne skal opføres som bofællesskab. I projektet er der planlagt med sansehave, solhave, væksthuse, pentanquebane, motorcykelparkering, vaskeplads, garage/værksted med lift, tørreplads, pusleplads, bibliotek, café, gæstebolig, motionssal og frugthave.
  • Plan & Miljøudvalget har igangsat udarbejdelse af en kommuneplanændring og udarbejdelse af en lokalplan, der muliggør projektet.

Øget livskvalitet

- Næste år har vi eksisteret i 75 år. Vi har været i dialog med mange forskellige købere, men der er ikke rigtig nogen, som kan det, vi kan. Så lukker vi stille og roligt ned, og i stedet vil vi gerne skabe et spændende boligprojekt for seniorer på grunden, forklarer Bent Nielsen.

Seniorboligfællesskabet med navnet med ”Listefabrikken Bofællesskab Esbjerg” er blevet grundigt beskrevet i et materiale fra det aarhusianske arkitektfirma AART, bestilt af Listebrødrene.

Inspirationen er blandt andet hentet fra et kommende seniorbofællesskab i en ny naturbydel i Ringkøbing, og af materialet fra AART fremgår, at der tænkes opført omkring 50 boliger på mellem 60 og 90 kvadratmeter i tre og fire etager. Projektet ønsker at opføre et seniorkollektiv som en boligform, der er bygget op omkring et fællesskab omkring for eksempel klassiske kørertøjer. Beboerne, som er aktive og friske ældre, vil således have fælles interesser og fælles aktiviteter.

Projektet er udformet, så to af de eksisterende bygningerne på området indgår i boligbebyggelsen, og for at binde området sammen indrettes forskellige typer haver, garager, værksteder og parkering.

”Vores undersøgelser viser, at det at bo sammen med andre kan være med til at afhjælpe ensomhed. Hele 91 procent af beboerne i seniorbofællesskaber fortæller, at de oplever øget livskvalitet, og 75 procent oplever bedre sociale relationer,” fremgår det af materialet som citerer en undersøgelse fra Realdania.

Sympatisk projekt

Bent og Knud Nielsen ved på nuværende tidspunkt ikke, om der bliver tale om ejerboliger eller lejeboliger. Det er planen, at en eller flere investorer skal overtage grunden og projektet.

- Vi vil gerne have politisk godkendelse af projektet, før vi går videre, oplyser Bent Nielsen.

Og noget tyder i hvert fald på, at der blandt politikerne er begejstring for projektet. Således besluttede Plan & Miljøudvalget tirsdag at iværksætte den nødvendige udarbejdelse af en lokalplan og en kommuneplanændring for området.

- Man må sige, at der her er tale om nogle opfindsomme herrer, som vælger at bevare nogle eksisterende bygninger, og som laver et seniorfælleskab, der er eftertragtet og efterspurgt. Det er et utrolig sympatisk projekt, siger Karen Sandrini (S), formand for Plan & Miljøudvalget.

Politikerne i Plan & Miljøudvalget er begejstrede for projektet, som Listebrødrene har indsendt. Visusalisering: AART
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce