Annonce
Haderslev

Lokal tøjdesigner elsker det farverige og lidt skøre

Marianne Juel Vestergaard i sin lille systue. Hendes største ordre indtil videre har været 138 dragter til gymnastikopvisningen i Øsby. Foto: Dorthe Rasmussen
I det grønne hus i Øsby bor Marianne Juel Vestergaard. Hun er kvinden bag tøjmærket By Juel.

ØSBY: Lige efter byskiltet i Øsby ligger der et stort grønt hus.

Tørresnoren i baghaven afslører, at her bor en farverig person, der ikke lader sig diktere af moden - men hvad hun selv synes er sjovt.

Det er her, at kvinden bag tøjmærket By Juel - Marianne Juel Vestergaard - har systue og forretning med salg af stoffer i bomuldsjersey.

To små rum på førstesalen har indtil videre været omdrejningspunktet for forretningerne By Juel og Juels.dk

- Nu er det hele vokset mig lidt over hovedet. Så vi er ved at flytte om i vores hus, så jeg får mere plads til forretningen, der kommer nedenunder, og der bliver også en lille butik med salg af stoffer, fortæller den 36-årige Marianne Juel Vestergaard.

I By Juel syr hun tøj på bestilling, både til børn og voksne.

Det er enkelt tøj i ren bomuld med sjove prints og i alle mulige farver.

- Jeg har altid syet - mest for sjov. Det er først blevet seriøst her de seneste halvandet år, fortæller Marianne Juel Vestergaard, som oprindeligt er uddannet pædagog.

Hun begyndte med at sy tøj til sine egne børn og holder i dag stort set hele familien med tøj.

Sammen med ægtemanden Bo, som er vinduespudser, har hun to små børn.

Hun havde ét, og han havde to i forvejen, da de mødtes, så det er en stor sammenbragt familie, som bor i det grønne hus.

- Jeg fik idéen til forretningen, da vi fik vores søn Rane på nu fire år. Jeg valgte at gå hjemme, da han ikke er helt som andre børn. Det, at jeg har mit arbejde derhjemme, giver også en stor fleksibilitet i forhold til, at vi har et barn med særlige behov, konstaterer Marianne Juel Vestergaard.

Annonce

Marianne Juel Vestergaard

Marianne, 36 år.

Tilflytter fra Kolding.

Hun er gift med vinduespudser Bo Juel, indehaver af Juels Vinduespolering i Øsby, og der er fem børn mellem to og 12 år i familien.

Hun etablerede By Juel for halvandet år siden og syr i dag tøj til både børn og voksne. Kendemærket er det utraditionelle med sjove motiver og retro-print på tøjet.

Hun har også webshoppen www.juhls.dk, hvor hun sælger stoffer til andre, der syr.

Hun designer også sine egne stoffer.

Blandt andet har hun lavet stoffer i samarbejde mellem den lokale kunstner Maria Enevoldsen, kendt som fugledamen, og Mette Larsen, kendt fra Den Store Strikkedyst på TV Syd.

Designer også stoffer

Hendes tøj er efterhånden kendt blandt de fleste børnefamilier i lokalområdet.

I dag er der også kvinder fra hele landet, der har nogle særlige ønsker til designet, der er kunder hos By Juel.

- De synes, at det er svært at finde tøj, der passer lige præcist til dem. Mit tøj er dyrere end HM men til gengæld, så ved man, at stoffet er en god kvalitet, ofte også økologisk - at det er lavet af voksne mennesker, og at det holder vask eller vask. Det betyder virkelig meget for mig, at stofferne er af god kvalitet. Jeg ser det lidt som et succeskriterie, at køberne bliver ved med at komme igen, og så er der jo også de forældre, der bare gerne vil have noget unikt tøj til deres børn, fortæller Marianne Juel Vestergaard.

Hun designer også selv stoffer og får det produceret til sin forretning.

Stofferne sælger hun på webshoppen Juels.dk

- Nøgleordet for mine stoffer er, at de er farverige, og at der er lidt utraditionelle retro-print. Det må også gerne være lidt skørt, fortæller Marianne Juel Vestergaard.

Hun har blandt andet designet stof med print af nogle skøre fugle malet af den lokale kunstner Maria Enevoldsen.

- Jeg synes, at det er rigtig fedt, når der kommet noget personlighed i stofferne, og man kan mærke, at der er et menneske bagved, siger Marianne Juel Vestergaard.

Stoffet med de skøre fugle blev brugt til at sy gymnastikdragter til alle børnene ved Øsby Gymnastikforenings forår-opvisning.

Et hold på 138 gymnaster, drenge og piger, løb ud på gulvet i de farvestrålende og sjove dragter fra By Juel.

- Jeg brugte et halvt år på at sy dragterne. Det var virkelig en forløsning og en stor oplevelse at se alle børnene i mine dragter, fortæller Marianne Juel Vestergaard.

Som noget nyt er hun også begyndt at sy T-shirts til mænd.

For eksempel var der en landmand, der gerne ville have en T-shirt med print af halm på, og til sin egen vinduespudser har Marianne blandt andet syet T-shirts med regndråber på.

Tøjet må gerne give et smil på læben og fortæller lidt om den, der har det på.

- Det er et stort trækplaster for forretningen, at jeg har mine egne prints, der ikke fås andre steder Det er det unikke, der er nøgleordet for By Juel, og det er sjovt, hvis man kan finde et print, der lige rammer personen, konstaterer Marianne Juhl Vestergaard.

Tørresnoren kan fortælle meget om en person.

Om Marianne Juel Vestergaard kan man kun sige: Hun er helt sin egen!

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce