Annonce
forside

Lodsejere har fået mundkurv på i datacenter-sag

Beboerne i området, hvor Esbjergs kommende datacenter på 250.000 kvadratmeter kan blive placeret har fået mundkurv på. Arkivfoto: Chresten Bergh

Lodsejerne i området, hvor der planlægges et gigantisk datacenter har underskrevet en erklæring, der pålægger dem tavshedspligt, men de kan også se frem til ganske fornuftige handler. Ifølge forlydender betaler folkene bag det hemmelige datacenter i alt omkring 200 millioner kroner for det store areal mellem motorvejen og Andrup.

Esbjerg: Hvis tavshed er guld, så vil millionerne snart regne ned over flere lodsejere mellem Andrup og Esbjergmotorvejen.

Ingen vil nemlig udtale sig om, hvad der skal ske med deres boliger og virksomheder, når et datacenter på størrelse med 35 fodboldbaner i de kommende år ventes at rykke ind i området. Tavsheden efterlader samtidig det indtryk, at lodsejerne bliver ganske godt betalt, ligesom det bestyrker forlydender om, at landbrugsjorden i området handles til noget nær erhvervsjordspriser, hvilket vil indebære, at folkene bag datacentret betaler i størrelsesorden omkring 200 millioner kroner for det cirka 2,5 millioner kvadratmeter store areal.

JydskeVestkysten har været i kontakt med flere af de mellem 10-15 lodsejere i området, og ingen af dem lægger skjul på, at de har underskrevet en tavshedserklæring, der forpligter dem til ikke at fortælle noget som helst om, hvad der foregår i deres område. Hvad der sker, hvis de åbner op for posen, vil de heller ikke afsløre.

I stedet henviser de til rådgivningsvirksomheden Cowi, som agerer på vegne af et stråselskab, som igen er sendt i marken af den reelle operatør af det planlagte datacenter. Herfra har Asger Vestergaard, Senior Project Manager, tidligere gjort det klart, at rådgivningsfirmaet ikke har nogen udtalelser i sagen.

Sagen kort

Esbjerg Kommune er blevet kontaktet af en udenlandsk virksomhed, som vil opføre et datacenter med datahaller, samt supportfaciliteter og indrettet med interne veje og parkering med videre og forskellige teknikbygninger og teknisk udstyr. Det er planen, at datacentret anlægges i flere etaper hen over en årrække.Det aktuelle projekt, som benævnes "Ember" omfatter cirka 250.000 kvadratmeter bebygget areal fordelt på 200.000 kvadratmeter datahaller og 50.000 kvadratmeter administrations-, logistik- og servicebygninger, samt herudover en eller to højspændingsstationer, hver med et areal på cirka 30.000 kvadratmeter og nødstrømsanlæg med et samlet areal på cirka 6.500 kvadratmeter.

I forbindelse med etablering af datacentret i det 2,5 millioner kvadratmeter store område planlægger Esbjerg Kommune er lukke vejen, Nordskrænten, for bilister.

Fortsætter forretningen

Den største jordbesidder i området, Gunnar Rask Jensen, der er tidligere medlem af Esbjerg Byråd for partiet Venstre, afviser også at tale om nogen handel, men selv, hvis han skulle sælge den jord, han ejer til datacenter-området, vil han fortsat være i besiddelse af rigelige mængder jord til at drive sit landbrug.

- Ingen skal have ondt af mig, konstaterer han.

Heller ikke gårdejer Lars Svendsen, der driver malkebrug fra Grønkærvej, vil sige noget om fremtiden for sin bedrift, men han forsikrer til gengæld, at Andrup Ridecenter, som han driver, ikke vil blive berørt af planerne om datacentret, idet ridecentret er placeret uden for planområdet.

Også Kent Sylvestersen, bedre kendt som "Æ lille smed", der driver Kentek Smede & Fuel Service på Nordskrænten 131, forventer, at han fortsætter med sin forretning. Hvorvidt det bliver med ham selv som ejer af bygningerne ønsker han dog ikke at sige noget om.

Ifølge JydskeVestkystens oplysninger har der igennem længere tid været foretaget opkøb af jord og ejendomme i området, som afgrænses af Esbjergmotorvejen mellem afkørsel øst og nord og Andrup samt mellem Storegade og Andrupvej. Flere huse langs Storegade og Andrupvej er imidlertid friholdt af planområdet.

Ifølge avisens oplysninger skulle alle handler være indgået senest den 1. juni. Typisk vil realiseringen dog være betinget af, at Esbjerg Kommune får lokalplan og kommuneplanændring samt andre tilladelser i hus.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Team Esbjerg For abonnenter

Formstærk Kristine Breistøl er ikke i tvivl: Skal vi med i toppen i vores Champions League-pulje, skal vi slå Podravka

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Ballade på Strucksallé: - Vi ved, hvem de er - og hvor de bor

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce