Annonce
Sydjylland

Livet svinder ind på bunden af Flensborg Fjord

Fjordbunden ud for Kollund ligner en muslinge-kirkegård. Foto: Tobias Kaiser, Flensborg Avis
Dykker fra Flensborg har fotograferet havbunden ud for Kollund, hvor en dansk kutter netop har høstet blåmuslinger.
Annonce

Flensborg: Havbunden i Flensborg Fjord ud for Kollund ligner en muslinge-kirkegård.

Det fastslår professor Dennis Barnekow fra Europa-Universitetet i Flensborg over for Flensborg Avis.

Dennis Barnekow er direktør for centret for miljøuddannelser. Efter at den danske kutter Frigg for nogle dage siden dukkede op på fjorden for at høste blåmuslinger i området omkring Okseøerne, har et dykkerhold fra Flensborg, Unterwasserteam Flensburg (UWT), været ude for at tage billeder af havbunden. Det er disse billeder, der får Dennis Barnekow til at ryste på hovedet.

- Åbenbart har de danske fiskere ingen interesse for fjorden, men kun i muslingerne, siger professoren til Flensborg Avis.

Billedet viser tydelige spor efter muslingeskraberen. Til venstre i billedet ses kun døde muslinger. Foto: Tobias Kaiser, Flensborg Avis
Annonce

Tydelige skrabespor

Billederne viser, at der stort set ikke er liv tilbage på havbunden. Man kan se tydelige spor efter muslingefiskernes skrabeværktøj, der tager det hele med. Og ved siden af ses tusindvis af døde blåmuslinger, der delvist er dækket af et brun lag af slam. Nogle få søstjerner kæmper om de sidste rester af føde, et par vandmænd svømmer omkring og kameraet har også optaget en enkelt fisk, men ellers sker der ikke noget.

De tydelige skrabespor tyder ifølge Dennis Barnekow på, at kutterens ekkolod har kunnet identificere nogle levende muslingebanker, som fiskerne så har hevet op. Det er ifølge ham ekstra ærgerligt, for de mange døde muslinger er en klar indikator for, at Flensborg Fjord sidste sommer har oplevet så stor iltmangel, at dyrene ikke kunne overleve.

Muslingerne er ellers gode til at filtrere gødningsstoffer ud af vandet og er derfor med til at holde algevæksten nede, det gør iltmangelen endnu værre, når de dør. Efter den aktuelle høst er der endnu færre muslinger tilbage for at hjælpe hele det biologiske system i fjorden i kampen mod at kollapse.

- Fiskerne påstår altid, at muslingerne efter høsten bare kommer igen. Det vil de bare ikke gøre her, siger muslinge-eksperten og peger på havbundens beskaffenhed.

Annonce

Otte år gammel rapport

Professoren er skuffet over, at Danmark ikke har reageret på de seneste års debatter og undersøgelser, der påviste, at genetableringen af muslingebestanden i Flensborg Fjord ikke foregår så hurtig, som eksperterne fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) regnede med. Deres rapport er otte år gammel og danner den dag i dag grundlag for at udstede licens til muslingefiskeri i Flensborg Fjord.

Heller ikke beslutningen på tysk side om helt at indstille muslingefiskeriet i fjorden, har gjort indtryk på Fiskeristyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet i København, skriver Flensborg Avis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Blomster og hilsner til den 31-årige dræbte kvinde: - Himlen er blevet to sjæle rigere

Annonce