Annonce
Vejen

Lokal politiker savner svar om ulve i indhegnet plantage: - Er det dyreetisk forsvarligt?

Cirka to tredjedele af Klelund Plantage bliver afspærret, så offentligheden ikke har adgang. Det sker for at give de tre ulve, der er konstateret i plantagen, mulighed for at yngle. På billedet ses den ene af ulvene. Arkivfoto: Kasper Bertelsen
Klelund Plantage har i samarbejde med Vejen Kommune og forskere fra Naturhistorisk Museum valgt at afspærre cirka to tredjedele af Klelund Plantage, så offentligheden ikke har adgang. Det sker for at give de tre ulve, der er konstateret i plantagen, ro til at yngle.

Natur: Ejeren af Klelund Plantage, der er en 1400 hektar stor indhegnet plantage syd for Hovborg, vil afspærre et større område af plantagen for at give de tre ulve - en hun og to hanner - der er konstateret i plantagen ro og mulighed for at yngle.

Hele foråret har der nemlig været en massiv publikumsinteresse på grund af ulvene, og derfor er det af forskere fra Naturhistorisk Museum i Aarhus, Klelund Plantage og Vejen Kommune blevet besluttet af afskære en del af den offentlige adgang til plantagen.

Hos Vagn Sørensen (V), der er formand for Udvalget for teknik og miljø i Vejen Kommune, rejser der sig i kølvandet på den planlagte afspærring af plantagen en række spørgsmål.

Annonce

- Jeg forholder mig ikke til, om vi skal have ulve, eller om vi ikke skal have ulve. Det er der andre, der har besluttet, at vi skal. Men for mig giver det anledning til mange spørgsmål. Blandt andet hvordan ulvene er kommet ind forbi indhegningen. Hopper de over hegnet, graver de sig under hegnet, eller går de over fæ-risten. Hvis de kan komme ind, så kan de jo også komme ud igen, siger Vagn Sørensen.

Han mener, at man er nødt til at få en afklaring hurtigst muligt, blandt andet af hensyn til de borgere, der har dyr gående på markerne i nærheden af plantagen. Dyr, der eventuelt kan blive ulvenes bytte.

- Det tænker jeg, at vi er nødt til at have en afklaring på ret hurtigt, siger udvalgsformanden.

Dyreetisk forsvarligt

Han mener også, at der er behov for at tage stilling til, om det er hensigtsmæssigt at have en større gruppe ulve - såfremt ulvene formerer sig - gående i en stor indhegnet plantage.

- Er det dyreetisk forsvarligt at have dem gående i en indhegning sammen med deres byttedyr, der ikke kan komme væk, hvis de for eksempel bliver trængt op mod hegnet, siger Vagn Sørensen.

Ifølge dette kort, som er vedlagt orienteringen til politikerne i Udvalget for teknik og miljø, vil en stor del af Klelund Plantage blive afspærret for offentligheden. De områder, som borgerne ikke kan få adgang til, er de skraverede områder - både i den sydlige og den nordlige ende af plantagen. Illustration: Vejen Kommune

Han påpeger, at et af de andre spørgsmål er, hvor meget af plantagen, der kan afspærres. Hvis man ser på den illustration, som forvaltningen har vedhæftet sin orientering til Udvalget for teknik og miljø, så vil næsten to tredjedele af plantagen blive afspærret for offentligheden.

- Forudsætningen for at der blev givet tilladelse til at indhegne Klelund var, at der skulle være fuld adgang for offentligheden. Så vi skal også forholde os til, hvor store områder der afspærres, siger Vagn Sørensen, der forventer, at de afspærrede områder bliver mindre, når man har fundet ud af, hvor ulvene "slår sig ned."

Annonce

En midlertidig løsning

Peter Hansen, der er chef for Teknik & Miljø i Vejen Kommune slår fast, at det kun er en midlertidig løsning at afspærre så forholdsvis stort et areal af plantagen.

- Det her vil jo heller ikke mindske interessen for ulvene, så for at give dem fred vælger man at afspærre områder. Men det er en midlertidig løsning, og lige så snart vi får mere viden om ulvenes færden, bliver der åbnet mere op, siger Peter Hansen.

Kommunen har rådført sig med både ulveforskere og med Naturstyrelsen, der i marts valgte at afspærre et område i Stråsø Plantage syd for Holstebro - netop for at give det ulvepar, der har slået sig ned der, ro til at yngle.

Her følger forskerne ulvenes færden, og det vil de også gøre i Klelund Plantage.

Klelund Plantage ejes af Sofie Kirk Kristiansen, og hendes driftsleder Michael Rasmussen har sendt et svar til avisen, hvor der blandt andet står:

- Resultater fra den nationale ulveovervågning viser, at et ulvepar er ved at etablere sig i Klelund Dyrehave, hvor de sandsynligvis vil gøre et yngleforsøg. Klelund Dyrehave har kontaktet Vejen Kommune, da ulvene er velkomne i dyrehaven, og dyrehaven gerne vil bidrage til at sikre ynglesucces. Hele foråret har der været en massiv publikumsinteresse på grund af ulvene, og det vurderes absolut nødvendigt at forsøge at sikre ro i udvalgte områder af dyrehaven. For ikke at begrænse publikums ret til at færdes i dyrehaven mere end nødvendigt, vil der blive markeret alternative vandreruter i yngleperioden. Ulve er ikke farlige for mennesker.


Er det dyreetisk forsvarligt at have dem gående i en indhegning sammen med deres byttedyr, der ikke kan komme væk, hvis de for eksempel bliver trængt op mod hegnet.

Vagn Sørensen, formand, Udvalget for teknik og miljø


Annonce
Vejen For abonnenter

Stormøde i kriseramt klub: Erhvervsmand vil samle opbakning til at genrejse klubben

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Venstrepolitiker og chef på flyvestationen får skarp kritik af Arbejdstilsynet: Mobber og skaber frygt

Sønderborg For abonnenter

Politimand frygtede for sit liv: Bosnisk pistolmand kan vende retur til Danmark om seks år

Varde

Hotel lever takket være opbakning: Men borgere taber penge, fordi folkeejet anpartsselskab er sendt til tvangsopløsning

Varde

Krav om at ældremad skal produceres i Varde holder ikke i retten : Forventer at flytte 2-3 medarbejdere til Vejle

Billund

Davidsen i Billund lukker: Vi har ikke udsigt til at skabe en lønsom forretning i Billund

Varde For abonnenter

80-årige Flemming mister stort beløb på, at hotellet i hjembyen overlever: - Jeg låner stadig penge ud til gode projekter

Erhverv For abonnenter

Vejen skærer konsekvent i kontanthjælpen, når ledige bryder deres aftaler: - Hvis man kan arbejde, så skal man arbejde

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg For abonnenter

Kendt værtshus i Østerbyen går konkurs: Men der er stadig dans og kolde pilsnere i hytten

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Livsstil

Du kan opleve DM i Kolding: Her skal klatrene kæmpe om medaljer uden sikkerhedsnet

Sydjylland For abonnenter

Minkavlere spår ingen fremtid for faget i Syd- og Sønderjylland: - Jeg kender ikke engang nogen, der kender nogen, som vil starte igen

Sønderborg

Voldsomt vejr vinder over færgerne: Alslinjen aflyser alligevel flere afgange

Annonce