Annonce
Esbjerg

Lokal folketingspolitiker om frihedsforsøg: - Vi skal turde slippe kontrollen og give frihed til at fejle

Den lokale folketingspolitiker Anders Kronborg (S) tror, at frihedsforsøget kan gøre Esbjerg til en rollemodel på skoleområdet. Men det kræver, at politikere og embedsmænd giver plads til reel frihed. Foto: RedStar
Esbjergs skoler kan blive rollemodeller og de bedste i hele Danmark. Sådan lyder det fra det lokale folketingsmedlem og formand for folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, Anders Kronborg (S), når snakken falder på det forsøg, der fra næste skoleår sætter skolerne i Esbjerg Kommune fri fra regler, bureaukrati og krav. Men hvis frihedsforsøget skal blive en succes, så kræver det, at politikere og embedsmænd holder fingrene fra fadet.

ESBJERG: Når Esbjerg Kommune fra begyndelsen af næste skoleår med det store frihedsforsøg begiver sig ud på ukendt farvand, er det afgørende, at de lokale politikere og embedsmænd gør, hvad de kan for at holde fingrene væk.

Sådan lyder meldingen fra det esbjergensiske folketingsmedlem og formand for folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, Anders Kronborg (S). Han håber og tror, at man ved at give frihed til lærere, ledere, forældre og elever kan få Esbjerg på landkortet som kommunen med landets bedste skoler.

- Vi må for alt i verden ikke bremse friheden i det her forsøg, og det er vigtigt at understrege, at det er skolerne, og ikke kommunen, der er sat fri. Så det er vigtigt, at man derude på skolerne kan mærke en reel frihed, og at der ikke bare bliver indrettet efter nye systematikker og en ny kommunal centralisering. Hvis man lykkes med det, så tror jeg, at skolerne i Esbjerg kan blive rollemodeller for hele Danmark, siger han.

Annonce

Pyt-knappen kommer i brug

Anders Kronborg, der i samme åndedrag roser både den lokale forvaltning og de lokale politikere for at gøre sig umage med at sætte skolerne fri, mener, at det er vigtigt, at alle indstiller sig på, at det er en proces, der tager tid og at der også vil ske fejl undervejs.


Kommunalt og nationalt har vi ensrettet og centraliseret for meget. Så det er vigtigt, at vi tør give slip, når vi nu får chancen. Vi skal alle sammen give slip. Og så tror jeg, det giver pote. Esbjerg havde engang Danmarks bedste folkeskole. Det tror jeg, at vi kan få igen

Anders Kronborg (S), formand for folketingets Børne- og Undervisningsudvalg


- Vi skal være klar til at trykke på pyt-knappen. For der vil blive begået fejl. Det skal vi turde. For det er kun sådan vi lærer noget af det her forsøg. Og det er jo hele humlen. At vi bliver inspireret til, hvordan fremtidens skole skal indrettes, siger Anders Kronborg.

Annonce

Skal gribe chancen

Han slår fast, at det kommer til at blive en stor omvæltning for de fleste. For regler, krav og rammer er noget vi med tiden har indrettet os stramt efter i Danmark – særligt på skoleområdet.

- Kommunalt og nationalt har vi ensrettet og centraliseret for meget. Så det er vigtigt, at vi tør give slip, når vi nu får chancen. Vi skal alle sammen give slip. Og så tror jeg, det giver pote. Esbjerg havde engang Danmarks bedste folkeskole. Det tror jeg, at vi kan få igen, siger Anders Kronborg, der glæder sig til at følge projektet på afstand.

- Både jeg selv og udvalget i Folketinget kommer til at følge forsøget tæt, og jeg forestiller mig både, at vi får besøg af delegationer fra Esbjerg, og at vi kommer til at gæste byen for at høre om erfaringerne. Men nu skal det først have tid til at spire og gro, siger Anders Kronborg (S).

Om frihedsforsøget

Fra næste skoleår bliver Esbjerg Kommune en del af et stort frihedsforsøg igangsat af regeringen.

Her skal folkeskolerne i Esbjerg i en periode på tre år sættes fri for statslige krav, regler og bureaukrati.

Esbjerg Kommune fik i december rammerne til forsøget fra Christiansborg. Her bliver det slået fast, at skolerne er sat fri af folkeskoleloven i forsøgstiden.

På skolerne og rådhuset i Esbjerg Kommune arbejdes der lige nu hårdt for at blive klar til forsøgets start til sommer.

Esbjerg har tidligere været kendt for at have landets bedste skoler. Det håber folketingsmedlem Anders Kronborg (S), at byen med forsøget kan få igen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Stemmeslugeren Vallø pusler med planer om borgergruppe for udvikling af indre by: - I har ikke hørt det sidste fra mig

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lørdag blev Simon testet positiv for corona for tredje gang: Professor kalder det usædvanligt, men interessant

Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Esbjerg

Ny smitterekord i Esbjerg med 661 nye tilfælde: Nu den hårdest smitteplagede kommune uden for hovedstaden

Billund

Ole er bidt af en gal flyvemaskine: Rigmænd, rockstjerner og fodboldspillere lejer luksussæderne i Billund-firmaets fly

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Esbjerg Energy For abonnenter

Fjerde sejr i træk, selv om 3-0-føring blev smidt væk: Esbjerg Energy holder fast i stimen

Haderslev

Far om banegårdsballade i Vojens: - Det er ikke et samfundsproblem

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Kolding For abonnenter

Beboer på bosted er varetægtsfængslet efter voldsom brand: Har tidligere lavet bål i sin stue og stukket ild til stol

Nordtyskland

Smitten har sneget sig ind på rådhuset, så nu har overborgmester fået corona

Annonce