Annonce
Trekantområdet

Lokale byrådsmedlemmer har renovering af Børkop Vandmølle på ønskesedlen

Børkop Vandmølle har et slidt undertag på sydsiden og et træværk angrebet af orm og skadedyr. Derfor mener tre byrådsmedlemmer fra lokalområdet, at vandmøllen bør sættes i stand, så snart det er muligt. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Tre lokale byrådsmedlemmer er alle enige om, at der i de kommende budgetforhandlinger bør sættes penge af til en istandsættelse af Børkop Vandmølle.
Annonce

Børkop: Som avisen tidligere har beskrevet, er Børkop Vandmølle ikke vedligeholdt i mange år og trænger til mindst syv udbedringer svarende til et beløb på lidt over to millioner kroner.

Formand for kulturudvalget Dan Arnløv (K) meldte ud, at der politisk bør kigges på, om vandmøllen skal foræres en kærlig hånd af Vejle Kommune, som ejer af bygningen.

Og den vej er det lokale byrådsmedlem Peder Hummelmose (V) med på at gå ned ad. Han ser gerne, at Vejle Kommune afsætter penge til istandsættelsen af Børkop Vandmølle.

- Det vil være et oplagt emne at afsætte penge til renoveringen af Børkop Vandmølle. Den er udnævnt til Danmarks flotteste vandmølle og kåret til en af landets 20 flotteste steder. Om det vil lykkes i det store politiske spil, må vi jo vente at se til budgetforhandlingerne, men vandmøllen er i hvert fald med på min ønskeseddel. Vi bliver som kommune nødt til at tænke i helheder, og derfor er det logisk at bakke op om vandmøllen, siger Peder Hummelmose.

Annonce

Pligt til at istandsætte

Byrådsmedlem bosiddende i Børkop Morten Kristensen (SF) mener også, at kommunen skal afsætte penge til istandsættelsen af Børkop Vandmølle, så snart det kan lade sig gøre.

- Fra min side ligger det helt fast, at vi har en forpligtigelse overfor Børkop Vandmølle. Jeg har også haft en dialog med Dan Arnløv, hvor vi virker ret enige om, at vi bør løse problemerne med Børkop Vandmølle, såsom bygningsværk og utøj. Der skal rettes op meget snart, og det er vi efter min opfattelse enige om lokalt. Ellers risikerer det at blive dobbelt så dyrt at renovere vandmøllen på sigt, fortæller Morten Kristensen.


Vandmøllen skal støttes på samme vis som Egtvedpigens Grav og gravhøjene i Jelling. Det tror jeg på, at mine politiske kollegaer kan bakke op omkring.

Peder Hummelmose (V)


En anden lokalpolitiker, Anja Daugaard (LA), er også enig i, at der i de kommende budgetforhandlinger skal sættes penge af til bevaringen af Børkop Vandmølle, da den er byens stolthed.

- Vandmøllen betyder så meget for byens borgere og samfund. Kommunen bruger masser af penge på cement og lignende, så hvis vi kunne bevare Børkop Vandmølle, ville det være positivt. Der er meget få af sådanne møller tilbage i landet, så de, vi har, skal selvfølgelig holdes ved lige, siger Anja Daugaard.

Annonce

Vandmøllen var et logo

Peder Hummelmose ved fra sine tidligere år i byrådspolitik, at Børkop Vandmølle er en helt unik bygning for området ved Børkop og Brejning.

- Det tidligere Børkop Byråd havde før kommunesammenlægningen Børkop Vandmølle som logo, og det fortæller en del om vandmøllens centrale betydning for området herude. Vi har ikke en tilsvarende vandmølle i hele Vejle Kommune, og lignede historiske steder i Børkop-Brejning-området findes heller ikke, fortæller Peder Hummelmose.

- Vandmøllen skal støttes på samme vis som Egtvedpigens Grav og gravhøjene i Jelling. Det tror jeg på, at mine politiske kollegaer kan bakke op omkring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce