Annonce
Indland

Lokalpolitiker mishandlede egne børn og sad i børneudvalg

I Solrød Kommune sad nu dømt politiker og behandlede sager om børns forhold. Landsret skærper straffen.

En lokalpolitiker fra Solrød er onsdag blevet dømt for vold mod sine tre børn. Volden stod på gennem flere år og fik derfor karakter af mishandling, har Østre Landsret slået fast.

Jane Noer har i Solrød Kommune været formand for Børn- og Ungeudvalget. Her træffes afgørelser om netop børns forhold - for eksempel når der er tale om vold i hjemmet. Den 48-årige politiker er valgt for partiet Venstre.

I Østre Landsret har dommerne onsdag skærpet straffen betragteligt i forhold til den dom, som Retten i Roskilde afsagde i juli.

Byretten mente "kun", at der var beviser for vold mod to af børnene. Straffen blev dengang fængsel i tre måneder.

I landsretten dømmes Jane Noer derimod for vold mod alle tre børn, og samtidig forhøjes straffen til fængsel i seks måneder.

Heraf er fire måneder gjort betinget, ligesom den dømte skal udføre samfundstjeneste i 100 timer, oplyser retten om onsdagens afgørelse.

Volden skete blandt andet i form af såkaldte "lammere", altså hårde slag med knyttet hånd.

Under sagen i byretten blev Solrød Kommune i øvrigt kritiseret i kraftige vendinger af en anklager fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Selv om der var blevet rejst tiltale mod Jane Noer om vold, tillod kommunen hende, manden og et andet barn at have ikke-overvåget samvær med det yngste barn.

Senere trak den yngste sin oprindelige forklaring til politiet tilbage.

I byretten fastslog anklager Kirsten W. Jensen, at det var "stik imod alle regler", at kommunen havde besluttet at lade samværet foregå uden overvågning.

I byretten forklarede en socialrådgiver fra kommunen, at hun ikke var inde i alle servicelovens bestemmelser.

Sagen begyndte efter en episode i januar. Den yngste havde pjækket fra skole. Faren meddelte, at det ville få konsekvenser. Senere har en lærer fortalt, at hun aldrig tidligere har set et så skræmt barn.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];