Annonce
Esbjerg

Betalte lobbyister 120.000 kroner: Skulle sikre Esbjerg Kommune nyt skattecenter

Esbjerg Kommune forsøgte at gøre hoserne grønne hos skatteminister Morten Bødskov, regeringen og støttepartier for at få flere offentlige arbejdspladser til byen i form af et nyt skattecenter her på Adgangsvejen. Det lykkedes ikke i denne omgang. Arkivfoto: Esbjerg Kommune.
Esbjerg Kommune betalte 120.000 kroner til politiske lobbyister, da skatteminister Morten Bødskov skulle finde egnet placering til et nyt skattecenter uden for hovedstaden. Valget faldt ikke på Esbjerg, men borgmesteren har ikke fortrudt udgiften, som er nødvendig i fremtiden, siger han.
Annonce

Esbjerg Kommune pungede ud med i omegnen af 120.000 kroner på lobbyvirksomhed fra det europæiske rådgivningsfirma Rud Pedersen Public Affairs i et forsøg på at få regeringen til at placere et nyt skattecenter på Adgangsvejen i Esbjerg tidligere i år.

Sammen med henvendelser til fire folketingsmedlemmer valgt i Esbjerg Kommune - Ulla Tørnæs (V), Anders Kronborg (S), Henrik Dahl (LA) og Henning Hyllested (EL) - og et flot, kommunalt udarbejdet argument- og billedtungt prospekt håbede holdet på rådhuset at have en god chance for at skaffe de 250 arbejdspladser hjem til energimetropolen.

Sådan gik det som bekendt ikke; skatteminister Morten Bødskov (S) valgte henholdsvis Frederikssund og Fredericia som hjemsted for de to nye skattecentre, men det får ikke borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) til at afvise, at kommunen en anden gang vil begive sig ud i betaling for lobbyvirksomhed rettet mod Christiansborg.

Lobbyister

  • Både Varde og Tønder kommuner har tidligere betalt lobbyister for at sparke døre ind på Christiansborg og sikre sig statslige arbejdspladser. Eksempelvis brugte Varde Kommune i 2012-13 ca. 1,1 millioner kroner på lobbyister for at redde Varde Kaserne forud for et forsvarsforlig. Det lykkedes. Ankestyrelsen konkluderede sidenhen, at kommunen var i sin gode ret til at bruge pengene på lobbyister.
Annonce

Et værktøj

- Jeg kan ikke mindes, at vi har benyttet os af det værktøj tidligere, og selv om det ikke fik den ønskede effekt i dette tilfælde, er det ikke noget, jeg vil afvise, at vi gør igen ved en passende lejlighed. Rådgivningsfirmaet har konsulenter med tætte kontakter til miljøet på Christiansborg - til ministre, de forskellige partier og ordførere - og de har typisk haft ansættelse i centraladministrationen eller været været valgt. De har med andre ord et stort netværk og mulighed for at komme ind i maskinrummet, som vi herovre ikke kan have på samme måde. Vi har ikke en chance for at færdes på daglig basis på Christiansborg, siger Jesper Frost Rasmussen. Han tilføjer, at han og forskellige delegationer med jævne mellemrum har været på Christiansborg til foretræder og andet, men at det trods alt er en dagsrejse, hvor andre opgaver derfor må vige.

Selv om Esbjerg ikke fik et skattecenter i denne omgang - der skal placeres yderligere seks uden for hovedstaden inden 2023 - er Jesper Frost Rasmussen ikke i et specielt krigshumør.

- Det er jo skatteministerens valg, selv om jeg egentlig synes, argumentationen var noget tynd, siger Frost Rasmussen og hentyder dermed til, at Morten Bødskov på Fyens.dk blev citeret for at sige, at planen om ét skattecenter blev til to (Fredericia og Frederikssund, red.), fordi det "ikke var muligt at finde ledige lokaler, som var klar til indflytning og kunne huse 250 medarbejdere".

Annonce

Anden opbakning

- Dér skulle ministeren måske have taget imod vores invitation om at komme over og se den tidligere skattebygning på Adgangsvejen, som staten i øvrigt selv ejer gennem ejendomsselskabet Freja. Der er god plads, og medarbejderne kunne rykke ind med kort varsel. Men jeg anfægter ikke beslutningen og hans ret til at træffe den - kun argumentationen, siger borgmesteren.

I forhold til de fire folketingsmedlemmer, som borgmesteren kontaktede for at skubbe på en beslutning, der placerede et nyt skattecenter i den vestjyske hovedstad, meldte Henning Hyllested hurtigt ud, at han var mere lun på en placering i Tønder, mens de andre tre lovede at tale Esbjergs sag. Derudover bakkede Vardes borgmester, Erik Buhl (V) og Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn (Alt.) også op om ønsket fra Esbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

4. klasse-elever og lærere sendt hjem fra Kirstinebjergskolen - en smittet elev sendte klassen hjem

Annonce