Annonce
forside

Lodsejere har fået mundkurv på i datacenter-sag

Beboerne i området, hvor Esbjergs kommende datacenter på 250.000 kvadratmeter kan blive placeret har fået mundkurv på. Arkivfoto: Chresten Bergh

Lodsejerne i området, hvor der planlægges et gigantisk datacenter har underskrevet en erklæring, der pålægger dem tavshedspligt, men de kan også se frem til ganske fornuftige handler. Ifølge forlydender betaler folkene bag det hemmelige datacenter i alt omkring 200 millioner kroner for det store areal mellem motorvejen og Andrup.

Esbjerg: Hvis tavshed er guld, så vil millionerne snart regne ned over flere lodsejere mellem Andrup og Esbjergmotorvejen.

Ingen vil nemlig udtale sig om, hvad der skal ske med deres boliger og virksomheder, når et datacenter på størrelse med 35 fodboldbaner i de kommende år ventes at rykke ind i området. Tavsheden efterlader samtidig det indtryk, at lodsejerne bliver ganske godt betalt, ligesom det bestyrker forlydender om, at landbrugsjorden i området handles til noget nær erhvervsjordspriser, hvilket vil indebære, at folkene bag datacentret betaler i størrelsesorden omkring 200 millioner kroner for det cirka 2,5 millioner kvadratmeter store areal.

JydskeVestkysten har været i kontakt med flere af de mellem 10-15 lodsejere i området, og ingen af dem lægger skjul på, at de har underskrevet en tavshedserklæring, der forpligter dem til ikke at fortælle noget som helst om, hvad der foregår i deres område. Hvad der sker, hvis de åbner op for posen, vil de heller ikke afsløre.

I stedet henviser de til rådgivningsvirksomheden Cowi, som agerer på vegne af et stråselskab, som igen er sendt i marken af den reelle operatør af det planlagte datacenter. Herfra har Asger Vestergaard, Senior Project Manager, tidligere gjort det klart, at rådgivningsfirmaet ikke har nogen udtalelser i sagen.

Annonce

Sagen kort

Esbjerg Kommune er blevet kontaktet af en udenlandsk virksomhed, som vil opføre et datacenter med datahaller, samt supportfaciliteter og indrettet med interne veje og parkering med videre og forskellige teknikbygninger og teknisk udstyr. Det er planen, at datacentret anlægges i flere etaper hen over en årrække.Det aktuelle projekt, som benævnes "Ember" omfatter cirka 250.000 kvadratmeter bebygget areal fordelt på 200.000 kvadratmeter datahaller og 50.000 kvadratmeter administrations-, logistik- og servicebygninger, samt herudover en eller to højspændingsstationer, hver med et areal på cirka 30.000 kvadratmeter og nødstrømsanlæg med et samlet areal på cirka 6.500 kvadratmeter.

I forbindelse med etablering af datacentret i det 2,5 millioner kvadratmeter store område planlægger Esbjerg Kommune er lukke vejen, Nordskrænten, for bilister.

Fortsætter forretningen

Den største jordbesidder i området, Gunnar Rask Jensen, der er tidligere medlem af Esbjerg Byråd for partiet Venstre, afviser også at tale om nogen handel, men selv, hvis han skulle sælge den jord, han ejer til datacenter-området, vil han fortsat være i besiddelse af rigelige mængder jord til at drive sit landbrug.

- Ingen skal have ondt af mig, konstaterer han.

Heller ikke gårdejer Lars Svendsen, der driver malkebrug fra Grønkærvej, vil sige noget om fremtiden for sin bedrift, men han forsikrer til gengæld, at Andrup Ridecenter, som han driver, ikke vil blive berørt af planerne om datacentret, idet ridecentret er placeret uden for planområdet.

Også Kent Sylvestersen, bedre kendt som "Æ lille smed", der driver Kentek Smede & Fuel Service på Nordskrænten 131, forventer, at han fortsætter med sin forretning. Hvorvidt det bliver med ham selv som ejer af bygningerne ønsker han dog ikke at sige noget om.

Ifølge JydskeVestkystens oplysninger har der igennem længere tid været foretaget opkøb af jord og ejendomme i området, som afgrænses af Esbjergmotorvejen mellem afkørsel øst og nord og Andrup samt mellem Storegade og Andrupvej. Flere huse langs Storegade og Andrupvej er imidlertid friholdt af planområdet.

Ifølge avisens oplysninger skulle alle handler være indgået senest den 1. juni. Typisk vil realiseringen dog være betinget af, at Esbjerg Kommune får lokalplan og kommuneplanændring samt andre tilladelser i hus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad skal vi med 1. maj?

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverer indirekte det måske bedste bevis for, at den traditionelle fejring af arbejdernes internationale kampdag den 1. maj enten bør afskaffes eller finde en anden form: Socialdemokratiets formand stiller ikke op i Fælledparken på denne dag. Epicentret for den danske arbejdskamp, der hvor Louis Pio under Slaget på Fælleden den 5. maj 1872 blev arresteret i sit forsøg på at opnå bedre forhold for landets arbejdere, lige præcis dér ønsker formanden for Socialdemokratiet ikke at stille op. Vi ved godt, at det er hendes og regeringspartiets nærmest maniske trang til at kontrollere og polere virkeligheden, der har været udslagsgivende. For hun vil utvivlsomt, som i øvrigt forgængerne Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen fra samme parti har oplevet det, blive udsat for larmende protester af enhver art og måske endda overdøvet for rullende kameraer, og det passer dårligt ind i den socialdemokratiske selviscenesættelse. Men det er også et stærkt tegn på, at den vigtigste kamplads for landets arbejdere altså ikke betyder alverden for statsministeren og i hvert fald ikke nok til at blive skrevet i hendes kalender på netop denne dag. I det hele taget er det på tide at kigge med friske øjne på 1. maj, der for manges vedkommende er indskrevet i overenskomsten som en hel eller en halv fridag. For ser man på tilstrømningen til denne dag landet over, er den både aftagende og aldrende. Med god grund. De store afgørende sejre for arbejdstagerne blev vundet for mange år siden; arbejdstidens nedsættelse, lønnet ferie, fem dags arbejdsuge og meget andet har været virkelighed i mange år. De historiske kampe er fortid, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og den manglende tilslutning skal blandt andet findes i, at man i fagbevægelsen febrilsk klamrer sig til en stråmandsmodsætning, der ikke længere findes mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det kan folk godt gennemskue. 1. maj i sin nuværende form har overlevet sig selv, der er behov for nytænkning.

Kolding

Sandsække stilles nu klar til de næste dages regnvejr: Skal forhindre nye oversvømmelser

Kolding

Sluse, pumpe og p-pladser til regnvand er klar i Kolding om tre-fire år

Annonce