Annonce
Erhverv

Lokal solcellemontør: Stigende elpriser får flere husejerne og virksomheder til at kigge på solenergi

Montør og indehaver af firmaet Colex Erik Skjerning har travlt for tiden, fordi flere ønsker solceller på tagene i  takt med, at elpriserne er steget kraftigt. Derfor vil flere forsøge at blive mere selvforsynende. Foto: Henrik Nordstrøm Holm.
Solcellemontør fra Skamlingsvejen beretter om flere kunder, som er blevet meget opmærksomme på deres energiforbrug med elpriser på himmelflugt.

Kolding: De nyeste tal for inflationen i Danmark viser den største stigning siden 2012 - det vil sige, at forbrugerpriserne har pil opad. Og et af de felter på husholdningsbudgettet, som lige nu blinker rødt, er det beløb, man har afsat til elregningen.

Tusindvis af danske husstande og virksomheder har på grund af stigende el- og gaspriser fået store ekstraudgifter på netop den post.

Det betyder, at flere kigger sig om efter alternative energikilder, som måske kan tage noget af trykket på budgettet og som til et vist punkt kan gøre dem mere selvforsynende. Et af redskaberne til det er solceller, og det mærker Erik Skjerning, der driver montørvirksomheden Colex, som ligger tæt på Skamlingsbanken sydøst for Kolding.

Annonce

- Jeg mærker tydeligt nogle ændrede forbrugsvaner og et klart større fokus på at sænke sit strømforbrug. Derfor søger flere viden om og bestiller solceller til at supplere deres forsyning, og efterspørgslen er taget til i takt med, at mange står foran store stigninger, fortæller Erik Skjerning fra Colex.

Prisen på el er steget 15,2 procent det seneste år, hvilket sammen med de kraftige prisstigninger er med til at få inflationen i Danmark til at sige. Det er første gang i 13 år, at man i Danmark oplever så stor en stigning.

Ikke en snuptagsløsning

Firmaet er stiftet af Erik Skjerning og kæresten Charlotte Olsen og har eksisteret siden 2017. Erik Skjerning har inden da arbejdet 14 år som tømrermester, men besluttede sig at gå selvstændig med opsætning af solceller.

- Jeg synes, området med solceller er spændende, og vi har nogle meget engagerede og glade kunder, som virkelig går op i det at forsøge at blive selvforsynende. Dog skal man altså tage i betragtning, at solceller er en investering, som har en tilbagebetalingstid. Det forsøger vi selvfølgelig at rådgive til, så kunderne kan vurdere sagligt, om det nu også giver mening i deres sag, siger Erik Skjerning.

Annonce

Familie-løsningen

Langt de fleste kunder bestiller solcelleanlæg for omkring 60.000 kroner, som giver et 6 kW-anlæg. Det passer fint til en familie med far, mor og to børn. Lægger man på det eksempelvis et nyt typehus, vil tilbagebetalingstiden ligge på mellem syv og ti år.

- Derfor er solceller ikke en snuptagsløsning, heller ikke selv om elpriserne stikker af i øjeblikket. Men de fleste, som køber og får monteret solceller, er virkelig opmærksomme på deres forbrug og altså at bruge strøm, når solcellerne kan supplere elforbruget og dermed sænke prisen. Det vil sige, at man jo forsøger at undgå at sætte vaskemaskinen, tørretumblerne og opvaskemaskinen i gang med på tidspunkter, hvor strømmen er allerdyrest, forklarer montøren.

I dag holder bilen hjemme, men de kommende dage byder på masser af opgaver for montør Erik Skjerning. Foto: Henrik Nordstrøm Holm
Annonce

Opgaver i hele landet

Som det lige nu kan Erik Skjerning godt holde hjulene kørende ene mand i firmaet med hjælp fra kæresten Charlotte. JydskeVestkysten Kolding fanger montøren på en af de få dage, hvor hjemmekontorer på Skamlingsvejen er taget i brug. I de kommende dage herefter foregår arbejdet rundt om i landet.

- Kunderne findes egentlig i det meste af landet, og jeg har ikke mange timer herhjemme, som det er lige nu. Jeg ønsker dog ikke, at firmaet skal vokse til at blive en stribe ansatte. Jeg starter i det små, men har allieret mig med en sælger, som kan hjælpe med at udbrede vores løsninger lidt mere. for vi kan da mærke, at der er en efterspørgsel, som lige nu ikke mættes til fulde. Efterspørgslen er også steget, fordi langt de fleste solcelleanlæg er faldet en del i pris de senere år, og det har gjort solceller mere konkurrencedygtige. Hertil findes der en række tilskudsordninger, fortæller Erik Skjerning.

Stigende elpriser i Danmark

  • Elpriserne er steget over 15 procent det seneste år og har bidraget til, at inflationen er steget kraftigt i Danmark i løbet af 2021. 
  • De stigende elpriser kan mærkes hos montøren af solceller Colex på Skamlingsvejen lidt sydøst for Kolding. Her efterspørger flere kunder at få sat solceller op for at gøre sig mere uafhængige af pludselige prisstigninger på ikke kun el, men også naturgas og fjernvarme. 
  • Solcellepanelerne koster fra omkring 15.000 kroner, og en gennemsnitlig familie med to voksne og to børn kommer i snit et solcelleanlæg på 6 kW til omkring 60.000 kroner. Sådan et anlæg har en tilbagebetalingstid på mellem syv og ti år. 
  • Priserne på solceller er faldet en del i de senere år i takt med, at der kommer flere kinesiske producenter på markedet. Den forventede levetid på et solcelleanlæg er mellem 40 og 50 år. 


Annonce
Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

De ældste elever på lokal skole er sendt hjem: En forælder er ramt af den nye omikron-variant

Sydjylland For abonnenter

Madelaine frygtede at dø, før hun nåede operationsbordet: Nu frygter hun at lang ventetid rammer andre

Tønder

Politijagt med 160 kilometer i timen: Blev stoppet med søm-måtte

Esbjerg

Ny butik klar i Marskcentret: Tidligere Jem og Fix får nye lejere

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Esbjerg For abonnenter

Ejer i tårer: Procedurefejl kan lukke populær sushi-restaurant

Erhverv

Femern-byggeriet: Blue Water leverer kloge hoveder - Certex løfter en stor kranopgave

Kolding

Far er stadig forsvundet med 8-årig datter: Politiet undersøger tips som kan pege i retning af Kolding

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Aabenraa

Vanvidsbilist flygtede fra kontrol: Kørte over 200 kilometer i timen

Sønderborg For abonnenter

Snavset og spor efter gamle madrester: Spisested indkasserer anden bøde på et år

Esbjerg

Lyt: 29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Annonce