Annonce
Haderslev

Lokal Røde Kors formand stopper på toppen

Claus Brender har været med til den vildeste udvikling af Røde Kors Haderslev og føler han stopper på toppen. Nu er det tid til at træde andre stier. Foto: Jacob Schultz
Claus Brender har i to årtier været en del af Røde Kors, og Røde Kors har været en del af ham. De seneste år som formand Røde Kors i Haderslev, men ved næste generalforsamling i begyndelsen af februar er det "Time to say goodbye".

HADERSLEV: Hvis man spørger Claus Brender: "Hvor mange timer bruger du egentlig på dine Røde Kors forpligtigelser, så bliver formanden med den østdanske accent en smule stille.

- Altså, den snak vi har nu, det handler jo om Røde Kors. Telefonen, der lige ringede var også vedrørende Røde Kors, lige så var den samtale jeg havde i bilen, da jeg kørte fra arbejde og herned. Mødet med en potentiel afløser i går var også Røde Kors, det er meget mere end blot vagterne i butikken, i cafeen eller som instruktør, så jeg tør ikke sætte timetal på, siger Claus Brender.

Hidtil har timetallet også været lige meget, for Brender har brændt for opgaven, og Røde Kors i Haderslev har de seneste år gennemgået en stor forvandling.

- Vi har aldrig haft så mange sociale aktiviteter for områdets sårbare mennesker, vi har aldrig haft flere frivillige, og aldrig haft så godt gang i butikken som nu, og vi har i julen 2019 hjulpet rekordmange familier i forbindelse med Hjertegaven, så det går rigtig godt, men nu trænger jeg til at gøre noget andet, siger Claus Brender, der dermed "slutter på toppen".

Annonce
At være lokalformand i Røde Kors kræver diplomatiske evner, rummelighed, empati og evnen til at kommunikere og være klar i mælet. Noget af det sværeste er at lede frivillige, men man får en masse god erfaring og et netværk af mennesker, der er klar til at yde en stor indsats for andre mennesker.

Claus Brender

Meningsfyldt

I sensommeren 19 flyttede Claus til Augustenborg, og fik dermed meget længere til Røde Kors i Haderslev. Han ønsker at få mere tid til at rejse og at vandre. Rygsækken og vandrestøvlerne er klar og har været det i årevis, men der har altid været noget andet, men nu skal der være Claus-tid.

- Jeg glæder mig til at gøre nogle ting, som jeg har lyst til, og hvor jeg ikke skal overveje, om det giver mening for alle mulige andre, forklarer Claus Brender og uddyber:

- Jeg er nået til et nyt stadie i mit liv, og helbredet har mere end en gang fortalt mig, at evigheden kun findes i eventyr. Derfor skal man bruge sit liv med omtanke, og den fritid man har, skal man bruge på ting, der er sjove og giver glæde og mening.

Det har aktiviteterne i Røde Kors også givet Claus indtil nu, lige som han har lært mange mennesker at kende, og der er ikke mange af de forgangne dage som Røde Kors-formand, han havde villet være foruden:

- Et af højdepunkterne var "Haderslev for Haiti" i 2009, hvor Røde Kors Haderslev sammen med Rico Soos og JydskeVestkysten rejste et kæmpe event på bare 10 dage og Haderslev indsamlede . Hvor vi sammen på under 10 dage fik lavet et kæmpe event om indsamling langt over 300.000 kroner. Meningsfuldt var det også, da politiet kontaktede mig omkring en tryghedsskabende indsats i Padborg da flygtningene strømmede over grænsen, og jeg var en af de første "rødekorsere" der mødte ind sammen med vores frivillige fra både Aabenraa, Sønderborg og Tønder. Lige så den sporadiske involvering i modtagecentrene på det nedlagte sygehus og på Vilstrupvej.

Rummelig efterfølger

Claus Brender er klar til at svare på spørgsmål fra alle, der kunne være interesseret i at følge efter ham på posten.

- At være lokalformand i Røde Kors kræver diplomatiske evner, rummelighed, empati og evnen til at kommunikere og være klar i mælet. Noget af det sværeste er at lede frivillige, men man får en masse god erfaring og et netværk af mennesker, der er klar til at yde en stor indsats for andre mennesker, altså klar til at kigge ud over egen næsetip.

Hvis du skulle have drømme om at blive formand for Røde Kors i Haderslev, kan du på frivilligjob.dk finde flere oplysninger om positionen.

Claus Brender har i næsten 20 år været en del af Røde Kors. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce