Annonce
Billund

Liv i midtbyen: Niels lukker op for lopperne

Her i den gamle Aldibygning på Nørre Torv i Grindsted skal der den kommende tid fyldes op med lopper. Niels Klit Hansen er manden, der har taget initiativ til Floh, som det nye loppesupermarked hedder. Foto: André Thorup
Niels Klit Hansen er næsten klar til at åbne Floh, et genbrugsloppemarked på Nørre Torv. De første 70 har lejet en reol, og han satser på, at mange flere følger efter.

Grindsted: Så er den gamle Aldi-bygning på Nørre Torv ved at være fyldt. Indtil videre mest med reoler, men snart også med ting, tøj og andet, som folk i Grindsted og omegn vil af med.

Hos Floh, som den nye butik hedder efter tysk inspiration, kan man leje reoler og gulvplads og på den måde få ryddet ud i gemmerne derhjemme. Det er der cirka 70, der indtil videre har gjort, og indehaver Niels Klit Hansen satser på, at mange flere følger efter. Stor interesse er der i hvert fald for det nye sted.

- Folk er meget nysgerrige og står tit og kigger ind gennem vinduerne eller kommer ind og får en snak, siger den 36-årige Niels Klit Hansen, som man indtil denne uge mest har kunnet møde i støvet arbejdstøj.

Det er nemlig ham selv, der sammen med venner og familie står ude bagved og saver reoler og hylder til. At drive butik har han også masser af erfaring i. Niels Klit Hansen har haft hele sit arbejdsliv i forskellige butikker og supermarkeder. Nogen formel uddannelse har han aldrig fået.

- Jeg kender til det hele, men har bare ikke papir på det. Det har aldrig været nødvendigt, så jeg har bare arbejdet, fortæller han.

Drømmen om eget sted har han også haft, så da Aldibygning stod tom, begyndte ideerne at poppe op.

- Hvis man skulle have sit eget, så var det nu, muligheden var der. Så er det bare med at springe ud i det, siger Niels Klit Hansen.

Annonce
Med søndagsåbent håber jeg, at Floh kan blive lidt en attraktion, som man lige skal ind og kigge i. Der er jo ikke så meget andet, der er åbent om søndagen.

Niels Klit Hansen

Sådan fungerer det

Man lejer en stand, får udleveret prismærker og skriver på hvert en lille beskrivelse af tingen samt en pris. Man sætter selv sine ting ind på hylderne og kan undervejs - hvis man for eksempel lejer en reol i fire uger - komme forbi og fylde op. Alle prisskilte har en stregkode, så man er sikker på at få den aftalte pris for sine ting.

Niels Klit Hansen opfordrer til, at man er realistisk:

- Man skal ikke mase for meget ind på hylderne. Det er bedre, at der er god plads, så tingene tager sig godt ud, og man skal nok heller ikke starte med at sætte priserne alt for højt.

Har man dyre ting til salg, kan man leje et aflåst glasskab. Man kan også få alarmbrikker på for eksempel tøj.

- Og vores alarm hyler helt vildt op, griner Niels Klit Hansen, der også har sørget for overvågning af hele butikken.

Hjem til Grindsted

At Niels Klit Hansen, som taler med umiskendelig østlig klang, overhovedet åbner en butik i Grindsted, er lidt af en tilfældighed. Han er nemlig vokset op på Lolland Falster og boede indtil sidste efterår i Virum ved København.

Så var han sammen med sin kæreste på besøg hjemme i Grindsted. Hans forældre er nemlig også flyttet hjem til Grindsted efter en årrække med arbejde på Lolland Falster. De gik rundt en varm sommerdag, opdagede et hus til salg, og inden de så sig om, var lejligheden hjemme i Virum skiftet ud med et hus.

- Nogle gang skal man bare slå til. Så det gjorde vi, smiler Niels Klit Hansen, som er faldet godt til. Han har jo hele livet været vant til at komme på ferie hos både mormor og farmor i byen.

Og fra sin altan på Nørre Torv kan hans mormor nu følge med i, hvordan det går i den store butik.

Floh Grindsted

Floh er åben indtil på fredag, så man kan komme og stille sine ting op.

Søndag den 31. marts åbner Floh rigtigt og har herefter åbent alle dage året rundt, bortset fra enkelte dage ved jul og nytår.

Man kan se mere på butikkens hjemmeside og på Facebook.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce