Annonce
Sydjylland

Lokal gastronomi: Mad med fortællinger skal binde Danmark og Tyskland sammen

Delegationen fra Guldborgsund er kommet langvejs fra, men idéudvekslingen med de andre Tour-Bo-partnere er turen værd. Foto: Timo Battefeld
Det var på ingen måde en varm kartoffel for deltagerne i Mommark at tale om fødevareturismen. Et særligt mål med Tour-Bo er at skabe fire ruter mellem grænserne, der handler om lokale fødevarer.

Kickoff: Et af de mest omdiskuterede samtaleemne blandt deltagerne til tirsdagens kickoff-arrangement for den grænseoverskridende turisme, Tour-Bo, var de såkaldte fødevareruter.

Et af målene for samarbejdet er nemlig at skabe fire tematiserede ruter, der går på tværs af landegrænser.

Ruterne skal have egnsretter, gastronomi og lokalt dyrkede råvarer i højsædet, mens de skaber forbindelser mellem danske og tyske fødevarerproducenter i grænseområderne.

Hos kommunerne på Lolland-Falster har man allerede gjort et stort arbejde i at kortlægge de lokale producenter, der lever op til kvalitetskravene og kravene om en bæredygtig produktion, så de kan bidrage til de kommende ruter.

- Vi gik i gang sidste år og i dag fik jeg så en aha-oplevelse om, hvad det er, det her projekt kan, fortalte Carina Woolhead fra Guldborgsund Kommune og pegede på det arbejde som den tyske projektpartner Feinheimisch havde gjort i at formidle kulturhistorie gennem gastronomien i Tyskland.

- I Tyskland er behovet for story-telling og autenticitet rigtig stort, så det er jo lige nøjagtigt det, vi skal arbejde videre med.

Annonce

Gastronomi i øhavet

Når det drejer sig om dansk-tysk samarbejde er kommunene Lolland og Guldborgsund måske ikke de første, man kommer i tanke om, men med den korte færgeafstand er de et hyppigt mål tyske turister og omvendt.

Sydhavsøerne er også meget strategiske i Tour-Bos planer for fødevareturisme, da det er på tale at udvikle et ø-pas med informationer om kulinariske oplevelser på tyske såvel som danske øer i Østersøen.

Den lokale mad og gastronomien i grænseområdet hører med til den fælles fortælling for Danmark og Tyskland.

- Vi har meget til fælles i vores madkultur. Vi har det samme klima og vi har gennem tiden dyrket de samme afgrøder, og det er nogle fællestræk vi kan arbejde videre med i samarbejdet. Vi skal også sikre, at kvaliteten på produkterne er i den høje ende, så vores gæster bliver tilfredse, fortæller Wolfgang Götze fra Feinheimisch.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce