Annonce
Sønderborg

Lodsejer: - Sønderborg kommunes adfærd i jordsag er uartig

Kim Blaudzun, Bernhard Bak og Arne Thomhave er trætte af på ottende år at afvente, hvad de får for at afstå jord til pesticidfri dyrkning til sikring af drikkevandet i Mjang Dam, og de mener, kommunen bevidst spiller på at trække sagen i langdrag, så de bliver møre og eventuelle taksationskommissioner kommer til at afgøre erstatningsbeløbene. Arkivfoto: Claus Thorsted
Tre landmænd i Mjang Dam kæmper på ottende år for at få en afklaring på, hvad de skal have for at sikre pesticidfri dyrkning af jord og ønsker at skele til aftalen med en landmand i Stenderup, men det vil kommunen ikke høre tale om.

MJANG: Sidste år indgik landmand Jesper Bladt i Stenderup aftale med kommunen om afståelse af jord fra hans svinebedrift til pesticidfri dyrkning. En langvarig sag var afsluttet, og alle var glade. Tre landmænd i Mjang Dam har siden 2011 afventet en afklaring på, hvad de skal have for at afstå jord til pesticidfri dyrkning omkring vandboringer. De håbede med løsningen i Stenderup, at kommunen ville tilbyde dem en lignende løsning, men det kan de godt glemme. De har fået afslag på indsigt i sagsakterne i Stenderup og har ikke hørt fra kommunen i lang tid. Appeller om at sætte sig til forhandlingsbordet udgår fra de tre landmænd og ikke fra kommunen.

- Kommunen er ligeglade med os. At de kan sige, de to sager ikke har noget med hinanden at gøre, er uartigt. Det er ikke rimeligt, de søger en løsning det ene sted, og spiller på at vi bukker under for tidspresset og uvisheden i en anden del af kommunen. Drikkevandet er vel ikke forskelligt fra det ene sted til det andet, siger jordejer Bernhard Bak, der har de største jordlodder i sagen i Mjang Dam, men bor i Møldrup.

Vandindsatsplaner

Diskussionen om kravet om pesticidfri dyrkning af jorden er et led i kommunens indsatsplaner til sikring af drikkevandet. Heri indgår krav til landmænd om sprøjtefri jordbrug omkring vandboringerne. Det skal de have kompensation for. Sidste år fik kommunen afklaret en sag omkring i landmand i Stenderup på fastlandet, der fik penge for at afstå jorden til økologisk dyrkning og dermed fik afklaret sin fremtid efter års uvished. Den pris, han fik, vil andre gerne kende næremere til for at bruge den i forhandlingerne om, hvad de skal have for at sikre drikkevandet på Als. De har dog fået afslag på fuld aktindsigt og har fået bilag, hvor beløbene er streget over. Der er også uenighed om, hvad der skal til for at sikre drikkevandet fuldstændigt, og hvor stor faren er for nedsivning i de forskellige jordlag. Miljø- og fødevareklagenævnet er ved at behandle en klage over de restriktioner, kommunen ønsker at gøre gældende på jordbrugene i Mjang Dam. Så længe den står på, gælder de udstedte forbud mod brug af pesticider ikke.

Anke- og klagesag

Udeståendet omkring de pestidfri vandboringer i Mjang Dam verserer i diverse klageinstanser. Landmændene har via deres organisation Landbo Syd bragt sagen om restriktioner i brugen af deres jord for miljø- og fødevareklagenævnet. Advokatfirmaet Bech Bruun har indbragt afslaget på aktindsigt for Ankestyrelsen for Aktindsigt. Landmændene mener, aftalen i Stenderup bør have afsmittende virkning på de betingelser, de skal afstå deres jord på. Det gør borgmesteren ikke.

- Vi er af den overbevisning, de to sager er så forskellige, at man ikke bare kan overføre betingelserne fra den ene sag til den anden. Der sker ingenting, så længe klagesagen ikke er afgjort. Skal vi afvente en afgørelse, så gør vi det. Der ligger bolden. Vi venter på en afklaring. Når sagen genoptages, starter den et helt andet sted. Får landmændene medhold, starter vi derfra, eller også bliver vores afgørelse stadfæstet, og så fortsætter forhandlingerne på det grundlag, siger Erik Lauritzen, Socialdemokratiet.

- Vi har strakt hånden frem og spurgt, hvornår kommunen er klar til en forhandling. Vi er parat til enhver tid. De spiller på tiden og retten til at lægge restriktioner på vores jord. Det er en krænkelse af vores ejendomsret. Kommunens fremgangsmåde er ikke i orden. Det er psykisk terror, siger Bernhard Bak.

Landmand Arne Thomhave i Mjang Dam driver kvægbrug og er afhængig af at kende betingelserne for restriktioner på dyrkning eller afståelse af jorden.

- Landmanden i Stenderup har åbenbart lavet en god handel, og så har andre en berettiget forventning om lighed for loven. Vi gør ikke noget, så længe sagen er påklaget, men holder os til det, vi får at vide af borgmester og forvaltning. Sagerne er led i en vandbeskyttelsesplan, og spørgsmålet er så, hvor meget den er værd. Der må være et lighedsprincip, for Als skal vel ikke være en dårligere deal end Sundeved, siger Venstres politiske ordfører Peter Hansen.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Sønderborg For abonnenter

Åh nej, ikke igen: Gigthospitalet har brugt rigtig meget tid på at forklare patienterne om corona

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Annonce