Annonce
Trekantområdet

Stor interesse for apotekets coronatest: Tester for antistoffer på 10 minutter

Tine Klingsten Nielsen, apoteker hos Fredericia Krone Apotek, har oplevet en solid efterspørgsel på test, der kan give svar på, om man har været smittet med coronavirus. Mellem fem og ti personer er dagligt blevet testet i de sidste to ugers tid. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Både Løve Apotek og Krone Apotek sælger test, der kan tjekke, hvorvidt man har dannet antistof mod coronavirus og dermed har haft det. Begge apoteker oplever stor interesse for testene.
Annonce

Fredericia: Var den sygdom, jeg havde tilbage i foråret, coronavirus?

Det spørger mange sig muligvis om. Heldigvis kan de nysgerrige sjæle få svar på dette gennem en test, som tages på apoteket og giver svar efter 10 minutter.

Testen måler på, om man har dannet antistof mod den såkaldte virus SARS-CoV-2, der er bedre kendt som coronavirus, der forårsager sygdommen COVID-19.

Blandt de lokale apoteker har efterspørgslen efter testene været stor.

På Fredericia Krone Apotek, som tilbyder testene i Prinsessegade og i Sundhedshuset, har der omtrent været mellem fem og ti kunder hver dag, som har købt og foretaget testen i de første to uger, det har været muligt. Dette kan gøres uden foregående tidsbestilling i hverdage og alt efter travlhed i weekender.

- Der er en interesse for det, og jeg tænker også, at den stiger yderligere, hvis dem, der har været ude at rejse i udlandet denne sommer, oplever sygdom efter at være kommet hjem, forklarer Tine Klingsten Nielsen, der er apoteker på Fredericia Krone Apotek.

Om antistoftesten

Antistoftesten kan give svar på, om man har haft coronavirus – uanset symptomer eller ej. Resultatet er mest sikkert, hvis man testes minimum tre uger efter, at symptomerne viste sig første gang.

Man kan blive testet, hvis man er rask og ikke har haft kontakt til en person med konstateret coronavirus inden for de sidste 14 dage. Har man symptomer på sygdommen eller har oplevet det inden for de sidste 14 dage, skal man imidlertid kontakte sin læge med henblik på at blive testet for aktuel smitte.

Undersøgelsen foregår som en priktest, der bliver udført af apotekets personale. Der skal kun bruges én dråbe blod for at foretage testen, og man får svar 10 minutter efter, prøven er foretaget.

Der testes for de to typer antistoffer IgM og IgG, og sandsynligheden for et korrekt resultat er beregnet til over 90 procent.

Testen koster 269 kroner.

Man kan læse mere om testene på apoteket.dk/antistoftest

Også på Fredericia Løve Apotek har man fra uge 28 begyndt at sælge testene. Lokalt sker det  på Venusvej.

- Der har været en del efterspørgsel på testene, inden vi startede op med det, forklarer farmaceut Pia Stilling Jensen, som forklarer, at apoteket har valgt, at man skal bestille tid til testen.

- Så undgår vi, at kunderne, som ønsker testen, kommer, mens der er allermest travlt, siger Pia Stilling Jensen, som også har foretaget de første test af kunder.

Annonce

Få positive prøver

Testen måler på to stoffer, der slår ud, hvis man enten har haft det for kortere eller længere tid siden. Dog skal der være dannet antistoffer i kroppen, for at testen kan måle det, og dette kræver, at de første symptomer ligger minimum tre uger tilbage.

- Vi indberetter testene, vi tager, men inden spørger vi selvfølgelig kunderne, om det er i orden, så vi bedre får et indblik i, hvordan tallene ser ud på landsplan, siger Tine Klingsten Nielsen.


Der er en interesse for det, og jeg tænker også, at den stiger yderligere, hvis dem, der har været ude at rejse i udlandet denne sommer, oplever sygdom efter at være kommet hjem.

Tine Klingsten Nielsen, apoteker


Hun nævner, at tidligere tal har vist, at procentdelen af de test, der er foretaget og har været positive, ligger på mellem fire og fem procent på landsplan.

- Men jeg tror, tallet er væsentligt lavere her, fordi smittetrykket ikke har været så stort i området, siger apotekeren.

Annonce

Husk de gode vaner

Om en positiv test betyder, at man ikke kan smittes med sygdommen igen, kan man dog ikke sige med sikkerhed, og Sundhedsstyrelsen råder fortsat til, at man uanset resultat bør overholde de generelle råd om forebyggelse.

Tine Klingsten Nielsen kan dog godt mærke, at fokus på coronavirus er dalet, når det kommer til salg af produkter såsom håndsprit og mundbind, der tidligere på året var udsolgt.

- Vi sælger det ikke på samme måde, men markedet er også dækket ind på en anden måde nu sammenlignet med tidligere, siger hun og uddyber:

- Vi som danskere tilegner os hurtigt de gamle vaner, og det kan vi også opleve hos kunderne. Det er mange signaler på, at vi er ved at glemme de gode vaner, vi havde fået, og det bliver vi nødt til at huske hinanden på.

Det kræver kun én dråbe blod svarende til 5 mikroliter, for at testen kan måles. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Engangshandsker, mundbind, vådserviet, plaster, fingerprikker og ikke mindst selve testen. Der er mange remedier i brug, når der skal testes. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Budskabet er forstået – vistnok

Annonce