Annonce
Haderslev

Lokale landmænd støtter biogasanlæg

Flere lokale landmænd støtter det planlagte biogasanlæg på Hejsager Næsvej 137. Dem der kom med på fotoet er fra venstre; Buster Mortensen, Niels Grovn, Jeppe Erik Mortensen, Jakob Snedker, Preben Bramming, Peter Lausten, Kasper Bramming, Peter Hansen og Hans Ole Martensen. Foto: Larz Grabau
Et lokalt biogasanlæg kan betyde mindre kørsel og mindre lugtgener, ifølge projektets støtter.

SODE: Hejsager Næsvej 137 findes ikke endnu. Men står det til landmand Jesper Bram skal der gerne ligge et biogasanlæg på den kommende adresse - ved siden af en heller ikke bygget svinestald.

Nu står der kun et stort træ ved hjulsporet mellem to marker. Her satte en del lokale landmænd hinanden stævne mandag eftermiddag, for at vise deres støtte til projektet.

– Det er bæredygtigt landbrug, hele Danmark efterspørger. Her er der én, som vil føre det ud i livet, konstaterer Niels Grovn fra Luiselund.

– Vi støtter det, for sidste år havde vi 50 hektar majs til Bevtoft anlægget, og fik 1300 kubikmeter afgasset gylle retur. Hvis vi kan køre det til Jespers anlæg, kan vi spare en masse transport, uddyber Jeppe Erik Mortensen.

– Vi har 50 heste opstaldet. Vi får hentet hestemøg. Det er miljømæssigt bedre, hvis det kun skal køres tre-fire kilometer. Og skal vi følge den overordnede energiplan for Danmark; skal vi jo have biogas. tilføjer Niels Grovn.

Her bor nogle af landmændene, der støtter biogasanlæg

Annonce

Jeg har selv et lille biogasanlæg på Raade Bygade. Det er ved at være gammelt, men jeg har aldrig fået nogen klager over det, selvom der ligger sommerhuse lige ved siden af.

Jakob Snedker

Ingen klager

Men faktisk ligger der allerede et biogasanlæg tæt på.

– Jeg har selv et lille biogasanlæg på Raade Bygade. Det er ved at være gammelt, men jeg har aldrig fået nogen klager over det, selvom der ligger sommerhuse lige ved siden af, fortæller Jakob Snedker.

Anlægget har han tænkt sig at nedlægge, hvis det nye bliver til noget.

– Gyllen lugter ikke ret meget, når den er blevet afgasset. Vi laver varme og strøm af gassen. Men det er mere effektivt at samle det her, tilføjer han.

– Men der er en kæmpe hetz imod det i området. Derfor vil vi gerne støtte op om det, forklarer Jeppe Erik Mortensen.

De fleste af de fremmødte landmænd regner derfor med at deltage i aftenens møde om biogasanlægget i Starup Hallen, selvom det er arrangeret af Borgergruppen mod biogas på Haderslev Næs.

– Det er da her, det skal være, hvor det ikke generer nogen, tilføjer Jeppe Erik Mortensen og ser sig omkring.

Den eneste nabo, man umiddelbart kan få øje på, er et fritidslandbrug nogle hundrede meter væk.

Og så ligger det tæt på landbrugene i Sode.

– De kan pumpe det lige herover, konstaterer Preben Bramming.

Mødet i Staruphallen onsdag aften er sat til at vare fra klokken 19-21.30.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce