Annonce
Varde

Populær politiker vil passe byrådsarbejdet fra Irak, selv om andre vil have hans plads

Henrik Vej Kastrupsen fra Borgergruppen var en af stemmeslugerne ved kommunalvalget i 2017. Han fik 993 personlige stemmer og kom derfor på tredjepladsen personligt. Nummer 1 var Erik Buhl med 2426 stemmer, mens Søren Laulund var nummer 2 med 1267 personlige stemmer. Foto: John Randeris
Når politikere laver parti-hop i en byrådsperiode, tilfalder pladsen deres gamle parti, hvis de tager orlov. Men Henrik Vej Kastrupsen, som scorede tredjeflest stemmer ved valget i 2017, søger ikke orlov, selvom han skal tre måneder til Irak.

Oksbøl/Ansager/Varde: Henrik Vej Kastrupsen og partifællen Tom Arnt Thorup blev sidste år smidt ud af Lokallisten 2017, som de blev valgt i byrådet for.

Nu hedder de to så Borgergruppen, men får en af dem brug for en suppleant, så skal det være Niels Jørgen Nielsen, idémanden bag Lokallisten 2017 og nummer tre for partiet ved seneste valg.

Mens alt var fryd og gammen på valgaftenen ved kommunalvalg 2017, hvor Tom Arnt Thorup og Henrik Vej Kastrupsen, nummer tre og fire fra venstre, var frontfigurer for Lokallisten 2017 og blev valgt ind - med Niels Jørgen Nielsen yderst til højre. Arkivfoto: John Randeris

Derfor forestillede Niels Jørgen Nielsen sig, at han skulle deltage i de sidste to byrådsmøder inden sommerferien, fordi Henrik Vej Kastrupsen tager til Irak fra slutningen af maj og tre måneder frem. Men Henrik Vej Kastrupsen har ikke søgt orlov, så umiddelbart bliver der ingen byrådsdebut til Nielsen.

Annonce

Enmands-hær

- De er ikke interesseret i, at jeg kommer derind. De begynder jo forhandlinger om budget over de næste tre måneder, så de er absolut ikke interesseret i, at der kommer nogen ind, der ikke er enig, siger Niels Jørgen Nielsen.

Du kan jo alligevel ikke ændre alverden ene mand?

- Jeg kan formodentlig ikke ændre noget, men jeg kan påpege en masse. De kører det jo som et lukket forløb. Der kommer kun det ud, de selv vil have ud.

Hvad vil du opnå?

- Jeg vil forsøge at få svar på alle de ting, jeg ikke kan få svar på, eller som det tager uendelig lang tid at få svar på nu. For jeg får jo adgang til nogle oplysninger, hvis jeg bliver indkaldt, siger Niels Jørgen Nielsen.

Lokallisten blev dannet som protest mod det etablerede politiske flertals udspil om ny skolestruktur. I den anledning overrakte Niels Jørgen Nielsen dengang, i 2017, borgmester Erik Buhl 1800 underskrifter. Nu vil Niels Jørgen Nielsen gerne i byrådet som suppleant for Henrik Vej Kastrupsen. Arkivfoto: Henrik Reintoft

Han har forhørt sig hos kommunalforsker Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og Roger Buch giver ham ret. Han mener ikke, at Varde Kommune tolker corona-bekendtgørelsen rigtigt, når den bruger den til at sige, at Henrik Vej Kastrupsen kan dække sit hverv fra Irak.

Annonce

Forkert brug af regler

- Bekendtgørelsen giver lov til at fravige kravet, om at byrådsmedlemmer skal være til stede fysisk ved byrådsmøder. Men der står højt og tydeligt, at fravigelsen fra kravet kun gælder for at opnå formålet, som er at forhindre smittespredning, siger Roger Buch.

Derfor kan den ikke bruges til at undlade at indkalde suppleant, når man, som Henrik Vej Kastrupsen, drager til Irak for at passe sit arbejde som udsendt for Forsvaret, mener han.

Henrik Vej Kastrupsen selv siger, at han har spurgt Varde Kommune og udelukkende gør, som han har fået at vide, at han må gøre. Og at han i øvrigt synes, det ville være sundt for Niels Jørgen Nielsen at få sin debut i byrådet.

- Hvis mulighederne for virtuelle møder bliver ophævet, før jeg skal begynde med 14 dage i isolation på Flyvestation Karup fra 26. april, så indkalder vi Niels Jørgen. Han har kun godt af at komme ind og se, hvordan det foregår i byrådet, siger Henrik Vej Kastrupsen og fortsætter:

- Hvis de fysiske møder starter til maj, så skal jeg jo søge orlov.

Du kunne jo også bare søge orlov nu?

- Jeg følger bare den instruks, jeg har fået fra Varde Kommune. Jeg har spurgt, hvordan reglerne er, og jeg har fået at vide, jeg kan gøre det sådan her.

Annonce

Corona skaber muligheden

Kommunaldirektør Mogens Pedersen er helt enig.

Udsendingen

Henrik Vej Kastrupsen skal i isolation på Flyvestation Karup fra 26. maj og 14 dage frem, hvorefter han bliver sendt til Irak. Han ventes hjemme 22.-23. august.

Det er de sidste to byrådsmøder i år, 1. juni og 22. juni, han i givet fald ikke kan deltage i, hvis han ikke må deltage virtuelt. I givet fald vil det være de to møder, Niels Jørgen Nielsen skal deltage i.

Henrik Vej Kastrupsen er chef for ledelsessekretariatet og presseofficer ved Danske Artilleriregiment på Oksbøl Kaserne.

Han skal indgå i det danske element i Irak som næstkommanderende. Det danske element har til opgave at sørge for, at alt fungerer for den danske mission, og hele missionen går ud på at uddanne irakerne til at stå for landets egen sikkerhed.

Henrik Vej Kastrupsen har siddet i byrådet i tre år. Valgt ind for Lokallisten 2017, sidste år smidt ud og startede Borgergruppen.

Suppleanter til byrådet har ikke krav på varsel, men kan indkaldes fra den ene dag til den anden.

- Hvis det ikke var på grund af corona, skulle han søge orlov, fordi han ubestrideligt er væk og ikke har mulighed for at deltage i byrådsmøder. Men når vi holder byrådsmøder virtuelt, så har han mulighed for at deltage, siger kommunaldirektøren og fortsætter:

- Vi får lavet en juridisk vurdering af spørgsmålet. Vi mener ikke, bekendtgørelsen stiller krav til, hvor man er, når man deltager i byrådsmøde. Indenrigsministeriet har været involveret i en anden sag, hvor et byrådsmedlem i Albertslund opholdt sig i Tyrkiet i flere måneder og deltog i byrådsmøderne. Det blev der ikke grebet ind overfor, siger Mogens Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Træt af kø til kviktest? Disse dage og tidspunkter er der størst chance for at komme hurtigt til

Annonce