Annonce
Tønder

Livet har sine bump: Tommy dvæler ikke ved de hårde slag

For Tommy Juhl er Bachmanns Vandmølle et af Tønders helt særlige varetegn. Foto: Mikkel Hausted Hansen
Tommy Juhl, formand for Tønder Amatørscene, har selv oplevet bump på vejen. Men da han i 1990'erne stod for en midnatskabaret, gav skuespillet ham et nyt syn på livet.

TØNDER: - I dag handler det meget om, at man skal bygge stort, og at det skal gå stærkt. Vi skal have storcentre og massive koncertsale. Jeg kan i stedet godt lide at komme helt ned i gear på et mere intimt niveau.

For Tommy Juhl, formand for Tønder Amatørscene, er Bachmanns Vandmølle i Tønder, også kaldet Visemøllen, et af de flotteste steder, kommunen har at byde på. Med et støbt gulv, hvidkalkede mure og de fritliggende store bjælker, der spænder på tværs af rummet, er det en rå bygningskonstruktion, som han finder attraktiv.

- Jeg synes, det er en utrolig flot kulisse, og den er bevaringsværdig. Der er nogle kræfter, der har bygget det her. Prøv at se hvor tykke murene er, og der må være en konstruktion, der gør, at det kan holde på vandet. Det synes jeg, er imponerende, siger Tommy Juhl.

Annonce

Tommy Juhl kan huske, hvordan der i forbindelse med Tønder Festival var børneland omkring Bachmanns Vandmølle, da han var knægt. Som voksen er han stadig betaget af den gamle bygning fra 1598.

- Jeg kører dagligt forbi, og så er det mod Visemøllen, at jeg kigger. Hvis jeg har kammerater på besøg, så går jeg bevidst forbi Visemøllen for at vise dem det.

Tommys egen forestilling

I dag er det tydeligt at se, at møllen har mange år på bagen. Der er ingen isolation, og det er koldt og mørkt derinde. Men Tommy Juhl elsker akustikken inde i bygningen, der passer godt til skuespil. Hans bedste minde fra Bachmanns Vandmølle er fra slut 90’erne, hvor han stod for en midnatskabaret, der hed ”Synsvinkler på nutiden”.

- Det var min første rigtige forestilling, jeg lavede. Den handlede om, hvordan vi anskuer livet fra forskellige perspektiver, siger Tommy Juhl.

Bachmanns Vandmølle

  • Bachmanns Vandmølle blev bygget i 1598, og den tilhørte oprindeligt Tønder Slot. Den bliver også kaldt Visemøllen.
  • Fra 1799 og indtil 1970'erne tilhørte møllen familien Bachmann, og det er derfor, at den kaldes Bachmanns Vandmølle.
  • I 1921 blev møllen fredet.
  • I 1930'erne leverede møllen elektrisk strøm ved hjælp af et turbineanlæg.
  • I 1996 blev møllen restaureret af arkitekt Steffen Søndergaard.
  • Møllesøen og områderne mellem digerne og Vidå ved Bachmanns Vandmølle er omfattet af naturbeskyttelseslovens §3 omhandlende beskyttelse af særlige naturområder.
  • Førhen spærrede stemningsværket ved Bachmanns Vandmølle for snæblens muligheder for at komme videre op ad Vidåen. I dag er der blevet konstrueret en såkaldt faunapassage, så laksefisken nu kan passere.

Kabareten bestod af danske musiknumre, som de bandt sammen med tilføjede citater af blandt andet Søren Kierkegaard. Tommy Juhl spillede selv Søren Kierkegaard. Af grunde, som han ikke kan forklare, hang der store svinehoveder på væggene for at skabe en stemning. Ifølge Tommy Juhl ville forestillingen stadig være relevant at lave i dag.

- Det var essentielle holdninger til livet, som jeg tænker stadigvæk vil holde. Det er lidt den der med at lige meget, hvordan livet udformer sig, og uanset hvilke udfordringer man står overfor, så handler det meget om at få det bedste ud af livet, siger Tommy Juhl.

Annonce

Bump på vejen

At man skal få det bedste ud af livet, er også blevet Tommy Juhls egen livsfilosofi. Det er noget, han ofte fortæller sine børn - at man kan sidde og være ked af sin egen situation, men når man kommer ud på den anden side, bliver man et bedre menneske.

- De bump, som livet giver, det gør os stærkere. Jeg har selv haft nogle bump på vejen, da jeg for eksempel blev skilt for nogle år siden. Det var da et hårdt slag, men vi er begge komme godt ud af det, og vi er virkelig gode venner i dag, siger Tommy Juhl.

Tommy Juhl drømmer stadig om at lave en mindre kabaret med noget musik i vandmøllen, der i dag hovedsageligt bruges til kulturelle begivenheder. Foto: Mikkel Hausted Hansen

Det er længe siden, at Tommy Juhl sidst har optrådt i Bachmanns Vandmølle, men han går stadig og drømmer om en speciel forestilling, som han godt kunne tænke sig at lave.

- Jeg kunne godt tænke mig at lave en lille kabaret med noget musik. Det kunne være fedt at have bittesmå borde med stearinlys, så man får en mere intim forestilling. Rammerne her lægger op til det, og der er noget romantisk over stedet.

Annonce
Tønder For abonnenter

Efter hans barndomsvens tragiske død tager Per nu ud til Gasse Høje for at få ro: - Jeg fanger mig selv i at tænke, at det kunne være så sjovt, hvis han stadigvæk var her

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lokal politiker fik Hyballa-banner flået ned af kontrollører: - Min grænse går, når træneren bliver beskyldt for vold

Varde For abonnenter

Mangeårig redder og tillidsmand om fartbøder til frivillige: Vi taber hver eneste gang

Vejen

Adolf er en af kommunens ældste borgere: Antallet af ældre over 100 år er steget

Erhverv For abonnenter

Hvorfor skulle man ikke kunne lave en is, der smager af øl, tænkte ismageren Pia fra Fanø: For få år siden var hun gymnasielærer

Varde For abonnenter

Succes i specialklassen: Nu er hunde de nye hjælpelærere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Tønder

Bingo: Vognmand investerer massivt i fremtiden

Sydjylland

Syd- og sønderjyske forældre siger farvel til folkeskolen til fordel for fri- og privatskoler

EfB

Hyballa: Jeg ville elske at arbejde med van der Vaart

Sønderborg For abonnenter

Brødre med succes: Omsætning i korn- og foderstofselskab er vokset eksplosivt med dem i spidsen

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterer: Forsvarer overbeviser igen, og midtbanemand ramte den lige i rumpetten

Erhverv

Nystartet firma med gaderacer har solgt fire biler: - Vi går efter en slutspurt efter sommeren

Annonce