Annonce
Esbjerg

Livsfarlige bomber i kælderrum: Mobiltelefon afslører, at krysantemumbomber skulle videresælges

Så kraftige er krysantemumbomber: En bil blev sprængt i luftet med en af bombe på Nordfyn. Politiet konfiskerede dengang yderligere mellem 50 og 100 krysantemumbomber hos to anholdte personer. Foto: Claus Fisker, Scanpix Ritzau
22-årig med ulovligt fyrværkerilager med krysantemumbomber og kanonslag fik bestillinger fra købere på sin telefon.

Esbjerg: En fyrværkerisælgers telefon førte til afsløringen af hans salg af ulovligt og livsfarligt nytårsskyts til købere i Danmark.

En ransagning i et boligkvarter i Esbjerg, der afslørede et lager med tre kraftige krysantemumbomber og et stort antal kanonsalg, gav samtidig politiet beviser på den ulovlige handel.

På den sigtede 22-årige esbjergensers mobiltelefon fandt betjentene beviser for, at han har købt bomber og kanonslag i udlandet. Og at han har er solgt fyrværkeri videre til købere i Danmark.

Politiet kan ikke på nuværende tidspunkt opgøre, hvor store mængder ulovligt fyrværkeri, der er solgt - hverken i antal eller vægt.

Der er i øjeblikket ikke noget, der indikerer, at der har været tale om organiseret salg fra adressen i Ådalsvænget, oplyser politikommissær Henrik Berg.

Ved en ransagning onsdag fandt politiet det ulovlige fyrværkerilager i en kælder. Og ransagning af kælderens ejers telefon viste sig at indeholde beskeder eller mails med bestillinger på fyrværkeri.

Det er almindeligt kendt, at ulovligt fyrværkeri kun er få klik væk på Facebook-sider og hos udenlandske netbutikker, der tilbyder ulovligt fyrværkeri leveret til døren. Andet fyrværkeri sælges ved ulovligt garage- og kældersalg fra hemmelige adresser i Danmark.

Ulovligt salg af hash og skunk er typisk også organiseret via sms-beskeder i kodesprog.

Annonce
De beslaglagte krysantemumbomber, som blev fundet af politiet i Esbjerg, skulle formentlig sælges videre. Det fremgår af en gennemgang af den sigtede 22-årige esbjergensers computer. Arkivfoto: JV

Ond stemning

Det voldsomme og ulovlige nytårsskyts fundet ved ransagningen i Esbjerg var så kraftigt, at militærets sprængstofeksperter måtte fjerne fyrværkeriet fra kælderrummet. Krysantemumbomberne var såkaldte fire tommers bomber, hvilken betyder, at bomberne har en diameter på godt 10 centimeter.

- Det er bomber, som kan gøre rigtig ondt. Hvis bomberne går af, kan det slå en mand ihjel. Der dør folk af disse bomber hvert år, fortalte Henrik Berg, politikommissær ved lokalpolitiet i Esbjerg, efter det opsigtsvækkende fund.

Der venter den 22-årige en større bøde for overtrædelse af fyrværkeriloven og for fornærmelig tiltale af betjentene, da der under ransagningen opstod en "ond stemning", hvor den sigtede overfusede betjentene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce