Annonce
Haderslev

Lokal bedemand runder de 70: - Jeg kom på min rette hylde

Bent Ravn fylder de 70 og kan se tilbage på et langt liv som bedemand. I dag driver han forretning i Gram og Vojens sammen med sin hustru, Mona, og sin kompagnon, Irene Nissen. Foto: Thomas Holl
Bent Ravn fylder 70 år og kan se tilbage på et langt liv som bedemand i først Vedsted og siden Vojens og Gram. I dag driver han forretning med kompagnonen Irene Nissen og sin hustru, Mona.
Annonce

Gram: Egentlig havde Bent Ravn forestillet sig en erhvervskarriere som bygningskonstruktør og snedker. Men i 1986 skete der noget, som fik stor betydning for hans arbejdsliv.

Lørdag den 6. juni runder han de 70, og samtidig kan han se tilbage på en lang karriere som bedemand i først Vedsted og siden Vojens og Gram.

- Jeg har haft mere end 30 gode år indenfor faget, og jeg er bare glad for, at tingene udviklede sig, som de gjorde dengang, siger han.

Faktisk er der tale om flere mærkedage for Vojens og Slotsbyens Begravelsesforretning. Det vender vi tilbage til.

Jeg har haft mere end 30 gode år indenfor faget, og jeg er bare glad for, at tingene udviklede sig, som de gjorde dengang

Bent Ravn, bedemand

Annonce

Den forlængede arm

I 1986 overtog Bent Ravn tømrer- og snedkerværkstedet J. Lind’s Eftf. Møbelfabrik i Vedsted. Der fulgte en mindre begravelsesforretning med i købet, og da en arbejdsulykke nogle år senere satte en stopper for snedker- og tømrerarbejdet for hans vedkommende, og Brdr. Hove samtidig skulle sælge Vojens Begravelsesforretning, betød det et karriereskift for Bent Ravn.

Han og hans kone, Mona, overtog i 1996 begravelsesforretningen i Vojens og lagde den sammen med den mindre bedemandsforretning i Vedsted. Og efterhånden lagde Bent Ravn sit oprindelige håndværk definitivt på hylden.

I 1996 blev Irene Nissen ansat i forretningen, hvor hun og Bent Ravn desuden har selskab af Bents hustru, Mona. Hun har taget sig af bogholderiet lige siden begyndelsen i 1986.

- Vi er alle tre uddannede bedemænd og medlemmer af sammenslutningen Danske Bedemænd. Det betyder, at vi hele tiden er opdateret vedrørende eksempelvis lovgivning på området. Vi er i det hele taget de pårørendes forlængede arm eller stedfortræder, forklarer Bent Ravn og Irene Nissen.

Annonce

To jubilæer

For nyligt kunne Mona og Bent Ravn markere endnu to jubilæer. Således var det i efteråret 90 år siden, at Vojens Begravelsesforretning blev etableret – og i foråret 2010 flyttede parret til Gram, hvor de bosatte sig oven over Slotsbyens Begravelsesforretning, som de nogle måneder forinden havde åbnet på Kongevej.

- Vi fik en rigtig god modtagelse i Gram dengang og er stadig glade for at være her, siger de.

Stort set samtidig flyttede Irene Nissen og hendes familie ind i Ravn-parrets tidligere lejlighed på Vestergade 37 i Vojens. Senest er Irene Nissen i november 2019 blevet medejer af begravelsesforretningen. Også for hende viste hvervet som bedemand sig at være det rette.

- Jeg kunne hurtigt mærke, at jeg var havnet på den rette hylde, siger Irene Nissen, der foruden sine opgaver som bedemand også gerne stiller op i kirken for at synge en solosang.

Annonce

Behøver ikke at være et tabu

I dag dækker Vojens og Slotsbyens Begravelsesforretning primært Haderslev Kommune, men bedemændene har også jævnligt opgaver i andre byer. Desuden bliver det indimellem til udenlandsture, når lokale dør i udlandet, eller udlændinge dør i lokalområdet.

- For os handler det også om at lytte til de pårørende, tale med dem og høre deres ønsker. Empati er meget vigtigt, siger de tre bedemænd, der erkender, at døden kan være et tabu for mange mennesker. Men sådan behøver det ikke at være.

- Man skal ikke være så nervøs for at gå hen og tale med mennesker, der har mistet nære, for man kan ikke rigtigt sige noget forkert i sådan en situation. Det er faktisk bedre at henvende sig end at lade være, siger de.

Annonce

Flest bisættelser

Men selv om det at lytte og opfylde de pårørendes ønsker til enhver tid hører til en bedemands vigtigste opgaver, så er der også faktorer, der ændrer sig i branchen.

Eksempelvis var der for 30 år siden 60 procent begravelser, mens kun 40 procent blev bisat. Sådan er det slet ikke nu.

- I dag er der i mere end 80 procent af tilfældene tale om bisættelser. Det skyldes blandt andet, at mange nu om dage vælger mindre gravsteder. Førhen besøgte man i højere grad gravstederne, men det gør man ikke så meget i dag, hvor familierne generelt er meget mere spredte geografisk. Derfor vil vi nok også i fremtiden se væsentligt flere bisættelser end begravelser, vurderer de lokale bedemænd.

De er som nævnt glade for, at de valgte denne branche som levevej – og så kan Bent Ravn sagtens leve med, at han ikke kommer til at fejre sin runde fødselsdag som planlagt. I hvert fald ikke lige foreløbig.

- Fødselsdagen er udsat på ubestemt tid, for vi må jo ikke være så mange forsamlede i denne tid. Men man er meget velkommen til at komme forbi forretningen her i Gram den 6. juni - så giver vi en kop kaffe og en lille én til halsen, siger han med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce