Annonce
Tønder

Lokalplan i Agerskov skal sikre erhvervslivet

Direktør Ditte Lundgaard Jakobsen fortæller, at grunden til at kommunen ikke dispenserer fra en lokalplan er, at man vil beskytte erhvervslivet. Dermed forbliver pensionisten Birthe Mobak fanget i sit hus, der ligger midt i industriområdet Byggebjerg i Agerskov. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Det er alene af hensyn til erhvervslivet, at Tønder Kommune ikke vil ændre på lokalplanen i Byggebjerg i Agerskov. Det forklarer direktør for teknik og miljø, Ditte Lundgaard Jakobsen.

AGERSKOV: I torsdagens udgave af JydskeVestkysten skrev vi historien om Birthe Mobak, der ikke kan få solgt sit hus på grund af en gammel lokalplan, der dækker området, hun bor i, Byggebjerg, i Agerskov.

Området blev i 1986 udlagt til erhverv, og derfor står der i lokalplanen, at man skal have et aktivt cvr-nummer, hvis man skal bo i området.

Birthe Mobak troede for nylig, at det var lykkedes hende at sælge huset til en køber, men køberen sprang, da han blev bevidst om, at Tønder Kommune ikke vil dispensere fra lokalplanen.

Nu forklarer direktør for teknik og miljø i Tønder Kommune, Ditte Lundgaard Jakobsen, hvorfor kommunen ikke dispenserer fra reglerne, så man kan bo i området uden at have et cvr-nummer.

- Hvis privatpersoner fik lov til at bo i området, ville det betyde, at man skulle ændre eventuelle vilkår og miljøkrav til virksomhederne. Det kunne være, at de ikke måtte støje eller støve så meget. Det ville også gøre det sværere for virksomhederne at få lov til at udvide eller at blive solgt, siger Ditte Lundgaard Jakobsen.

Annonce

Mavepuster

Der er derfor at hensyn til virksomhederne og erhvervslivet i området, der er dækket af lokalplanen, at kommunen ikke fraviger fra sin lokalplan, der har 33 år på bagen.

- Det er faktisk derfor, at vi ikke lige kan sige, at en ejendom kan sælges som privat beboelse, siger Ditte Lundgaard Jakobsen.

Birthe Mobak klagede sin nød, da det viste sig, at køberen sprang fra, efter at salgsaftalen var underskrevet, men inden fortrydelsesfristen udløb.

Derfor føler hun sig nu stavnsbundet til boligen, hun købte med sin nu afdøde mand, Ole Mobak, tilbage i 1997 - i de første tre-fire år havde parret et cvr-nummer.

Ejendomsmægler Rasmus Mikkelsen fra Mikkelsen's Ejendomskontor oplyser, at det vil påvirke både salgstid og pris, når en lokalplan begrænser antallet af personer, der har interesse i at købe en ejendom.

Birthe Mobak er forståeligt nok frustreret over sin situation.

- Det er en mavepuster. Jeg er helt slået ud. Nu sidder jeg med håndjern på hænderne og fodlænker på benene, siger Mobak i torsdagens udgave af avisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];