Annonce
Esbjerg

Lodsejer sår tvivl om vandløbsrapport: Det er godt nok en tynd konklusion

Lodsejer Poul Erik Nielsen fra Jedsted tog ved oversvømmelserne i februar måned et foto af markerne omkring Kongeåen. For ham er det et bevis på, at der er alt for meget sand i Kongeåen, for da vandet trak sig tilbage fra markerne, efterlod det store mængder sand, hvilket ifølge ham aldrig er sket før. Privatfoto
Lodsejer Poul Erik Nielsen fra Jedsted forstår ikke, hvordan Esbjerg Kommune kan konkludere, at man vedligeholder kommunens vandløb efter reglerne, som det slås fast i ny rapport fra Rambøll. Også udvalgsmedlem fra Teknik & Miljø synes, at kommunen udlægger sagen lige lovligt positivt.

Jedsted: "Vandløb i Esbjerg Kommune vedligeholdes efter reglerne."

Lodsejer Poul Erik Nielsen fra Jedsted var ved at få kaffen galt i halsen, da han i JydskeVestkysten i sidste uge kunne læse, at en rapport fra det rådgivende ingeniørfirma Rambøll konkluderer, at vedligeholdet af kommunens vandløb sker i overensstemmelse med regulativerne.

Poul Erik Nielsen er en af flere lodsejere i og omkring Jedsted og Vilslev, der i lang tid har været efter Esbjerg Kommune for netop ikke at vedligeholde efter reglerne, og han sætter et stort spørgsmålstegn ved, hvordan Esbjerg Kommune er kommet frem til konklusionen med netop den ordlyd i en pressemeddelelse.

- De af kommunens folk, vi taler med herude, siger selv, at regulativerne ikke bliver overholdt. Ved Farup er der lige gravet strækninger op, 5-6 strækninger ved Kongeåen er lige gravet op og den nye rapport nævner 17 strækninger ud af 900 kilometer vandløb i kommunen. De har også selv indrømmet, at 19 vandløbsstrækninger ikke var blevet vedligeholdt, så jeg kan da godt undre mig over, hvordan de er kommet frem til deres konklusion, siger Poul Erik Nielsen.

Rambøll-rapport

Ingen lodsejere har deltaget i interviews i rapporten om vedligehold af Esbjergs vandløb. Deltagere har været alle medarbejdere i vandløbsteamet og med teamkoordinator, kontorchef og miljøchef. Også repræsentanter for landboforeningen og miljøorganisationer, sportsfiskerforening, entreprenører, Teknik & Byggeudvalget samt Tønder, Billund og Varde Kommuner.

De 17 vandløb, Rambøll har undersøgt er: Faurholt Vestre Bæk, Markskelgrøft, Jedsted Mark Landkanal, Nørrekjær-Slag-Sønderenge, Søndermose Kanal, Høe Bæk/Lysemosegrøften, Sdr. Vejrup Bæk, Sdr. Rørskiftekanal, Farbro Bæk, Nebel Bæk, Høllet Bæk, Nørrekjær til Banen, Vibæk-Bjerndrup Bæk, Plougstrup Møllebæk, Grisbæk, Langskifter Kanal og Skærbæk.

Frustrerende

Poul Erik Nielsen forklarer, at man blev lovet en uvildig undersøgelse i efteråret. Den blev aldrig til noget, og ifølge ham har kommunens miljøforvaltning selv ringet til ham og beklaget, at den aldrig kom.

- De siger, de vedligeholder efter reglerne, men at frikende sig selv på den måde synes jeg ikke de kan tillade sig ud fra 17 vandløb. For mig at se er det godt nok en tynd konklusion, siger han og forklarer, at udfordringen i Kongeåen er, at der er alt for meget sand.

- Kongeåslusen kan slet ikke holdes fri for sand, Sneum Å er fuld af sand, og jeg synes det er frustrerende, at ingen af de åer eller andre store åer er medtaget i rapporten. Noget er ihvertfald galt, og jeg kan jo ikke andet end at tro, at det er derfor, de ikke har medtaget de strækninger, siger Poul Erik Nielsen.

Han finder det ligeledes forkasteligt, at ingen lodsejere fra området ved Kongeåen er inddraget i rapporten, når det netop er herfra, en stor del af kritikken omkring overholdelse af vandløbsregulativerne er startet.

Rambølls rapport fastslår, at kommunen lægger mere vægt på miljøhensyn end afvanding, og at der er kritik fra lodsejere omkring dette. Rapporten påpeger også, at der de seneste år været rejst konkrete sager, hvor der har været uoverensstemmelse, ligesom den beskriver, hvordan kommunens egne medarbejdere på området har identificeret et antal ”problemstrækninger”, hvor man af forskellige årsager ikke har udført vedligeholdelse i fuld overensstemmelse med regulativerne. Altsammen noget, der dog ikke har forhindret Esbjerg Kommune i at konkludere i en pressemeddelelse, at "Vandløb i Esbjerg Kommune vedligeholdes efter reglerne."

Annonce

Frikender ikke

Der er eksempelvis oplyst sager vedrørende Alslev Å og Kongeåen, og miljøchef Christina Føns forklarer, at man i tilfældet Kongeåen har en taksationssag kørende om, hvorvidt den konkrete vedligeholdelse har været korrekt.

Poul Erik Nielsen kan ikke forstå, hvordan kommunens politikere vil lægge navn til rapport, der konkluderer på et, ifølge ham, tyndt grundlag.

Medlem af Teknik & Byggeudvalget, Alex Sørensen(V), lagde godt mærke til, at pressemeddelelsen nok var lige lovlig positiv set ud fra, at forvaltningen i rapporten faktisk får en over snuden.

- Jeg synes ikke, rapporten frikender kommunen, for man fik en røffel i forhold til dårlig forvaltningsskik. Især i forhold til de 19 vandløb, hvor forvaltningen godt vidste, at der var problemer, uden at man havde en plan for, hvad man ville gøre, siger Alex Sørensen, der dog samtidig mener, mange ofte er for hårde ved forvaltningen, fordi den rent faktisk vedligeholder flere hundrede kilometer vandløb rigtigt godt.

- I langt de fleste tilfælde handles der, når lodsejere kontakter kommunen, og i forhold til Kongeåen er der sat en lang række initiativer igang med blandt andet nyt sandfang og jordfordeling. Men der er ingen tvivl om, at, efter man har fjernet stemmeværket ved Gredstedbro, er der flyttet store vandmængder fra Gredstedbro og længere mod vest, men sagen om Kongeåen er lidt fredet nu, fordi der kører en taksationssag, siger Alex Sørensen.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ribe-Bramming

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev

Landsby hårdt ramt af oversvømmelser: - Alle vores ejendomshandler er gået i stå

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener om Polens enegang: EU skal være en klub for retsstater

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-producent af malkeudstyr er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce