Annonce
Tønder

Lokale minkavlere nervøse: - Det kan blive mig i morgen

Torben Bodilsen Knudsen ser noget mere bekymret ud over sin minkfarm i forhold til, den glæder han plejer at se tingene med. Foto: Michael Ehrhorn
Mink-produktionen i Danmark er meget hårdt ramt af coronasituationen, og de lokale avlere i Tønder Kommune kan kun se til, hvordan smitten kommer tættere og tættere på.

Jejsing/Nørre Løgum: Det er bestemt ikke sjovt at være minkavler for tiden.

I Nordjylland blev flere minkfarme ramt af coronavirus, og her måtte dyr i tusindvis aflives, mens også omkringliggende farme inden for 7,8 kilometer skulle slå deres bestand ned.

Hvad der dog er endnu værre er, at smitten nu spreder sig hastigt. Det startede i Nordjylland, men af endnu ukendte årsager har smitten nu bredt sig mod syd, og den er nu nået frem til Vestjylland.

Annonce

I Tønder Kommune er der også minkfarme, og her er man nervøse for, om coronasmitten kommer længere mod syd. En af de, der er bekymret er Torben Bodilsen Knudsen, der igennem syv år har været minkavler ved Nørre Løgum:

- Man tænker da på, om det bliver en selv i morgen. Det kan lige så godt ramme os. Det er svært at gå rundt i, men jeg håber, at vi kan holde virus ude de næste tre uger, inden vi har pelsning af dyrene. Det er lige nu, det er helt afgørende, siger Torben Bodilsen Knudsen, der på sin farm har 800 tæver og 6000 dyr i alt.

Længere mod syd i Jejsing sidder minkavler Johannes Edlefsen. Han har en farm med 1.200 tæver.

- Jeg kan stadig sove roligt. Det er man nødt til at forsøge, for man bliver sindssyg ellers. Hvis det kommer, er det selvfølgelig meget alvorligt, men vi kæmper. Vi går med livrem og seler, og i øjeblikket holder jeg folk langt væk fra farmen, udtaler Johannes Edlefsen.

Overreaktion

På TV kan Torben Bodilsen Knudsen og Johannes Edlefsen i denne tid følge, hvordan tusindvis af både syge og raske mink aflives.

Det er voldsomt, og det er også en overreaktion, mener de.

- Det er det klart. Når du har en smittet farm, skal alle mink inden for 7,8 kilometer dø, uanset om de er syge eller ej. Det er voldsomt, mener Torben Bodilsen Knudsen, der bakkes op af Johannes Edlefsen:

- De syge skal selvfølgelig dø med det samme. Men jeg går ikke ind for, at man afliver raske dyr. Lad dem nu leve og test dem ofte. Det andet her giver ikke mening. Det er også underligt at se, at man slår farme ned inden for 7,8 kilometer, når vi mennesker kun skal holde en meters afstand, lyder det.

Annonce

Dyr fornøjelse

Ved Nørre Løgum er Torben Bodilsen Knudsen hver dag spændt, når han går ud for at tjekke sine dyr. De skal gerne have godt med appetit, og så længe dødeligheden er lav, er han fortrøstningsfuld.


Man tænker jo på alle de, der er ramt. Man er jo kolleger.

Torben Bodilsen Knudsen, Minkavler


Sideløbende med egne tanker sender han også en del af slagsen til sine kolleger.

- Man tænker jo på alle de, der er ramt. Man er jo kolleger. For mig vil det være dyrt, hvis det rammer. Det vil koste omkring en halv million kroner, for når man er en ramt farm, så får man ikke nær det samme i kompensation som de steder, hvor de slår raske dyr ihjel. Det er et kæmpe problem, der desværre er overset lige nu, siger Torben Bodilsen Knudsen.

Også i Jejsing udgør mink-erhvervet livsgrundlaget for Johannes Edlefsen, men han tror på en fremtid trods det aktuelle stormvejr.

- Der bliver ved med at være mink i Danmark. Der er tale om rigtig mange penge, og der er 6.000 beskæftigede i faget. Samtidig føler vi en folkelig opbakning, og folk har fået øjnene op for, at minkene faktisk har det godt i Danmark, slutter han.

Johannes Edlefsen fra Jejsing har været minkavler i snart 20 år. Arkivfoto: Martin Franciere
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Tønder på skrump: Befolkningstallet rasler ned og det er Tønders egen skyld, mener ansvarlig politiker

Annonce