Annonce
Vejen

Lokale minkavlere frygter smitte: - Det er en trussel, der hænger over os hele tiden

Søren Kargo ved sin minkfarm, som han overtog fra sin far i 2011. Da havde faren været minkavler i mere end 40 år. Nu er Søren Kargo bange for, at minkene snart skal aflives. Foto: Marie Prangsgaard Helms
Selvom han tager alle forholdsregler, er minkavler Søren Kargo bange for, at det inden længe bliver hans tur til at aflive sine mink på farmen ved Nørbølling.
Annonce

Brørup: Nervøs og frustreret er lige nu de tydelige kendetegn for i hvert fald to lokale minkavlere i Vejen Kommune. De frygter nemlig, at coronavirus inden længe vil ramme dem eller en nabofarm, så de bliver tvunget til at aflive samtlige mink.

- Vi er pressede. Helt vildt. Det er en trussel, der hænger over os hele tiden, siger 40-årige Søren Kargo, der bor i Vorbasse og har en farm med cirka 12.000 mink ved Brørup.

På farmen bliver alle forholdsregler taget for at mindske risikoen for smitte. Det er derfor kun Søren Kargo selv og hans far, der hjælper til, som lige nu har lov til at gå blandt dyrene. De går med mundbind og spritter hænder, og når foderbilen kommer, bliver selv dækkene på bilen desinficeret.

- Vi kan ikke gøre mere, end det vi gør nu. Vi krydser fingre hver eneste dag. Hvis vi bare kan holde det ude i tre uger. Det vil være afgørende, for så kan vi nå at pelse i stedet for at smide dyrene i en container. Det vil simpelthen være sådan et spild, siger Søren Kargo og forklarer, at minkene lige nu er ved at skifte til vinterpels, og at det først er, når pelsen er helt nyskiftet, at minkene skal pelses.

Annonce

Slut med mink

I forvejen er branchen yderst presset, mener Søren Kargo. I to år har han ikke kunnet udbetale løn til sig selv, og med coronavirus som en meget reel trussel mod det mangeårige avlsarbejde har han nu valgt at kaste håndklædet i ringen - i hvert fald for en årrække.


Det er en daglig frygt, når jeg henter børnene. Er det i dag, jeg tager smitte med hjem?

René Lauridsen, minkavler


- Kassen er tom. Og jeg gider ikke mere, når det hele er så usikkert. Jeg tror da heller ikke, at coronaen er væk næste år, og hvem ved derefter, siger han og tilføjer, at han måske om nogle år vil overveje igen at få mink.

Bliver bare én af Søren Kargos mink smittet med covid-19, vil alle mink på minkfarmene i en radius af 7,8 kilometer fra Søren Kargos farm også skulle aflives. Søren Kargo vurderer, at det vil ramme mellem syv og otte andre lokale minkavlere. Blandt dem er 32-årige René Lauridsen. Også han er nervøs for, at smitten snart vil ramme.

Normalt inviterer Søren Kargo gerne interesserede ind på sin minkfarm. I denne tid er der dog fuldstændig lukket for besøgende. Foto: Marie Prangsgaard Helms

- Vi kan ikke gøre noget i forhold til selve smitten. Ikke mere end det, vi allerede gør. Men det er klart, jeg tænker over det hver dag. Er det nu, de er smittede? Er det nu, jeg finder nogle døde? Det tænker jeg hver morgen, inden jeg går ind til dem, siger han.

Annonce

En mulig katastrofe

Ligesom Søren Kargo har René Lauridsen en kone, der går på arbejde, og to børn i daginstitution og skole. Derfor tænker han også dagligt over, om han mon via familien kan tage smitte med ind på farmen.

- Det er en daglig frygt, når jeg henter børnene. Er det i dag, jeg tager smitte med hjem? Vi har snakket om, om jeg skulle totalisolere mig selv - også fra dem. Eller om vi som familie skal isolere os. Det virker bare ikke rimeligt, at vi skal sidde i den pine og sætte alt på standby. Livet skal også fungere, siger René Lauridsen og tilføjer:

- Men det vil være en katastrofe at få smitte ind på farmen. På sin vis bliver man dækket med kompensation, men al avl og genetik går tabt. Og kan man så overhovedet skaffe dyr bagefter?

Så snart Søren Kargo går ind til sine mink, tager han mundbind på og spritter sig af. På opfordring fra myndighederne bliver han desuden selv testet for covid-19 hveranden uge. Foto: Marie Prangsgaard Helms

Begge minkavlere håber, at myndighederne hurtigst muligt vil lempe reglerne for aflivningen af mink i forbindelse med coronasmitte. Særligt er de uforstående over for, hvorfor så mange raske mink bliver aflivet, fordi der er smitte på en nabofarm.

På et pressemøde onsdag eftermiddag fastholdt Fødevarestyrelsen, at også mink på en farm uden smitte skal aflives, hvis der er en smittet farm inden for en afstand på 7,8 kilometer.

Sagen kort

  • Siden juni har smitte med covid-19 spredt sig mellem minkfarme i Danmark. I lang tid var det kun blandt minkfarme i Nordjylland, men siden har smitten spredt sig - blandt andet til en farm ved Farre og en i Esbjerg.
  • 40 besætninger er allerede aflivet, mens yderligere 40 besætninger er i gang med at blive aflivet. Fødevarestyrelsen har lige nu øje på 250 minkfarme i hele landet, lød det på et pressemøde onsdag.
  • Mere end én million mink er allerede aflivet.
  • Man ved ikke, hvordan eller hvorfor mink bliver smittet i så stort et omfang.
  • Der er 25 minkfarme i Vejen Kommune. Indtil videre har der ikke være konstateret smitte blandt minkene her.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt til Danmark fortæller: Journalist Kasper Løvkvist var øjenvidne til grædende statsminister - hør hans oplæsning her

Esbjerg

3. døgn uden nye smittede: Vadehavsskole er ved at have styr på smitteudbrud

Annonce