Annonce
Sydjylland

Lokal V-profil raser over ministerudmelding om lukningstruet forskningscenter

Folketingsmedlem Anni Matthiesen (V) mener, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) lurepasser i spørgsmålet om, hvorvidt Center for Landdistriktsforskning igen skal have millionstøtte. Arkivfoto: Martin Ravn
Venstres Anni Matthiesen mener, at erhvervsminister Simon Kollerup er fyldt med dårlige undskyldninger i sagen om det lukningstruede Center for Landdistriktsforskning. Ministeren vil drøfte en løsning med Folketingets partier, men det er at lægge ansvaret fra sig, mener hun. Besynderlig udmelding, siger Christian Rabjerg Madsen (S)
Annonce

Kritik: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skubber ansvaret fra sig, når han insisterer på at indlede forhandlinger med alle Folketingets partier om en ny bevilling til Center for Landdistriktsforskning.

Det mener det lokalvalgte folketingsmedlem fra Venstre, Anni Matthiesen. Reaktionen kommer, efter at ministeren i et svar til Enhedslistens Henning Hyllested har meldt ud, at han vil finde en løsning med bred politisk opbakning for centeret, der i 2017 mistede en bevilling på to millioner kroner. Det skete, fordi den daværende VLAK-regering besluttede at sende forskningsmidlerne i fri konkurrence.

Dengang stillede Socialdemokratiet et modforslag om at annullere beslutningen, så Center for Landdistriktsforskning kunne beholde sin økonomiske støtte.

- De har lovet højt og helligt, at der skal skaffes to millioner. Nu skubber ministeren ansvaret væk fra sig selv. Det er fair, han gerne vil lave brede aftaler, men det er grotesk, når han allerede har flertal med de røde partier, siger Anni Matthiesen, der mener, at Simon Kollerup blandt andet skylder svar på, hvor han vil finde de ekstra to millioner kroner.

- De råber og skriger om, hvordan vi (den tidligere regering, red.) gør tingene, mens de sidder i opposition. Når de så får magten, finder de alle mulige undskyldninger for, hvorfor de ikke bare udfører det, de har lovet.

Sagen kort

  • I 2017 fjernede VLAK-regeringen en fast bevilling på to millioner kroner årligt fra Center for Landdistriktsforskning, der forsker i udkantsproblematikker.
  • Det mødte stor kritik, og Socialdemokratiet stillede et modforslag om at annullere beslutningen. Forslaget blev dog stemt ned.
  • I slutningen af august stillede Henning Hyllestee (EL) et §20-spørgsmål til erhvervsminister Simon Kollerup (S), hvor han krævede svar på, om Socialdemokratiet - nu hvor det er i regering - stadig ønsker at give centeret en bevilling.
  • Ministeren svarede, at han vil drøfte en eventuel ny bevilling med alle Folketingets partier og finde en bred løsning.
Annonce

Besynderlig udmelding

Simon Kollerup ønsker ikke at svare på kritikken og henviser i stedet til Christian Rabjerg Madsen (S). Han kalder Anni Matthiesens udmeldinger "en besynderlig reaktion".

- Det virker som bitterhed og frustration over ikke selv at være i stand til at løse udfordringen. Jeg har meget svært ved at forstå logikken i, at hun åbenbart ikke ønsker at gå med ind i en egentlig aftale, siger han.

Han understreger, at regeringen vil drøfte sagen og finde en løsning med Folketingets partier inden for ganske kort tid, og at manøvren således ikke handler om at løbe fra ansvaret. Anni Matthiesen efterlyser svar på, hvor pengene skal komme fra, og ifølge Christian Rabjerg Madsen er det netop det, regeringen vil diskutere med partierne.

- Det er en af de årsager til, at det kan være smart at lave den slags ting i fællesskab. Så holder løsning længere, hvis Folketinget skulle blive sammensat anderledes i fremtiden. Jeg håber, Anni Matthiesen vil komme med en anden attitude, end den hun her giver udtryk for, siger han.

Venstres ordfører for landdistrikter og øer, Peter Juel-Jensen, har tidligere sagt til JydskeVestkysten, at han gerne vil drøfte sagen med ministeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce