Annonce
Tønder

Lokale kandidater tror på udlændinge-valgkamp

Ifølge de lokale kandidater bliver det udlændingepolitiken, der bliver det mest markante emne i valgkampen. Foto: Andre Thorup

De lokale kandidater ved det kommende folketingsvalg regner med, at udlændinge bliver et af valgets store temaer. Flere tror også, at klimaet kommer i fokus.

Tønder: Det folketingsvalg som venter i 2019 kommer til at handle om flygtninge og udlændinge. I hvert fald hvis man spørger de lokale kandidater. Hele otte ud af ni kandidater vurderer, at udlændinge/flygtninge kommer til at at være et af valgets tre største temaer i en rundspørge, som Jydskevestkysten Tønder har foretaget.

Nogle hilser valgemnet velkommen, mens andre begræder det.

- For mig at se bliver udlændingespørgsmålet igen et emne som vil stå højt på dagsordenen og med rette, skriver Claus Hansen, der stiller op for Liberal Alliance.

Niels Sjøberg, der stiller op for Radikale Venstre, har følgende vurdering:

- Jeg tror regeringen får held til at sætte flygtninge, indvandrere og skatter på dagsordenen. Hvor der lægges vægt på frygt for fremmede og store skattelettelser.

Ditte Madvig Evald fra Alternativet mener emnet i højere grad handler om følelser end om realiteter.

- Vi har brug for at få noget menneskelighed og fornuft ind i den debat, så den rent faktisk svarer det der sker, og ikke til det, vi frygter der sker, skriver hun.

Annonce

Folketingsvalget

Det seneste valg blev afholdt den 18. juni 2015. Det betyder, at det kommende folketingsvalg skal afholdes senest den 17. juni 2019.

Otte ud af ni politikere tror, at udlændinge politikken bliver et at de mest diskuterede emner i valgkampen. Kun Kim Printz Ringbæk (S), tror ikke, at det bliver et stort tema.

Fem ud af ni tror, at klimaet bliver et af de emner, der kommer til at fylde mest i den forestående valgkamp.

Plads til diskussion

Nanna Bonde, der er klar til at stille op for SF, ser flygtninge være et af de tre store valgemner, og hun peger desuden på velfærd og klima.

- Det er tre vigtige områder, som kræver plads til diskussion, men som ikke mindst kræver, at vi har respekt for andre mennesker - uanset om vi snakker om nogen af verdens fattigste mennesker, som flygter fra krig og nød til Danmark, eller om vi snakker om de mange tusinder børn, som i dag vokser op i fattigdom, som konsekvens af kontanthjælpsloftet, siger hun.

Fem af de lokale kandidater tror på, at klima bliver et af de tre største valgemner. En af dem er venstres Philip Tietje.

- Miljø- og klimapolitik kommer til at fylde mere end tidligere ikke mindst på grund af de de klimaændringer, vi alle har oplevet det forgangne år, vurderer han.

I øvrigt tror et flertal at valget kommer i marts.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce