Annonce
Varde

Lokale kokkestjerner i køkkenet i den gode sags tjeneste: Samlede penge ind til unge i uddannelse

Kokke fra Varde-området mødtes tirsdag på Von Lugenhalz for at lave en syv-retters menu til 60 fremmødte gæster. Overskuddet går til præmier ved konkurrencer for kokkeelever fra området. Foto: Jacob Schultz
Tirsdag aften stimlede nogle af Varde Kommunes allerbedste kokke til Von Lügenhals for at kreere en unik syv retters smagemenu, hvor overskuddet gik til konkurrencer for kokkeelever tilknyttet Rybners i Esbjerg.

Varde: Det har været en gastronomisk start på denne uge. Først dryssede michelinstjernerne ud over landets restauranter til den årlige overrækkelse mandag aften, hvor Henne Kirkeby Kro blandt andet formåede at fastholde sine to stjerner.

Tirsdag aften ville andre restauranter i Varde Kommune også vise, at de kan levere lækre smagsoplevelser på højt niveau til et udsolgt arrangement.

Her var 60 mennesker nemlig samlet på Von Lügenhals, hvor de fik serveret en syv retters smagemenu med alt lige fra confiteret æggeblomme til gravad andebryst.

Annonce

- Det er jo et fantastisk arrangement, som vel næsten kan kategoriseres som velgørenhed. Vi har som restaurant ingen udgifter - udover de retter vi selv kommer med - for de forskellige steder kommer med hver sin ret med dertilhørende vine, siger Bo Rasmusen, der til dagligt arbejder som Food and Beverage Manager på Von Lügenhals, og i dagens anledning forsøgte at holde styr på arrangementet både blandt gæsterne og ude i køkkenet.

Han er begejstret for, at man har kunne lokke så dygtige lokale konkurrenter til at arbejde i det samme køkken for at samle ind til et godt formål.

- Det er så fedt, at man kan samle så mange dygtige kokke til en aften som i aften. Det er folk, der til hverdag har deres eget sted og laver mad til det samme publikum, men i aften forenes de og sørger i fællesskab for, at gæsterne får en god oplevelse, siger Bo Rasmussen, der er nyopstartet i sin stilling fra midten af august.

Ingen var overladt til sig selv. De forskellige kokke giver en hånd med, hvor det giver mening. Her er det Høfde 4's ret, der bliver anrettet af flere kokke. Foto: Jacob Schultz

Det er så fedt, at man kan samle så mange dygtige kokke til en aften som i aften. Det er folk, der til hverdag har deres eget sted og laver mad til det samme publikum, men i aften forenes de og sørger i fællesskab for, at gæsterne får en god oplevelse

Bo Rasmussen, Food and Beverage Manager hos Von Lügenhals

I en god sags tjeneste

Prisen var 1295 kroner pr. kuvert, og hele overskuddet går til en halvårlig konkurrence på Rybners i Esbjerg.

- Alle kommer med hver deres mad, og man kan sige, at vi gør det for de mange kokkestuderende. Vi vil gerne være med til at skubbe faget i den rigtige retning, så der kan blive tiltrukket endnu flere kokke til faget, siger Casper Rosendahl, bestyrer på Hotel Arnbjerg.

Mens gæsterne fandt sig til rette i de lækre lokaler på Von Lügenhals, blev der skænket vin i glassene, og de forskellige kokke fik et par minutter til at fortælle om hver deres medbragte ret.

I baglokalet blev der blandt andet anrettet kåldolmer, marmorerede terriner og rørt tatar. Der var god hjælp af hente hos de forskellige kollegaer, der alle gav en hånd med, når der skulle pyntes med farverige blomster eller sprøde mini-toasts.

- Har du lavet den nemme i år, Mads, lød det grinende fra Claus Skov, ejer af Hr. Skov i Blåvand, mens han prøver at prikke til Mads Uhre Schmidt, der ejer Ho Kro.

- Nej nej, der er også dutter og lidt af hvert på, svarer han tilbage og henviser til svampecremen, der udgør det cremede element på den lækre fiskeret, der bliver anrettet på retro-tallerkener med teksten "Ho Fåremarked 1982" på.

Kokke fra Varde-området viste prøver på deres kokkekvaliteter. Her er det hele flokken med folk fra Hr. Skov, Ho Kro, Høfde 4, Arnbjerg, Von Lügenhals og Café Stranden. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Vardes madscene

Den kollegiale hygge og de gode grin ude bagved virker som endnu en af grundene til, at nogle af lokalområdets mest anerkendte kokke er med til et arrangement som dette, og det indrømmer Bo Rasmussen da også gerne.

- Det er virkelig hyggeligt, og det er også sådan det skal være. Man kan mærke på kokkene, at de kan lide at deltage, og der er bare en god, afslappet stemning.

Niveauet synes tårnhøjt, når de forskellige retter tager form, og det er ikke ligefrem sovs og kartofler, der bliver anrettet.

Marmoreret terrine af laks, tørrede svampe og porre med marineret agurk, sprød toast og svampecreme. Ret fra Ho Kro. Foto: Jacob Schultz

Madscenen i Varde Kommune er da også på vej i den rigtige retning, fortæller Louise Sihm Kloster, bestyrer hos Varde Garten.

- Der er nogle rigtig gode steder rundt omkring i kommunen, og jeg synes i den grad, at det er et højt niveau efterhånden. Det er nogle unikke steder uanset hvor man kommer, men de fleste har fokus på de gode lokale råvarer.

Til aftenens arrangement var der fuldstændig udsolgt flere dage inden. Overskuddet skal gå til de forskellige kokkekonkurrencer, hvor der vil være pengepræmier til nummer ét, to og tre på henholdsvis 9000, 6000 og 3000 kroner. Sidste år var det Ho Kro, der var værter, i år er det Von Lügenhals og næste år får Hr. Skov lov til at lægge lokaler til.

Aftenens menu

VON LÜGENHALS

Snack: Kartoffelchips og trøffel. Vin: Le Contesse Spumante brut - Italien

HØFDE 4

Kåldolme fyldt med kantareller, confiteret æggeblomme, løvstikke og svampe consommé. Vin:  2020 Orange Juice ”JoJo” – Fio Wines – Mosel – Tyskland

HO KRO

Marmoreret terrine af laks, tørrede svampe og porre med marineret agurk, sprød toast og svampecreme. Vin: Appassimento, Passi Reali, Passione, Abruzzo, Italien

ARNBJERG

Gravad andebryst med syltede bøgehatte, morkel mayo, reven Skallingen ost og sprød frissé. Vin: Marziano Abbona, Langhe Bianco - Viognier/Cinerino, Piemonte, 2019

HR. SKOV

Rørt tartar med svampe, caviar, spæde salater og syltede svampe. Vin: Toplækker bourgogne

VON LÜGENHALS

Filet, smørstegte kantareller, gulerodspuré syrlig kartoffelkompot, sprød rensdyrlav, vildtglace m/ brunoise af årstidens svampe 2017. Vin: Crianza Montecillo, Rioja

CAFÉ STRANDEN

Svamperoulade med whiskeyis fra Stauning. Vin: Chateau de la Roulerie, Coteaux Du Layon, Loire, Frankrig.

Arrangementet blev præsenteres af Nordsee Holidays og Sydvestjyske Smagsoplevelser i samarbejde med de forskellige restauranter. Alle retter indeholdt svampe, da det har været et led i ugen, der kaldes "svampeugen".

Annonce
Varde For abonnenter

Vild udvikling: Det er igen blevet kanon at skyde med kanoner i Hæren

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år: - Min verden gik fuldstændig i sort

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Haderslev

Flere blev blitzet: Bilist kørte 150 km/t på hovedvej

Haderslev

Byråd skal beslutte sig for en naturnationalpark - og det er i sidste øjeblik

Haderslev

Stor udrykning: Brand i ældre kvindes bryggers fik beredskabet i aktion

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Varde

Venteliste oprettet: Rift om at komme til koncert med Johnny fra Kandis

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Billund For abonnenter

Hvornår skal man kunne få hjælp af det offentlige? 36-årige Lisbeth har sklerose og må klare sig selv - og det slider

Esbjerg For abonnenter

Håbløst gravearbejde i gågade rykkes: Julehandel kan foregå i rolige rammer

Aabenraa For abonnenter

23-årig fængslet i ny sønderjysk narkosag: Mistænkes for salg af kokain for mere end 200.000 kroner

Annonce