Annonce
Tønder

Lokal virksomhed hædret for sin grønne indsats

Ejerne af Centralvaskeriet i Løgumkloster, Søren Fuglsang-Gram og Villy Lund, er glade for det skulderklap, de modtog i Alsion torsdag. Duoen modtog prisen for deres årelange fokus på at nedbringe energiforbruget i vaskeriet. Privatfoto

Torsdag blev Centralvaskeriet i Løgumkloster sammen med to andre sønderjyske virksomheder hædret for at gøre en grøn forskel. Hæderen kommer efter langvarig fokus på grønne initiativer og investering af millioner af kroner.

LØGUMKLOSTER: BHJ Fondens Initiativpris gik torsdag til tre sønderjyske virksomheder, der på hver sin måde gør en grøn forskel.

Centralvaskeriet i Løgumkloster, Gråsten Teglværk og sønderborgensiske Nearcrowd deler BHJ Fondens Initiativpris på i alt 75.000 kroner.

Prisen blev uddelt torsdag eftermiddag i forbindelse med Udviklingsråd Sønderjyllands årsdag i Alsion i Sønderborg.

- BHJ Fondens vision er at fremme udviklingen i Sønderjylland. I år har vi valgt, at vores Initiativpris skal gå til virksomheder, der har haft succes med at udvikle deres produktion eller produkter i en mere bæredygtig retning, sagde bestyrelsesmedlem for BHJ Fonden, Maibritt Jacobsen.

Centralvaskeriet i Løgumkloster har 45 medarbejdere, som, når det går stærkest, vasker op mod 15 ton sengetøj og arbejdstøj ugentligt. Det er i sommerperioden, at virksomheden har sin højsæson. Arkivfoto

Helt fremme i bussen

Direktør for Centralvaskeriet, Søren Fuglsang-Gram, der ejer Centralvaskeriet sammen med salgschef Villy Lund, er naturligvis glad for torsdagens skulderklap, der kan bruges fremadrettet.

- Prisen betyder, at vi får en anerkendelse af vores indsats på det grønne område. Det sender et klart signal til vores kunder om, at vi er en leverandør, der er førende på området i Europa, siger Søren Fuglsang-Gram.

Centralvaskeriet er ikke kommet sovende til prisen. I de sidste halve snes år, hvor Søren Fuglsang-Gram, har været direktør på virksomheden, har der været fokus på miljøforbedringer og nedbringelse af energiforbruget.

Således er man på 10-12 år gået fra at bruge 26-28 liter vand per kilo vasketøj til fem liter vand i dag. Samtidig er energiforbruget faldet til det, der svarer fra 2,6 kWh til under én.

- Vi har over årene investeret over 10 millioner kroner. Det har været klart nødvendigt for at følge med i vores business, og det bevirker, at vi stadig er med forrest i bussen, lyder det fra direktøren, som samtidig erkender, at det kan blive svært at nå endnu længere ned med forbruget.

Annonce

Mursten og visitkort

Gråsten Teglværk fik prisen for at udvikle en ny generation af mursten, Clean Tech Block, der både er velisolerende og holdbare og samtidig bæredygtigt fremstillet - blandt andet af affaldsprodukter fra sønderjyske containerpladser.

Nearcrowd, der er stiftet af tre gymnasievenner fra Sønderborg, modtog Initiativprisen for at kunne videreudvikle deres forretningsidé med det grønne visitkort Onecard, der blot kan skannes med smartphone og derfor ikke behøver at blive trykt. Og dermed sparer CO2 til trykning af store oplag af papvisitkort.

- I Sønderjylland har vi en unik mulighed for at udvikle vores erhvervsprofil som en landsdel, der også bruger bæredygtighed som motor for vækst og udvikling, siger formand for Udviklingsråd Sønderjylland i en pressemeddelelse, Leif Friis Jørgensen, der også er direktør for Naturmælk.

De tre virksomheder deler BHJ Fondens Initiativpris, så de hver modtog 25.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce