Annonce
Haderslev

Lokal ejendomsmatador har købt ikonisk strøg-ejendom

Bygningskomplekset Nørregade 19/Gravene 1, der i årtier var stormagasin, rummer 3.000 kvadratmeter, hvoraf de 2.000 kvadratmeter i øjeblikket står ledige. Foto: Dorthe Rasmussen
Ejendomsinvestor Palle Seide overtager per 1. april den markante ejendom Gravene 1/ Nørregade 19. Blandt de kommende lejere bliver hans mor Mette Seide Jørgensen, der er i dag driver sin blomsterbutik Tusindfryd i kælderen, Klosteret 1.

HADERSLEV: Gennem sit ejendomsselskab Seide Invest har den lokale ejendomsinvestor Palle Seide efterhånden opkøbt et stort antal erhvervslejemål i den indre by.

Han ejer blandt andet flere bygninger på Gravene, som han har nyistandsat og udlejet til butikker, kontor og boliger.

Senest har Palle Seide købt den ikoniske ejendom Gravene 1/Nørregade 19, som han overtager per 1. april.

Ejendommen har i mange år været ejet af Købmændenes Investeringsfond.

I dag står det meste af bygningen tom.

Tandlægerne Gravene 1 og Normal er de to lejere, der er tilbage, efter at Løve Apoteket lukkede ned på Gravene i fjor.

At 2.000 ud af 3.000 kvadratmeter i bygningen for nuværende står tomme kan nok skræmme nogle investorer væk - men ikke Palle Seide. Han ser kun muligheder for udvikling af byen.

- Jeg har stort set allerede lejet det hele ud, men jeg kan sige meget mere om en ti dages tid om, hvem der rykker ind, fortæller Palle Seide.

Det nuværende Gravene 1 blev opført i 1966 af købmand Peter Orbesen som en udvidelse af hans hurtigt-voksende stormagasin på hjørnet (Nørregade 19).

Annonce

Nørregade 19/Gravene 1

Nørregade 19:

Mange lokale husker sikkert Stormagasinet Orbesen, som i årtier lå på hjørnet af Nørregade/ Gravene.

Huset er opført i 1882, og 1905 købte købmand Peter Orbesen ejendommen.

I 1912 forlængede købmanden bygningen langs Gravene med fire vinduesfag, idet en tidligere værkstedbygning fra 1862 indgik i bygningen, og facaden mod Gravene blev tilpasset den øvrige facade.

Store butiksvinduer blev isat i 1935.

Hele komplekset blev nyindrettet i 1966, hvor bygningen fik sin nuværende ydre udformning i første etage.

Gravene 1:

I 1965 købte købmand Hans Orbesen (søn af Peter Orbesen) Nissens Gæstgiveri, Gravene 1, der blev revet ned og erstattet med den nuværende moderne bygning. Da Stormagasinet Orbesen genåbnede efter udvidelsen i 1966 var butikken gået fra et areal på omkring 880 kvadratmeter til godt 2.000 kvadratmeter. Butikken var topmoderne og havde også en stor café med plads til 110 gæster.

Da stormagasinet lukkede i 1981, blev bygningen indrettet med butik i underetagen og kontorer m.v. i overetagerne.

Blandt andet JydskeVestkystens Haderslev-redaktion havde i en længere årrække adresse på førstesalen Gravene 1.

I stueetagen var der Løve Apoteket, mens elektronik-butikken Fona fyldte hjørnet (Nørregade 19), hvor der i dag er Normal.

Kilde: Historisk Arkiv for Haderslev Kommune

Tusindfryd rykker ind

Stormagasinet Orbesen lukkede i 1981, og ejendommen ejet i dag af Købmændenes Investeringsfond.

På adressen har der været supermarked, Favør, og senere kom elektronikkæden Fona til. Begge kæder er i dag fortid.

Det tidligere Løve Apotek vil nu blive delt i to butikslejemål, og det ene skal indrettes til blomsterbutikken Tusindfryd, der ejes af Palle Seides mor, Mette Seide Jørgensen.

De seneste 11 år har Tusindfryd haft adresse i kælderen, Klostret 1. Men Mette Seide Jørgensen har nu opsagt lejemålet og skal være ude senest den 1. juni.

- Så håber jeg, at min kære sønnike er blevet færdig med den nye butik, så jeg kan rykke ind, siger Mette Seide Jørgensen, som glæder sig til at komme ned i centrum.

- Der er mange butikker, der er lukket eller flyttet fra Torvet/Lavgade, og det kan jeg også mærke. Der er ikke de samme strøgkunder her længere, konstaterer Mette Seide Jørgensen.

Palle Seide har det ualmindeligt svært med at se på tomme butiksruder i sin by uden at forsøge at gøre noget ved det.

- Ejendomme, der står tomme, er altid interessante. Jeg er ligeglad med, om de ligger i den døde eller gode ende af gågaden. Vi har ingen problemer med at finde lejere, siger Palle Side.

Via sine kontakter har han blandt andet været med til at fået butikker som børnetøjskæden Name It til byen.

Han har også istandsat flere butiks-lejemål i Storegade, hvor Nybolig netop er rykket ind i det tidligere Botex, som har facade ud mod Bredgade.

Nørregade 19/Gravene 1 har været udbudt til salg gennem Home Erhverv til 17,2 millioner kroner.

Det er også Home Erhverv, som står for udlejningen af de tomme lejemål.

Palle Seide har ikke ønsket at oplyse, hvad han har betalt for ejendommen.

Home Erhverv, der også har formidlet salget , skilter med "til leje" på Gravene 1. Ifølge den kommende ejer har han stort set allerede lejet det hele ud. Foto: Dorthe Rasmussen
Palles mor, Mette Seide Jørgensen, rykker ind i stuetagen med sin blomsterbutik Tusindfryd. Det tidligere Løve Apotek bliver delt i to butikslejemål. Foto: Dorthe Rasmussen
Den lokale ejendomsinvestor lader sig ikke skræmme af tomme butiksruder, og han har spændende planer for sin nyeste investering: - Der er stor opbakning fra erhvervslivet i Haderslev til, at der skal ske noget, oplever Palle Seide. Arkivfoto: Dorthe Rasmussen
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce