Annonce
Nordtyskland

Lokalpolitikere afviste beskeden støtte til bog om bys nazifortid. Nu bruger de formue på at efterprøve indholdet

Selv om Heinrich de Haan beviseligt var nazist, står hans buste stadig foran Rendsburgs historiske rådhus. Foto: Frank Höfer.

RENDSBURG: Det tidligere, socialdemokratiske medlem af den slesvig-holstenske landdag Günther Neugebauer fra Rendsburg er rasende. Sidste år udgav han bogen Opfer und Täter in Rendsburgs NS-Zeit – ofre og gerningsmænd i Rendsburgs nazi-tid.

Byrådet i Rendsburg afviste Neugebauers ansøgning om 1000 euro til bogprojektet. Til gengæld vil samme byråd nu spendere mindst 16.000 euro på at undersøge de påstande, der blev fremsat i værket.

Det skriver avisen Schleswig-Holsteinische Landeszeitung.

Günther Neugebauer gik i sin bog hårdt til Rendsburgs borgmester mellem 1929 og 1934, Heinrich de Haan. Han fik i efter krigen tryllet sin karriere om til et martyrium, fordi han måtte forlade posten som borgmester. Men i virkeligheden var de Haan selv nazist og jødehader, afdækkede Neugebauers bog.

Henrich de Haan fik da også en fin karriere efter tiden i Rendsburg. Han var i løbet af 30’erne både blandt andet leder af kurforvaltningen på Norderney og øens borgmester.

Efter krigen blev Heinrich de Haan i 1950 atter borgmester i Rendsburg. Han døde i 1957.

I Rendsburg står en buste af Heinrich de Haan. Efter Neugebauers mening bør den pilles ned. Det krav har fået den konservative CDU-fraktion i byrådet til at kræve undersøgelsen. De ønsker videnskabelige beviser for de Haans involvering i nazismen, skriver avisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce