Annonce
Billund

Lokalpolitikere fra Grindsted erkender: Vi har været tavse om forureningen

Per Nyhus (DF) er ofte ude til første spadestik som formand for teknik- og miljøudvalget. Ved et vælgermøde for nyligt fortalte han, at han havde oplevet, at grindstedforurening ikke var noget, man snakkede om i byrådet tidligere. Det er den udtalelse, der har været inspirationen for denne artikel. Arkivfoto: Alex Hermann
Ib Kristensen (V) blev skældt ud af borgere, da han talte om grindstedforureningen, og Per Nyhus (DF) mener, han var blevet til grin, hvis han var begyndt at tale om at rydde op, da han blev valgt ind i byrådet ved valget i 2009. Han roser Ole Marcussen (S) for at tage fat i emnet før andre i byrådet - men selv mener Ole Marcussen, at han også har været for sløv.

Grindsted: Miljøspørgsmål er kommet på dagsordenen. Vi diskuterer PFOS-forurening, som er endt i oksekød. Vi taler om at få ryddet op ved Himmark Strand på Als. Og fund af pesticider i drikkevandet vækker bekymring.

Men det er ikke kommet så meget på dagsordenen, at det er blevet et stort valgkampsemne i kommunerne.

Det gælder heller ikke i Grindsted, som ellers helt tilbage i en dokumentarfilm fra 2006, Jorden er Giftig, blev kaldt for "Danmarks største kemiske losseplads" af miljøprofessor Finn Bro-Rasmussen.

Annonce

Det er tre år efter den film, at Per Nyhus (DF), der i dag er formand for teknik- og miljøudvalget, blev valgt ind i byrådet:

- Hvis jeg var gået ud og havde sagt, at jeg ville have det her renset op på den ene eller anden måde, så tror jeg simpelthen, at folk havde taget sig til hovedet og havde sagt: "Hold da op for en idiot, vi har fået valgt ind", siger han.

Borgmester blev skældt ud

Også Billund Kommunes borgmester, Ib Kristensen (V), genkender, at der på ingen måde har været efterspørgsel fra vælgerne af politikere, der ville tale om forurening. Han fortæller om en episode før kommunesammenlægningen:

- Jeg blev skældt ud af nogle borgere, fordi jeg tog forureningen op. Det lignede simpelthen ikke noget, for der var ikke noget, og det var så godt, som det skulle være. Der var ingen grund til at snakke om den forurening, siger han.

Ib Kristensen er borgmester og står foran rådhuset, der er placeret tæt på den å, hvor massevis af kemiske stoffer ender efter at være blevet ført med grundvandet under Grindsted by. Først i de senere år er det blevet et større emne på rådhuset, fortæller han og to andre lokalpolitikere. Arkivfoto: Annette Bruun Jarl

- Jeg tror, mange af dem, der er født og opvokset i Grindsted - og det er jeg - har jo ikke syntes, at forureningen var noget særligt, fordi det har været der i al den tid, vi har været der, uden vi har kunnet konstatere nogle sygdomme eller andet, der stammer fra Grindstedværket. Men det er klart, at efterhånden som regionen har taget det op, og der kommer mere og mere frem, så begynder vi også at tage det til os: Der er nok noget her, som vi skal have opmærksomhed på.

Baggrund om grindstedforureningen

  1.  I Grindsted er der flere områder, der er blevet forurenet af affald, kemikalier og spildevand fra Grindstedværket. Det skete i perioden fra 1924 og ind i 1970'erne.
  2. Grindstedværket er en kemisk fabrik, der stadig eksisterer, men har fået nye ejere. I dag kaldes den IFF. I 2020 anmodede både en lokal borgergruppe og SF virksomhedens ejere til at bidrage til oprydning, men virksomheden ville dengang ikke kommentere direkte på det ønske.
  3. Forureningen fra den tidligere fabriksgrund strømmer i dag under byen og siver op i Grindsted Å, som blandt andet hvert år tilføres 235 kilo af det kræftfremkaldende stof vinylklorid.

  4. Drikkevandet er dog ikke i fare, da Grindsteds drikkevand indvindes øst for byen -  langt fra de forurenede områder.
  5. Mange Grindsted-borgere har været bekymrede for, hvilke konsekvenser den årelange forurening har for deres helbred. De fleste troede, at en undersøgelse slog fast, at der ikke er en øget sygdomsforekomst i byen, men på det  seneste har eksperter efterspurgt flere undersøgelser.

  6. En forskergruppe samles tirsdag for at diskutere behovet for at undersøge sundheden i Grindsted mere grundigt.

Han synes dog, kommunen har taget forureningsproblematikker seriøst. For eksempel blev det undersøgt, om der kunne være sundhedsproblemer i et stort boligområde, Morsbøl Søpark, før man begyndte at bygge tilbage i 2006. Undersøgelsen dengang viste, at der ikke var problemer i at vande haver fra egne haveboringer - desværre har regionens nyeste undersøgelser vist, at det dog godt kan være et problem alligevel, og nu frarådes det.

Annonce

Ole er en undtagelse

Ib Kristensen og Per Nyhus er altså enige om, at politikerne har haft forureningen langt nede på agendaen, og at befolkningen heller ikke har villet høre dem tale om problemet. Per Nyhus nævner dog Ole Marcussen (S) som en undtagelse. Han har før de andre byrådsmedlemmer begyndt at tale om at få renset Engsøen, der er en større sø i Grindsted, der er yderst forurenet, fordi den oprindelig blev lavet som et slags rensningsanlæg, hvor tunge, miljøfarlige stoffer kunne falde til bunds, før vandet endte i selve åen.

- Jeg var nu også meget sent ude, siger Ole Marcussen, der mener, at både han og andre i byrådet har været "for sløve".

Ole Marcussen (S) stiller denne gang op til regionsrådet. Han mener ikke selv, at han var den første byrådspolitiker, der talte om grindstedforurening, men han oplevede ikke den store opbakning, da han begyndte at interessere sig for emnet. Foto: Jacob Schultz

Han afviser, at han og andre politikere har holdt tilbage af frygt for eksempelvis faldende huspriser. Det har mere handlet om en kultur i Grindsted:

- Man har levet lidt på en løgn.

I 2011 blev der lavet nogle prøver i Grindsted Å, der viste et højt niveau af vinylklorid, der er et kræftfremkaldende stof. Det var det, der fik Ole Marcussen til at tage sagen op, forklarer han.

Ole Marcussen og Per Nyhus mener, at forureningen blev en stor sag i hele byrådet for omkring fire år siden siden. Ib Kristensen placerer vendepunktet lidt tidligere.

Annonce

Fylder stadig meget lidt

Nu er det valgkamp igen, og grindstedforureningen er et meget lille tema lokalt - det er de tre enige om. En del af forklaringen er, at det er regionen, der er den styrende myndighed, men det kan ikke forklare alt. Motorvejen til Billund er heller ikke et kommunalt spørgsmål, men den bliver diskuteret.

Mange af dem, der er født og opvokset i Grindsted - og det er jeg - har jo ikke syntes, at forureningen var noget særligt.

Ib Kristensen (V), borgmester i Billund Kommune og bosat i Grindsted

Ole Marcussen mener, at spørgsmålet er for komplekst. Ib Kristensen peger på, at byrådet står sammen om at støtte regionen i sit arbejde for at få ryddet op, og der derfor ikke er nogen uenighed at snakke om. Per Nyhus peger på, at byrådsmedlemmer i en valgkamp vil komme med skarpe udtalelser - og det er der ikke brug for, når regionen og kommunen skal have et samarbejde til at fungere.

Per Nyhus undrer sig dog lidt over, at de nye kandidater - der ikke er bundet af de samme hensyn - er så stille. Han har kun oplevet én kandidat, Jill í Toftum (S), markere sig på emnet.

Annonce

Snart ude

Ib Kristensen har heller ikke sagt mange offentlige ord om forureningen på det sidste, og han har heller ikke markeret sig med en holdning, mens der har været kritik af regionens sundhedsundersøgelse. Det er blevet afsløret, at to forskere mente, der var grund til yderligere undersøgelser, men det blev ikke fremlagt for politikere eller offentligheden.

Ib Kristensen forklarer, at det ikke er ham, der skal komme med nye udmeldinger i øjeblikket, fordi han stopper som borgmester ved årsskiftet.

- Det er helt naturligt, og det er et tegn på, at jeg ikke er en del af fremtidens Billund Kommune, siger han.

Annonce
Billund For abonnenter

Ditte blev draget af den magiske verden i hypnose: - Det er bare ikke så hokus pokus-agtigt

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kræftsyge Tanja har skreget på hjælp til sin retarderede søn i årevis: 8-årige Victor slår sine klassekammerater og kan hverken alfabetet eller tegne en sol – alligevel sidder han i en helt normal skoleklasse

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Aabenraa

Væltet borgmester har intet hastværk: Mulighederne er jo mange og eftervederlag sikrer økonomien

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Erhverv For abonnenter

10.000 biler i døgnet er ikke til at stå for: Vil bygge tank, vaskehal og fastfoodrestaurant

Billund

Nyt sundhedshus er næsten fyldt op: - Vi håber at kunne sparke et godt fællesskab i gang

Kolding For abonnenter

Børnefamilie er flyttet fra Frederiksberg og tilbage til Signes barndomshjem på landet: Nu skal de bo med alle bedsteforældre som nærmeste naboer

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Aabenraa For abonnenter

Sådan får byrådsmedlemmer tingene til at hænge sammen: Nedsat tid, hurtige ben og køb af ekstra medarbejdertimer

Haderslev For abonnenter

Tre dybt kriminelle brødre venter på at blive sendt ud af landet

Esbjerg

Flere skoleelever har behov for særlig hjælp: Forældre føler sig svigtet - og kritiserer kommunen for at glemme børnene

Annonce