Annonce
Kolding

Lokalformand om droppet cykelsti: Politikerne tænker ikke på mennesker

Det er blandt andet på denne strækning af Skolebakken, at der har været et forslag fremme om at etablere cykelsti på begge sider af vejen. Længere fremme er der kun et fortov på den østlige side af vejen og ingen cykelsti overhovedet. Foto: Lotte Højstrøm
Planer om at anlægge en cykelsti og fortov på den del af Skolebakken i Nr. Bjert, hvor der i dag ikke er nogen sti, er droppet på grund af økonomi. Formand for lokalrådet kritiserer beslutningen.

Kolding: Cyklister og fodgængere i Nr. Bjert-området må skyde en hvid pind efter forhåbningerne om en nyanlagt cykelsti og fortov på begge sider af vejen på den strækning af Skolebakken, der går mellem Strædet og Nr. Bjertvej.

Ganske vist er der udarbejdet planer for en sti på begge sider af vejen på en 500 meter lang strækning. Prisen for dette projekt er ifølge materiale fra kommunen cirka otte millioner kroner.

Men ligesom det også er sket med mange andre vej- og stiprojekter i Kolding, så er projektet i Nr. Bjert nu også foreløbig skrinlagt på grund af økonomisk lavvande i Kolding Kommunes kasse.

Der er nemlig kun sat otte millioner kroner af i år på Vej og Parks anlægskonto. Til sammenligning var der sidste år 54 millioner kroner til rådighed til at anlægge for eksempel nye veje og stier for.

At en ny sti i Nr. Bjert ikke er kommet i betragtning, ærgrer formanden for Lokalrådet i Nr. Bjert, Strandhuse og Drejens, Jan Faldt Bentsen, der indtil for nylig også var formand for menighedsrådet i Nr. Bjert.

Annonce

Skolebakken

  • Det projektforslag om etablering af stier ved Skolebakken, som ikke har nydt fremme blandt politikerne på grund af pengemangel, omfatter både cykelstier og fortov på begge sider af vejen på en 500 meter lang strækning langs Skolebakken - fra Nr. Bjertvej til Strædet.
  • Ifølge projektforslaget skal hver cykelsti have en bredde på 1,7 meter og et fortov på hver side af vejen på 1,3 meter.
  • Projektet vil koste otte millioner kroner at gennemføre.

Det er kritisk

- Nøjagtig det stykke på Skolebakken er en flaskehals, hvor vej og fortov ikke er vedligeholdt. Og fortovet er kun en meter bredt, så en mor med barnevogn og et barn kan ikke gå ved siden af hinanden. Det er så kritisk, at man ikke har foretaget sig noget der, og det viser, at Kolding Kommunes ledelse tænker i kroner og øre og ikke i mennesker, siger Jan Faldt Bentsen.

På noget af Skolebakken - på strækningen fra Nr. Bjert Vej mod syd- er der kun et smalt fortov i den ene side. Her skal cyklister køre på vejen, der er meget trafikeret, oplyser Jan Faldt Bentsen.

Længere henne mod Strædet suppleres det smalle fortov af en smal kombineret cykel- og gangsti på den anden side af vejen, og først efter Strædet og resten af vejen hen mod Lyshøjskolen ligger der en dobbeltrettet cykel- og gangsti på den østlige side af vejen.

Mindre projekt

Jan Faldt Bentsen peger på, at man i Kolding Kommune også har udarbejdet et billigere projektforslag, hvor man nøjes med at anlægge en cykelsti på den ene side af Skolebakken på den 500 meter lange strækning i stedet for at anlægge en sti på begge sider af vejen.

Det mindre projekt er anslået til at koste i omegnen af fire millioner kroner, oplyser lokalrådsformanden, der mener, at kommunen i det mindste burde overveje at gennemføre dette projekt til gavn for cyklisterne i Nr. Bjert og Strandhuse.

Han understreger dog, at det er vigtigt, at en sti vil blive placeret med god afstand til trafikken.

Formanden for teknik- og klimaudvalget, Jakob Ville (V), hvis udvalg har ansvaret for veje og stier i Kolding, er ligesom Jan Faldt Bentsen ærgerlig over, at der ikke foreløbig er nogen sti på vej i Nr. Bjert.

- Cykelstien i Nr. Bjert er et af de projekter, som vi rigtig gerne vil fremme. Men vi kan ikke leve for lånte penge, siger Jakob Ville.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce