Annonce
Esbjerg

Livsvigtig hjælp til grønlændere bliver del af budgetkabalen

Værestedet og rådgivningen vil blive åbnet igen, hvis det lykkes at finde millionerne til at føre grønlænderstedet Oqqumut tilbage, til før sparekniven ramte stedet ved årsskiftet. Ønsket er at få ansat to medarbejdere. Det koster 900.000 kroner årligt - cirka det samme, som man sparede årligt ved budgetforliget sidste år. Foto: Martin Ravn
Oqqumut med rådgivning, jobformidling og som værested ønskes bevaret med to nyansættelser, men Social & Arbejdsmarkedsudvalget kan ikke finde millionbeløbet til det. Problemet skal med i budgetforhandlingerne til efteråret.

Esbjerg: Først skulle grønlændernes samlingssted Oqqumut lukke. Så protesterede grønlændernes organisationer i Danmark, og sagen blev endevendt grundigt. Det resulterede i en redningsplan for stedet, og nu har Social & Arbejdsmarkedsudvalget besluttet, at stedet på Tovrup Gl. Skole skal genetableres helt, og der skal ansættes to rådgivere - hvis pengene kan skaffes.

Oqqumut er idag et aktiveringssted under Esbjerg Kommune for grønlændere over 30 år. Før nedskæringerne ved budgetforliget sidste år var der tre ansatte, men to blev omplaceret ved besparelserne. Kun en stilling blev reddet midlertidigt med projektmidler. Men nu skal de to stillinger oprettes igen fra 2021, hvis pengene kan findes i de kommende budgetforhandlinger.

Den langstrakte sag har været behandlet i Social & Arbejdsmarkedsudvalget, hvor man i år i forvaltningen blandt andet har fået midler til at drive en reduceret udgave af stedet, som et beskæftigelsesrettet tilbud. Det drejer sig om en "Særlig Indsats for ledige grønlændere" og en del af projektet "Flere Skal Med 2".

Formanden for udvalget, Henrik Vallø fra Borgerlisten, er glad for, at man nu kan tilføre to medarbejdere, så aktiveringen kan udvides med rådgivning og værested. Under forudsætning af, at der findes de 900.000 kroner årligt i fire år, som de to stillinger koster.

Annonce

Vi har ikke pengene

Social & Arbejdsmarkedsudvalget har drøftet forslaget og politikerne har vurderet, at de ikke kan finde pengene på udvalgets budget. Derfor videresender udvalget "regningen" til budgetforhandlingerne.

- Vi mener ikke, at vi kan tage pengene fra andre. Så ja, Oqqumut er reddet, men vi har ikke pengene i udvalget til det. Under budgetforliget sidste år fjernede man pengene i et rodet forløb, der desværre har kørt videre i lang tid, forklarer Henrik Vallø, der "vil gøre rigtig meget i budgetbehandlingen for at skaffe pengene".

- Det har enorme konsekvenser hvis vi ikke finder pengene. Lukker Oqqumut, kan det betyde, at børn bliver fjernet fra deres grønlandske forældre. Det her er en gruppe mennesker, som vi er nødt til at give løbende vejledning, fortsætter han.

Netop vejledning og rådgivning i Oqqumut er der skruet ned for i år, så der efter budgetaftalen er opstået et tomrum for nogle af målgrupperne. Med ansættelse af to medarbejdere kan man genskabe funktionen, hvor råd og vejledning supplerer den beskæftigelsesrettede indsats. Samtidig kan der ydes vejledning til de grønlændere, der ikke er i Oqqumuts målgruppe i dag. Med to ekstra stillinger bliver normeringen i Oqqumut på niveauet fra 2019 og tidligere.

Det forventes, at Oqqumuts arbejde kan fortsætte, efter at projektet "Flere Skal Med 2" ophører ved udgangen af 2021. Og der vil også i fremtiden kunne tilbydes en helhedsorienteret indsats for alle kommunens grønlændere.

I dag er situationen, at mange grønlændere ikke får den ønskede hjælp.

Et Oqqumut med sin tidligere styrke vil også kunne hjælpe unge aktivitetsparate og uddannelsesparate grønlændere og grønlandske førtidspensionister, herunder de psykisk sårbare.

Flere grønlændere kan have svært ved at håndtere de kulturelle forskelle og har ofte dårlige danskkundskaber. Førtidspensionister har således tidligere brugt Oqqumut ved kontakt med sundhedsvæsenet, transport, bolig og tolkning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce