Annonce
Esbjerg

Lokalråd utilfreds med kompromis om højt byggeri i Sædding

En skitsetegning af Ungdomsbos oprindelige projekt set fra oven i det grønne område i Gl. Sædding. Lokalrådet kan gå med til den tæt-lave bebyggelse, men ikke etagebyggeriet. Visualisering: Esbjerg Kommune

Selv om et flertal i Plan & Miljøudvalget har skåret Ungdomsbos boligprojekt i Gl. Sædding til og ned, er Sædding-Fovrfeld Lokalråd ikke tilfreds. Lokalrådet vil have etagebyggeriet helt væk.

Esbjerg Kommune: Hvis flertallet i Plan & Miljøudvalget, der tirsdag landede et kompromis i sagen om Ungdomsbos byggeri med 90 boliger på Strandvænget i Gl. Sædding, tror, at der nu er lagt låg på de massive borgerprotester mod projektet, må de tro om igen.

For selv om politikerne skar den del af planen, der indeholdt tre punkthuse i fire til seks etagers højde med 50 boliger, ned til to etageejendomme på maksimalt fire etager, er utilfredsheden stadig markant, siger næstformanden i Sædding-Fovrfeld Lokalråd, Jarl Thiesen.

- Etageejendommene skal slet ikke være der. Det er i orden med de 40 boliger som tæt-lav bebyggelse, men vi vil ikke have blokkene - uanset om vi snakker fire eller seks etager. Det er en lappeløsning, for at sige det ligeud, og man tænker slet ikke på det grønne område. Det bliver jo en ren ghetto. Det er heller ikke attraktivt og gennemtænkt, at man klistrer højhuse op ad en børnehave. Vi mener, det grønne område skal bevares til leg og aktivitet, siger han.

Annonce

Beslutningen


  • Et flertal i Plan & Miljøudvalget besluttede forleden, at projektet med de i alt 90 boliger - 40 som tæt-lav bebyggelse og 50 fordelt på tre etage-punkthuse - skal skaleres ned. De 40 lave boliger pilles der ikke ved, men antallet af punkthuse skæres ned til to, som ikke må være højere end fire etager. Flertallet bestod af Venstre, Socialdemokratiet og SF.
  • Dansk Folkepartis Hans K. Sønderby stemte imod det beskårne projekt. Han mener - henset til den massive modstand - ikke, at hverken det store eller det formindskede projekt kan godkendes. Han ønsker, at det udarbejdes et helt nyt projekt, som efterfølgende bør i høring.

Borgmesterbrev

Som tidligere omtalt i JydskeVestkysten indkom der i høringsfasen ikke færre end 173 bemærkninger, herunder fra Sædding-Fovrfeld Lokalråd. En række af bemærkningerne havde flere underskrivere - i alt 453 underskrifter. De mange underskrifter handlede i store træk om bekymringer for det høje byggeri, der frygtes at give indbliks- og skyggegener samt uhensigtsmæssige kastevinde for de omkringboende. Derudover omhandlede indsigelserne bekymring for stærk forøgelse af trafikken, brandforhold, kloakering, indhug i de eksisterende, grønne arealer samt den planlagte antennemast på en seks etagers bygning.

Høringssvarene blev i forbindelse med sagsfremstillingen til politikerne i udvalget kommenteret af forvaltningen, og ingen af bemærkningerne gav anledning til ændringer i det fremlagte lokalplanforslag. Det er Sædding-Fovrfeld Lokalråd mildt sagt noget pikeret over, og lokalrådet har nu udfærdiget en protestskrivelse til borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

- Vi ønsker, at hele sagen sendes retur til Plan & Miljøudvalget. Vi er flyttet herud, fordi der er mere luft og grønt omkring os end inde i byen, og hvis politikerne pakker hver en fri kvadratmeter til med byggeri, er det ikke attraktivt herude mere, siger Jarl Thiesen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce