Annonce
Kolding

Lokalt firma sælger økologiske grøntsager på Akseltorv: - Det er vigtigt at komme ud til kunderne

I dag er det Lolke van Hulligan, der står i boden på Akseltorv, men det er ligeså meget hans hustru Lene Husted, der er med til at styre virksomheden Solskin I/S. Foto: Mathias Søby Dalbøge
Ægteparret Lolke van Mulligan og Lene Husted fra Taps udvider nu sit torvesalg. Parret sætter boden med økologiske grøntsager op på Akseltorv i Kolding hver fredag formiddag.
Annonce

Taps: Nu er der flere muligheder for at købe lokale, økologiske grøntsager på torvet i Kolding. Her står Lolke van Mulligan og Lene Husted på skift hver fredag formiddag, hvor de fremover vil sælge forskellige økologiske grøntsager, som er vokset frem ikke mange kilometer fra bymidten i Kolding - nemlig på parrets fælles gård i Taps ved Christiansfeld.

De seneste år har man kunnet købe deres økologiske på deres gård i Taps eller på en markedsplads i Sønder Bjert torsdag og Christiansfeld onsdag, men nu kan man også finde parret i Kolding.

- Der mangler økologiske og lokale varer på torvet, for det har den mindste CO2-belastning, og så smager det også bedre, fordi det er groet på vores egne præmisser, siger Lolke van Mulligan, der er uddannet økologisk- og biodynamisk landmand fra Emmeloord i Holland.

I boden kan man blandt andet købe kartofler, porrer, bladselleri, hvidløg, rødkål, squash og meget mere.

I 2013 stiftede Lolke og Lene deres fælles selskab Solskin I/S med det formål at være til glæde og nytte for lokale familier og sælge direkte til dem, der spiser deres produkter.

Lene og Lolke

Lene og Lolke købte gården i Taps i 2012.

Lolke er uddannet landmand og Lene er underviser på IBC.

Ideen til Solskin I/S opstod, da Lene og Lolke snakkede om, at Lolke skulle skaffe sig en hobby, til når han en dag skulle på pension. De fik ideen til at gro og sælge kirsebær, men da de solgte deres første bær, spurgte flere af kunderne, om de ikke også solgte andre grøntsager. Således begyndte de også at sælge andre frugter og grøntsager, og i dag gror de mere end 60 forskellige slags grøntsager årligt.

Lene og Lolke har været gift siden 2004.

Annonce

Ud til de lokale

Virksomheden sælger kun til privatpersoner i Kolding Kommune, fordi de mener, at det er vigtigt at have direkte kontakt til deres kunder.

Og det tager folk rigtig godt imod. Lolke fortæller, at kunderne bliver rigtig glade, når de møder op og får en ansigt-til-ansigt-snak på god gammeldags manér, mens de handler ind, og ifølge Lolke er en stor del af deres kunder derfor også faste.

På Akseltorv går en ældre herre forbi boden, som er sat op ved siden af Lolkes røde VW Polo.

- Nå, er i også her nu - Har i noget nyt? spørger han Lolke.

- Ja, vi har lige groet de her søde kartofler, du kan tro, de er gode.

- Jeg skulle egentlig ikke have noget, men så lad gå, stik mig 700 gram af dem, svarer manden.

Lolke smiler og lægger tre store søde kartofler i en pose og rækker dem til manden.

- Der kan du bare se. Det er vigtigt at komme ud til kunderne, siger Lolke.

Annonce

Boder og webbutik

På gården i Taps, der har en størrelse på cirka 12 tønder land, lægger ægteparret vægt på at udnytte deres egne ressourcer på en ordentlig og bæredygtig måde. Gode fødevarer kræver god gødning. Derfor har Solskin I/S dyr på gården, som supplerer næsten al den gødning, som Lolke og Lene bruger til at gro deres cirka 60 forskellige grøntsagsarter.

Lolke er heller ikke så glad for at bruge store maskiner. Han laver hellere en stor del af arbejdet på gården med egne hænder, hvilket har været med til at sikre, at gården ifølge en undersøgelse fra 2017 er fuldstændig klimaneutral.

- Jeg kan heldigvis godt lide at være nede på mine knæ og arbejde, fortæller han.

Udover boderne på forskellige markeder i Kolding Kommune kan man også finde firmaet på nettet, hvor det har en webshop, kunderne kan bestille i. Varerne henter man så på gården i Taps, og hvis ægteparret ikke er på adressen kan kunder selv veje varene og betale enten kontant eller via MobilePay.

Ifølge Lolke van Hulligan tager det cirka 20 minutter at sætte boden op. Foto: Mathias Søby Dalbøge
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

Annonce