Annonce
Erhverv

Lokale minkavlere kommer videre uden gæld: - Det er for tidligt at glæde sig

Søren Kargo og sønnen Arthur med en kasse af de minkskind, som er klar til salg. Søren Kargos besætning undgik at blive ramt af corona, og derfor har han fået pelset sine dyr og har lagt de cirka 9000 skind i fryseren. Foto: Louise Lauritsen
Søren Kargo og René Lauridsen er stadig i gang med at rengøre deres tomme minkfarme, som ligger i Vejen Kommune. Mandagens aftale om erstatning til landets minkavlere vil holde dem gældfri, men får dem ikke til at juble.
Annonce

Vejen: Humøret er lidt bedre hos de to lokale minkavlere Søren Kargo og René Lauridsen, end da JydskeVestkysten senest talte med dem midt i november, hvor de netop havde aflivet deres sidste mink.

Mandagens aftale mellem et flertal af Folketingets partier om erstatning til de danske minkavlere udløser dog ikke ligefrem jubel hos de lokale avlere.

- Jeg er meget, som jeg var i går. Det er for tidligt at glæde sig over noget. Det er store summer, de er ude med, og det lyder voldsomt, men det er også en voldsom beslutning, de har truffet om at lukke et helt erhverv. Jeg er kun 32 år og har lagt en masse energi i det her for at få det op at køre, og der kan penge ikke rigtig redde noget, det er sørgeligt, siger René Lauridsen.

Både han og kollegaen Søren Kargo kritiserer, at de endnu ikke har fået udbetalt en krone.

- Det var over midnat, inden jeg faldt i søvn i går (mandag, red.). Og jo, det er da lækkert, at der kommer noget på bordet. Men der er stadig ikke kommet nogle penge til os. Der er virkelig nogle, som sidder hårdt i det, og det er stærkt utilfredsstillende, siger Søren Kargo.

Han har ikke været i arbejdstøjet i denne måned, men har i stedet passet sine drenge på fem og syv år, mens hans hustru har været på arbejde.

- Jeg har været hjemmegående husfar, og så er vi ved at gøre farmen ren. Så jeg er ikke ret meget videre.

Annonce

Undgår gæld

Hverken Søren Kargo eller René Lauridsen har endnu et overblik over, hvad aftalen om erstatning præcis kommer til at betyde for dem. Men sikkert er det, at de begge kan få indfriet den gæld, de har i deres minkfarme.

- I de seneste seks år har vi postet mange penge i det, men vi skal nok komme ud af det her med skindet på næsen, for jeg har ikke så meget gæld. Det tyder på, at vi kan komme herfra med en god sum penge. Men i praksis bliver det først med selve ekspropriationen, og  den regner de ikke med, at de får lavet i år, så det vil tage lang tid, inden vi er færdige. Og det er det, jeg er mest træt af, at have sådan en tom minkfarm stående. Det er fuldstændig tåbeligt, siger Søren Kargo.

Også René Lauridsen mangler blot at rengøre sin minkfarm, inden den er klar til vurdering.

- Jeg er sikker på, at gælden bliver indfriet. Men jeg er ikke en lettet mand. Det værste er, at de har frataget os retten til at lave det, vi gerne vil. Det var noget, vi skulle have levet af fremadrettet, og så kan vi tales ved om ti år og se, om det havde været bedre. Hvis jeg havde kunne tjene den her erstatning, vi får nu, ind på fem år, så er det jo en dårlig forretning, lyder det fra René Lauridsen.

Annonce

Nyt arbejde

Hvad fremtiden bringer for de to avlere er endnu uklart. Søren Kargo har dog fået flere jobtilbud.

- Jeg har en god måneds effektivt arbejde på farmen endnu, men lige nu er det udskudt på grund af corona-nedlukningen, hvor jeg passer vores børn. Men jeg har fået mange tilbud fra netværk og familie om alt muligt lige fra finans til lastbilchauffør eller arbejde med foderstoffer. Så jeg er ikke ræd for ikke at komme i gang igen, men lige nu har jeg ikke travlt.

Eftersom Søren Kargos mink undgik at blive ramt af corona, kan han selv gøre den rent, og han har også 9.000 skind fra sin sidste besætning, som skal ordnes og sælges. Det samme gælder for René Lauridsen.

- Min farm er næsten klar til at blive vurderet, den skal bare vaskes lidt. Jeg har også alle mine minkskind, som ikke er destrueret, for vi nåede ikke at blive smittet. Dem er jeg dælme glad for, at jeg har, så jeg kan gå og arbejde med dem og komme godt med videre.

René Lauridsen forventer, at prisen på minkskind vil stige, og han håber derfor, at de 16.000 skind kan indbringe ham en god fortjeneste.

- Nu skal jeg pakke mine skind og sælge dem og så få fundet mig et arbejde, som jeg kan få tiden til at gå med.  Jeg er ved at afsøge nogle muligheder for at starte selvstændig virksomhed, fortæller René Lauridsen, som dog ikke er parat til at dele tankerne.

Erstatning til minkavlerne

Minkavlerne får erstatning for de mink, der blev aflivet i 2020, men som ikke blev pelset og derfor ikke kan sælges.

Minkavlerne modtager erstatning for tabt fremtidig indtjening i 2022-2030.

Den forventede restværdi af minkavlernes uudnyttede materiel som stalde og bure erstattes.

Udbetalingen af den såkaldte tempobonus, som regeringen lavede for at få minkavlerne til at aflive deres mink hurtigt, ventes at blive udbetalt i februar.

Aftalen indeholder en "dvaleordning", så avlere kan genoptage erhvervet, når forbuddet om hold af mink udløber næste år.


I de seneste seks år har vi postet mange penge i det, men vi skal nok komme ud af det her med skindet på næsen, for jeg har ikke så meget gæld. Det tyder på, at vi kan komme herfra med en god sum penge.

Søren Kargo, minkavler

Det er for tidligt at glæde sig over noget. Det er store summer, de er ude med, og det lyder voldsomt, men det er også en voldsom beslutning, de har truffet om at lukke et helt erhverv. Jeg er kun 32 år og har lagt en masse energi i det her for at få det op at køre, og der kan penge ikke rigtig redde noget, det er sørgeligt.

René Lauridsen, minkavler


Burene er tomme på Søren Kargos minkfarm vest for Brørup. Foto: Louise Lauritsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce