Annonce
Kolding

Lokale erhvervsfolk vil bygge kanalby i Koldings inderhavn

Ved at forlægge Jens Holms Vej og føre den hen over havnebassinet, sydhavnen og åen (den røde streg) og over til Skamlingvejen kan den tunge trafik fjernes fra området ved inderhavnen - og vejen vil adskille kanalbyen fra erhvervshavnen. Illustration: Tegnestuen Mejeriet

Direktør og projektudvikler Carsten Stender opfordrer Kolding Kommune til at indlede planlægning af en kanalby med hundredvis af boliger i inderhavnen og ny og større erhvervshavn i den ydre havn. Et "win-win"-projekt for Kolding Kommune, og vi har investorerne, siger han.

Kolding: En gruppe lokale erhvervsfolk byder nu ind med et banebrydende byudviklingsprojekt, som vil forvandle Koldings inderhavn til en kanalby med 800-900 boliger - samtidig med, at alle de havnerelaterede virksomheder med direkte tilknytning til erhvervshavnen samles i et nyt område i den ydre havn ud mod fjorden.

Det er direktør og projektudvikler Carsten Stender fra Stender Projektudvikling Aps, der præsenterer visionen, som nu vil indgå i debatten om Kolding Erhvervshavns fremtid.

- Vi er en gruppe af lokale, kendte erhvervsfolk, der længe har tænkt over, hvordan vi mener, at Koldings fremtid skal se ud, og vi vil gerne byde ind med det her forslag, siger Carsten Stender.

Han vil ikke løfte sløret for hvem, gruppen består af, men fortæller, at "den vokser og vokser".

Annonce

Havnens plan

Kolding Erhvervshavn er netop blevet færdig med sin masterplan, som beskriver, hvordan havnens bestyrelse ønsker at udvikle havnen fremover.

Planen indeholder bl.a. et forslag om, at inderhavnen inddrages til byudvikling i en eller anden form.

Havnen ønsker også en kæmpe, lukket hangar til fragtskibe på Nordhavnen og omdannelse af 80.000 kvadratmeter indspulingsareal for enden af Sydhavnen til nye havneformål, hvilket er helt i tråd med visionen om Havnebyen.

Havnens masterplan skal nu drøftes politisk, før byrådet skal godkende den i marts i en eller anden form.

Sådan kan der anlægges en havneby med over 800 boliger i den inderste del af Kolding havn. Bemærk, at der er gravet kanaler ud til Kolding Å, så boligkarreerne får vand på tre sider. Illustration: Tegnestuen Mejeriet

Ny havnevej

Havnebyen, som projektet er døbt, er inspireret af for eksempel Sluseholmen i København og nye havnenære boligområder i blandt andet Vejle, Fredericia, Horsens, Aarhus og Middelfart.

- Her er det lykkedes at skabe nogle fantastisk attraktive boligområder. Vi siger: Nu er det på tide, at vi får inddraget den inderste del af havnen i byen, og for Kolding er det helt unikt, at vi har en havn, der går helt ind i byen, siger Carsten Stender.

Helt konkret foreslår Stender og hans baggrundsgruppe, at Jens Holms Vej forlægges mod øst, så den svinger ind over nordhavnen, havnebassinet, sydhavnen og Kolding Å og adskiller havnebyen og den nye erhvervshavn. På sydsiden skal den nye havnevej tage fat i Skamlingvejen, hvorfra trafikken fordeles videre ud i verden via en rundkørsel med tilknytning til en kommende sydlig omfartsvej.

På den måde vil den tunge og tætte trafik, som i dag belaster inderhavnen, helt forsvinde, og det vil gøre det muligt at skabe en fredelig, tæt kontakt mellem byen, havnen, universitetet og Design City.

Direktør Carsten Stender fra Stender Projektudvikling og en gruppe indtil videre anonyme, lokale erhvervsfolk ønsker med deres forslag om at omdanne inderhavnen til en havneby med hundredvis af boliger at sparke gang i en debat om Koldings fremtid. Foto: Søren Gylling

Win-win

De hundredvis af boliger skal bygges på de nuværende kajer og gennemskæres af kanaler, som forbinder havnebassinet og åen. På den måde får alle boligkarréer vand på tre sider, og de fleste beboere kan have en jolle eller en kajak liggende tæt på deres bolig.

- Vi tager kun 155.000 kvadratmeter til havnebyen, så ud af et samlet areal på 600.000 kvadratmeter tager vi kun en lille del. Der er stadig 450.000 kvadratmeter til erhvervshavnen. Og vi vurderer, at der er byggerettigheder for 680 millioner kroner, som kan gå direkte i kommunekassen. Det er en win-win-situation for Kolding Kommune, siger Carsten Stender, som håber, at politikerne vil lytte og indlede planlægningen for havnebyen.

- Vi har investorerne, men al udvikling starter med planlægning, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce