Annonce
Esbjerg

Lokalt folketingsmedlem raser: Jeg har ikke kæmpet for skattelettelser i Esbjerg Kommune

Folketingsmedlem Anders Kronborg (S) er ligeså indigneret over overvejelserne om skattelettelser i Esbjerg Kommune, som hans partifælle i økonomiudvalget, byrådsmedlem John Snedker (S), i tirsdagsavisen gav udtryk for. Arkivfoto: Red Star Photo.
Det falder ikke i god jord hos det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg (S), at blå blok i Esbjerg Byråd agter at søge om lov til at rulle sidste års vedtagne skattelettelser tilbage. Det var ikke argumentet i kampen om en fair udligningsreform, siger Kronborg. Borgmesteren fastholder, at eventuelle skattelettelser ikke vil koste kommunekassen en krone før om fem år.
Annonce

Esbjerg Kommune: Det bekommer ikke Esbjerg Kommunes lokale folketingsmedlem Anders Kronborg vel, at det blå flertal i Esbjerg Byråds økonomiudvalg mandag har besluttet at søge Social- og Indenrigsministeriet om lov til at sænke personskatten med 0,2 procentpoint op til de kommende budgetforhandlinger og dermed de facto rulle sidste års vedtagene skattestigning tilbage.

Forhistorien er den, at et flertal i Esbjerg Byråd i forbindelse med budgetforliget sidste år ellers vedtog en skattestigning på 0,2 procentpoint fra og med indeværende år, fordi den kommunale økonomi hang i laser og man stod med et allerede stærkt beskåret, kommunalt serviceniveau til kommunens allersvageste borgere, som man igen skulle til at spare på. I maj indgik et politisk flertal på Christiansborg så en aftale om en udligningsreform, der sammen med diverse kompensationsordninger giver Esbjerg Kommune et plus på driften på netto 80 millioner kroner årligt.

Anders Kronborg kalder det "meget mystisk", at der nu spekuleres i skattelettelser, og han føler sig sendt i byen med falske argumenter:

- Jeg synes, det er mærkværdigt, at man i en nødlidende kommune begynder at tænke i skattelettelser så såre, man får penge mellem hænderne. Jeg føler mig da sendt i byen med forkerte argumenter, når jeg inden indgåelsen af udligningsreformen har holdt møder med Esbjerg og er taget tilbage til Christiansborg med budskabet om, at den kommunale service over for vores allersvageste var ved at kuldsejle. Jeg har bidt mærke i, at borgmesteren tilbage i maj slog fast på baggrund af et konservativt ønske om skattelettelser, at det så han ikke for sig, fordi der stod mange velfærdsopgaver i kø samt at ingen jo kender den endelige, kommunale regning for coronakrisen. Og så minder jeg altså bare stilfærdigt om, at det parti, hvor kravet om skattelettelser lyder højest, er De Konservative, der som bekendt ikke var med til at færdiggøre den udlignings-aftale, der sendte flere penge til blandt andre Esbjerg Kommune, siger Anders Kronborg.

Men regeringen og partierne bag udligningsreformen samt økonomiaftalen med Kommunernes Landsforening åbner jo selv op for, at man kan søge om lov til at sætte skatten ned?

- Helt generelt er det da legalt at gøre sig overvejelser om muligheder, som Social- og Indenrigsministeriet selv har lagt op til, men jeg synes, det er et mystisk signal, når vi andre på vegne af Esbjerg har været sendt i byen med argumenter om et desperat behov for genopretning af velfærden. Overvejelser om skattelettelser har ikke været nævnt med et ord, siger Anders Kronborg.

Annonce

Det koster os intet

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) slår dog fast, at en eventuel tilbagerulning af stigningen i kommuneskatten på 0,2 procentpoint i indeværende år stort set ikke vil koste Esbjerg Kommune en rød reje:

- Hele forskellen er jo, at vi på grund af statens kompensationsordninger vil kunne rulle skattelettelsen tilbage nærmest udgiftsneutralt for kommunen de næste fem år. Vi kan bruge ligeså mange penge på velfærd, som hvis vi ikke sænkede skatten, men bonus er jo, at vi får mulighed for at spare borgerne for nogle penge, siger Jesper Frost Rasmussen.

Det argument preller dog af på Anders Kronborg:

- Jeg håber, Esbjerg Kommune tænker længere frem end fem år - set i lyset af den demografiske udvikling, der er i gang over hele landet med flere ældre og tungere omkostninger til udsatte børn, siger han.

Regnestykket

At det vil være stort set gratis med en skattesænkning hænger sammen med, at staten - som led i udligningsreformen - vedtog, at staten i de to første år efter en skattesænkning vil betale 90 procent af indtægtstabet, og de tre næstfølgende år henholdsvis 85, 80 og 75 procent.

De sidste henholdsvis 10, 10, 15, 20 og 25 procent, som staten ikke betaler, går næsten lige op med den skatte-bod, Esbjerg Kommune har fået stanget ud, fordi Social- og Indenrigsministeriet sidste år kun gav politikerne lov til at skaffe sig et ekstra provenu til kommunekassen på 26,1 millioner kroner, men partierne bag budgetforliget gik ud over rammen og hævede skatten med 0,2 procentpoint for at skaffe knap 40 millioner kroner ekstra i kassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

4. klasse-elever og lærere sendt hjem fra Kirstinebjergskolen - en smittet elev sendte klassen hjem

Annonce